Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 26°C Még több cikk.

Kübekháza, a magyar krokettnagyhatalom

Kübekháza - Kübekházán alakult meg az ország első krokettklubja. Az angol nyelvterületeken népszerű sportot egyre többen művelik a faluban – egyelőre speciális körülmények között, csináld magad mozgalomban. Az országban ugyanis nem lehet kapni hozzá felszerelést, így maguk készítettek el mindent.
– Nem, nem főzőklubba megyünk – kellett többször elismételni, amikor a krokettklub szóba került. Nem véletlen, hogy mindenki a burgonyából készült köretre asszociál a szó hallatán: Magyarországon, de még a kontinensen is kevésbé ismert játékról van szó. Most alakult meg az első klubja hazánkban – mégpedig Kübekházán.

Krokett és krikett

A krokett angol ütős labdajáték, amelynek az a lényege, hogy sima terepen 6–10, bizonyos rendben elhelyezett 20–30 centiméteres kis kapun minél kevesebb ütéssel átjuttassanak egy fakalapáccsal ütött fagolyót. A krikett: a brit nemzetközösség országaiban népszerű labdajáték. Két csapat játssza, csapatonként 11 játékossal. Egyszerre 11 pályaszéli játékos és két ütős van a pályán. Az ütősök a kapuknál állnak, a pályaszéliek elosztva a pályán, hogy az elütött labdát minél jobban elkaphassák. A dobó és a fogadó ütős ellentétes kapuknál van, amelyeknek távolsága 20 méter.
– Egy filmben láttam először ezt a játékot. A családdal már régóta játsszuk – mesélt a kezdetekről Gál István, a klub elnöke. – Magyarországon nem lehet kapni krokettfelszerelést, de az egyik hipermarketben gyerekjátékként árulják. Azt vittem ki többször falunapra is. Ez többek érdeklődését is felkeltette. A képviselő-testület tavasszal elhatározta, valamivel ki kellene mozdítani a lakosságot a tévé elől, gyorsan eldöntöttük, hogy krokettklubot alakítunk.

Bár ehhez a sporthoz speciális felszerelés és a golfpályához hasonló minőségű füves pálya kell, Kübekházán úgy gondolták, meg lehet ezt oldani kevésbé profi körülmények között is. A tószínpad előtti területen jelölték ki a pályát, a kapukat vízvezetékcsőből hajlították. Egyelőre a gyerekjátékkészletet használják, amelyből az önkormányzat bevásárolt, de egy asztalos már készíti az eredeti méretű és súlyú ütőket és golyókat a klub számára.

– A játék célja, hogy a golyónkat minél gyorsabban végigjuttassuk a pályán, és a kapuba üssük – magyarázta Gál István. – Külön pont jár azért, ha valaki a másik golyóját kiüti.

Ottjártunkkor is tucatnyian játszottak éppen, ráadásul amíg a felnőttek komoly versenyt folytattak, a pálya szélén a gyerekek is ütögették a fagolyókat a minikapuk között. – Volt, hogy kora délutántól sötétedésig kint voltunk. Bele lehet feledkezni. Nem nehéz játék, ráadásul jó a közösség és a hangulat is – mondta Juhászné Dobrai Melinda.

Ütős játék. A jó hangulat garantált Kübekházán, ha nekiállnak krokettezni. Fotó: Karnok Csaba
Ütős játék. A jó hangulat garantált Kübekházán, ha nekiállnak krokettezni. Fotó: Karnok Csaba

A klubtagok minden hétvégén meccset játszanak – egyelőre csak maguk között. A hírek szerint azonban egy Ausztráliából hazatelepülő magyar férfi hamarosan Zuglóban alapít egy klubot, így már egymással is meg tudnak majd mérkőzni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szerdától megint szúnyogot irt a katasztrófavédelem

A tervek szerint közel 100 hektáros területen végeznek légi kémiai, és 900 hektáron légi biológiai irtást. Tovább olvasom