Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Látogatórekorddal zárt a Munkácsy-tárlat

Szeged - Minden idők legsikeresebb megyei kiállítása lett a Móra-múzeum zárult Munkácsy-tárlata. Hat hónap alatt a tárlatot közel 50 ezren látták.
Szombaton és vasárnap közel kétezren nézték meg a Móra-múzeum Munkácsy-kiállítását. A zárónapon utolsóként két egyetemista lány, a gyógyszerészhallgató Kontor Barbara és a jogász Bulyáki Zsuzsanna hagyta el a kiállítótermet. Első alkalommal látták a festőzseni alkotásaiból készült összeállítást. Most kezdték a vizsgaidőszakot, és azt mondták, így jött ki lépés, most tudtak eljönni a múzeumba. A lányok a Krisztus Pilátus előtt című képnél és a Golgota kicsinyített mása előtt időztek legtöbbet.

Látogatórekorddal zárt a Munkácsy-tárlat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A Munkácsy-tárlat június 23-án, a Múzeumok éjszakáján nyílt meg 41 remekművel, amelyek összértéke több mint 7 milliárd forint. Ezek közül 33 kép Pákh Imre magyar–amerikai üzletember gyűjteményéből érkezett, ötöt a Nemzeti Galéria kölcsönzött, és három az intézmény saját tulajdonából került a közönség elé. A tárlat eredetileg október 14-éig tartott volna nyitva, de a nagy érdeklődésre tekintettel meghosszabbították.

A 20 ezredik látogatót szeptember 6-án köszöntötték a közművelődési palotában. Az összeállítás a nyitás óta hat új képpel bővült, miközben a legnagyobb értékű, 2,5 milliárd forint értékű Golgota című festményt egy hónapja Debrecenbe vitték tovább. Ezért a tárlatot sokan többször is felkeresték, a vendégkönyvből kiderül, hogy volt, aki háromszor-négyszer is megnézte.

Látogatórekorddal zárt a Munkácsy-tárlat. Fotó: Karnok Csaba (galéria)

A most zárult kiállítás rekordot döntött, nem egészen hat hónap alatt 49 ezer 709-en látták. Soha korábban ennyi látogatót nem vonzott még tárlat a Móra-múzeumba. A korábbi nézőcsúcsot is Munkácsy-kiállítás tartotta: az intézmény 2006-os bemutatójára 42 ezren voltak kíváncsiak. Dobogós még, mert 29 ezer érdeklődőt vonzott, a természettudományi gyűjtemény lepkekiállítása. 28 ezer látogatója volt a Chagall-, 23 ezer a Csontváry- és a Dalí-, valamint 20 ezer a Vasarely-kiállításnak.

– Pákh Imre mondta nekem: visszaadtuk a hitét, hogy érdemes Munkácsy-tárlatokat szervezni. Idén a szegedi múzeum kiállítóhelyein több mint 90 ezren fordultak meg – fogalmazott Fogas Ottó múzeumigazgató. – Minden nehézség ellenére jó évet zárunk, a múzeumunk komoly teljesítményt ért el.

Olvasóink írták

  • 1. klj-54 2012. december 17. 10:45
    „Nem tudom hogy jött össze ez a szám, alig voltunk páran :(”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Még pénteken kezdődött az ezüstvasárnap

Ezüstvasárnap zsúfolásig megtelt az Árkád Szeged parkolója. A nyüzsgés már péntek este elkezdődött, részben a boltok akcióinak köszönhetően. Tovább olvasom