Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Lebontott bódék, dühös kereskedők a Marson

Szeged - Üldözi őket a szegedi önkormányzat - állítják a jogaikért kiálló Mars téri kiskereskedők, akik szerint félő, hogy az Európai Unió támogatását egy nagybefektető érdekében használják fel. Az önkormányzat vezetői szerint viszont a kiskereskedők akarnának nyerészkedni.
- A szegedi önkormányzat el akar bennünket söpörni a föld színéről, pedig a gazdasági válság idején máshol védeni igyekeznek a helyi kisvállalkozókat - mondják Mars téri kiskereskedők, ahogyan a periratokon szerepel, Tót Péter és 13 társa. A szegedi önkormányzat - csaknem száz másik kiskereskedővel egyetemben - két éve felszólította őket, hogy bontsák le üzletüket. Néhányan megtagadták ezt, és jogi úton védelmezik érdekeiket - írja a nol.hu.

A Mars tér Szeged legnagyobb piaca, ahol a kiskereskedők az 1960-as évek óta árulnak zöldséget, gyümölcsöt, ruházati és műszaki cikkeket. A rendszerváltozás után számos nagybefektető vetett szemet a tágas térre, amelynek egyes részeit a különböző önkormányzatok korábban is szerették volna eladni, vagy hosszú időre bérbe adni. Ehhez azonban el kellett mozdítani helyükről a téren árusító kereskedőket, és összezsugorítani az őstermelői piacot. Először a Fidesz vezette önkormányzat próbálkozott ezzel 2001-ben. A szegedi MSZP akkor még népszavazás kezdeményezését is tervezte, mondván: megakadályozza, hogy azt, Fidesz-közeli vállalkozások kezére jusson a piactér. 2005-ben azonban már a Botka László vezette MSZP-s önkormányzat szólította fel a Mars téri kiskereskedőket építményeik lebontására. Azt ajánlották nekik, költözzenek be a piac rekonstrukciója során épülő csarnokokba. A bérleti jogra és a bérleti díjra tett első ajánlat még elfogadható volt a kiskereskedőknek - később azonban annyira felemelték az összeget, hogy jó részük úgy ítélte meg: nem tudná azt kigazdálkodni.

A több mint 100 család legalább kártérítést szeretett volna kapni az elvesző megélhetéséért. Igényüket igazolva érezték, amikor látták: volt, aki kapott is. Az egyik vállalkozás földhasználati jogát 1994-ban bejegyezték a földhivatalban, azt ezért muszáj volt pénzzel megváltani. A vagyoni értékű földhasználati jog a többieket is ugyanígy megillette, formális bejegyzéséhez azonban vélhetően komoly protekció kellett - senki másnak nem jegyezték be ezt a jogát, azonos feltételek mellett sem. Most viszont a bejegyzés hiányára hivatkozva nem kapnak kártérítést.

A piac rekonstrukcióját azzal indokolták, hogy a bódéváros miatt a Mars téren balkáni állapotok uralkodnak, az építendő piaccsarnokokban viszont majd "európai állapotok" lesznek. Botka László polgármester 2005 májusában úgy nyilatkozott a Népszabadságnak: a "bugyi- és gumipisztoly-árusok" menjenek a Cserepes-sorra, ahol a kínai piac működik. Az azóta megépült két csarnokban mégis főként távol-keleti árut kínáló ruházati kereskedők, lottózó, illetve kocsmák bérelnek helyiséget, mert ők tudják megfizetni a magas bérleti díjat.

A jogaikat a bíróság előtt védelmező kereskedők szerint az ő eltávolításuk azért olyan sürgős, mert az önkormányzat az Európai Unió belvárosok rekonstrukcióját szolgáló támogatásából szeretné folytatni a piaci építkezést - egy újabb nagy csarnok építésével. E támogatásról még nincs végleges kormánydöntés. Az érintettek szerint - akik közül néhányan tagjai voltak annak az MSZP-s szakbizottságnak, amely egykor Botkáékat segítette tanácsaival a Fidesszel rokonszenvező vállalkozók elleni politikai harcban -, a bódésorokat azért kellett lebontani, hogy a helyükön parkolókat alakítsanak ki.

A jelenlegi városvezetés által favorizált SZEVIÉP-csoport ugyanis azt tervezte, hogy a Mars téri buszpályaudvar helyén - szintén európai uniós támogatással - óriási rendezvény- és üzletházat épít. A szegedi kézilabdacsapat mérkőzéseinek is otthont adni képes rendezvényház nem épülhet meg a Mars téren, a SZEVIÉP egy telekcserével mégis megszerezte a buszpályaudvar területét. A cégcsoport a közeljövőben várhatóan 50 vagy 90 évre földhasználati jogot kap a tér egy másik jókora részére is, hogy beépítse irodaházzal és üzletközponttal. A kiskereskedők úgy vélik: a Mars tér nem tartozik a belvároshoz, az Európai Unió pedig nem piaccsarnokok építését és a kisvállalkozók elüldözését érti a belváros rekonstrukciója alatt. Az uniós támogatásból inkább új álláshelyeket kellene teremteni.

A szegedi önkormányzat a jogerős bírósági ítéletet megelőzve minden rendelkezésére álló eszközzel igyekszik távozásra bírni a még ellenálló kereskedőket. Megpróbálták a működési engedélyeiket viszszavonni, tűzveszélyesség címén további hatósági eljárást kezdeményeztek ellenük. A kiskereskedők első fokon elvesztették a bírósági pert - különösnek találják azonban az eljárás és az ítélethozatal körülményeit. Az általuk javasolt tanút, szakértőket a bíróság nem tartotta szükségesnek meghallgatni. Okirati bizonyítékaikat, amelyekkel azt akarták igazolni, hogy tény szerint nekik is ugyanolyan földhasználati joguk volt, mint annak a cégnek, amelynek ezt mégis bejegyezték, így szép kártérítést kaphatott, a bíróság nem vette figyelembe. Feltűnő az is, hogy az első fokú ítélet indoklása szinte szó szerint megegyezik annak a levélnek az érvelésével, amelyet Botka László polgármester írt - formailag az önkormányzat jogi képviselőjének címezve -, aki a bíróság előtt felolvasta, mielőtt a periratokhoz csatolták.

- Olyan látszata van az egésznek, mintha a polgármester diktálná a bíróság ítéletét - állítják a kereskedők. Botka László kérdésemre azt mondta: ő csak nevetni tud ezen. Szerinte a kereskedők egy szűk csoportja nyerészkedni próbált a piaci rekonstrukción, most pedig az átalakítást akarják lassítani. A SZEVIÉP-csoport kivételezett szerepével kapcsolatos kérdésünkre a polgármester kijelentette: Győrben, Miskolcon vagy Debrecenben is hasonló nagyvállalkozók működnek együtt az ottani önkormányzatokkal. Noha a buszpályaudvar területét a SZEVIÉP tényleg megszerezte a Tisza Volántól, a város nem járul hozzá, hogy a piaci árusok üzletét rontva élelmiszert árusítsanak majd ott. A város valóban be akarja építtetni a tér másik oldalát is, de nincs döntés, hogy a SZEVIÉP-é lesz; pályázaton választják ki, hogy ki kapja meg a terület földhasználati jogát.

A kiskereskedők azt is kifogásolják, hogy a Szegedi Városi Bíróságon zajló perben furcsa módon a Csongrád Megyei Bíróság egyik bírája ítélkezett. Dr. Cseh Attila, a Csongrád Megyei Bíróság elnökhelyettese érdeklődésünkre írásban azt válaszolta: az illető megyei bírónő "részleges kirendeléssel" valóban ítélkezik a városi bíróságon is. Dr. Cseh Attila szerint nincs jelentősége, hogy a bíróság a polgármester levelében kifejtett jogi álláspontot fogadta el - függetlenül attól, hogy ennek a pervesztes felek szemében milyen látszata van. A kiskereskedők elfogultságra hivatkozva kérték, hogy fellebbezésük után másodfokon ne a Csongrád Megyei Bíróság tárgyalja az ügyet. Még nem született döntés arról, hogy helyt adnak-e a beadványnak.

Olvasóink írták

22 hozzászólás
12
 • 22. flower 2008. december 16. 10:53
  „Köszi delvers, már azt hittem magam maradok a véleményemmel..., de hál " istennek vannak még rajtam kívül, csak ők a csendesebb réteg.”
 • 21. delvers 2008. december 16. 10:23
  „megjelent az alábbi a www.delilap.hu-n:
  http://www.delilap.hu/index.php?option=com_content&task=view&id=16733&mosmsg=Your%20comment%20has%20been%20saved%20successfully.&Itemid=1
  érdemes elolvasni!”
 • 20. flower 2008. december 14. 20:30
  „Zs ! Ne erőlködj, nincs értelme!”
 • 19. Zs 2008. december 14. 18:07
  „flower

  A tizenéves emlékeim is épp elegek, de ha ennyire nem sikerül olvasnod és értelmezni a leírtakat, akkor ne erőlködj tovább, nem fog menni, add fel (és főleg ne írd le, a félresiklott értelmezéseid)... - nem fogom elmagyarázni még1x

  Maradjunk annyiban, hogy a csarnok létjogoultsága - egy normális terület-rekonstrukció alkalmával, ha lesz ilyen -, a nullához tart nagy valószínűséggel és mint nagyon sokmindennek, annak is csak az emlékei maradnak, mint sok másnak...”
 • 18. flower 2008. december 14. 17:41
  „Kedves Zs!

  "Részemről a rendszer totál közömbös, mert nem járok oda... - ..." - Akkor minek dumálsz bele, ha egyébként nem is jársz oda?
  Szánalmas a beszólásod. Ha már a témához nem tudsz érdemben többet hozzátenni, ... bírálj csak nyugodtan. Hozzászólásod Téged minősít. ( Méghogy a törökök civilizáltabbak, mint a magyarok....)
  "pusztán az ország földrajzi adottságairól "- hogy jön ez a Mars téri piachoz..?
  Hál ´ Istennek az én fajtám szereti A MI KIS PIACUNKAT, mert különben nem járnának ki.”
 • 17. Zs 2008. december 14. 17:23
  „Hello Iza3!
  Nem hiszem, hogy okot adtam a "kisvirág"-nak, hogy beszóljon... - de ha már ennyire redukált képességű... :)”
 • 16. Iza3 2008. december 14. 12:31
  „JÓÓÓ MÖGASSZONTAD NÉKI, ZSééééé!!!!!
  :D”
 • 15. Zs 2008. december 13. 22:09
  „flower
  Részemről a rendszer totál közömbös, mert nem járok oda... - de talán mégsem kellene már ez hosszútávon.
  Mivel nem érted a gondolatom - és ilyen "eccerű" vagy -, szellemi minőséged nem is kísérlem körbeírni!
  Voltam az általam említett országok mindegyikében és elmentem piacokra is, bazárokba is, pékségekbe is, hentesekhez is, stb. Ahol tetszett, oda többször, ahol nem, oda max. egyszer (vagy ajtónál fordulás vissza). Az "összehasonlítás" a 10-20éves Marsos emlékeimre és a frissebb külföldi emlékeim összevetéséről szólt (a "szebb" meg pusztán az ország földrajzi adottságairól, az általam megatapasztalt civilizáltságról). Az is az én dolgom, hogy hol és mit ettem (sok helyen sokfélét, mert érdekelnek más kultúrák konyhái) - de tudod mit, a te fajtád zabáljon kétpofára Marsos kolbászt és inkább maradjon csöndben, miközben várja Kádár elvtárs feltámadását a nagy retro hangulatban...”
 • 14. flower 2008. december 12. 18:04
  „Kedves Iza3!
  Túlspirázod egy kicsit a dolgot. Én ettem már sült kolbászt a csarnokban, sőt, minden hétvégén ott veszem a kaját a következő hétre, és még élek, és még soha nem találkoztam koldussal, és olyannal , aki a kajámat nézi.
  Igenis tetszik a retro-szoci érzés, mert én éltem abban a korban is, és látom a kettő közötti külömbséget.
  Ne finnyáskodjál annyit...Az "aljanépe "mit zavar téged ? Ők se foglalkoznak veled.

  Zs !
  Miért én költözzek el innen? Neked nem tetszik a rendszer...
  Kishülye! Voltál már a török bazárokban? Ja, Te oda ne menj, mert a törökök koszosak. Csak azt nem tudom, honnan ez az összehasonlítás, mert a török köpköd, a f..át fogdossa, és így adja a kebabot.A fajtád meg kétpofára zabálja, aztán hazajön urizálni, meg ilyen hülyeségeket beszélni...”
 • 13. maci52 2008. december 12. 15:50
  „5.nek.Ballagj ki a csarnokba,az igazi kereskedelem a padokon folyik,az első csarnokban meg ruha-cipő.A kocsmacsarnokban meg tej,kenyér,hús meg egy kevéske zöldség,no meg a Lottózó.Ezért veri a nyálát a Szoci Városvezetés?Szeged olyan mint az ország,lepukkadt,a fiatalok húznak el külföldre,az idősek meg nyögik ezt a posztkommunista vezetést.”
 • 12. Zs 2008. december 12. 14:28
  „9!
  Legalább az általam sosem látott csarnokok "tartalmáról" lett egy felületes elképzelésem, de a "kitartók"-at nem tartom el...

  flower! költözz el Albániába, vagy Bulgáriába, ha ott olyan jól érzed magad, de van "szebb" környék is, pl. Törökország, Montenegró...”
 • 11. Iza3 2008. december 12. 11:50
  „Flower!
  Végül is ezek az "aljanépek" is hozzátartoznak a csarnok "retro-szoci"-hangulathoz. (Legyünk büszkék erre az életérzésre)
  Egészségedre váljék az a sült kolbász, amit úgy fogyasztasz el, hogy közben pár koldus sertepertél körülötted és epekedve várják, hogy mikor dobod már végre ki a kolbászvéget a szemetesbe......”
 • 10. flower 2008. december 12. 10:59
  „Miért kellett egyáltalán ezt a Mars teret megbolygatni.... Miért kell minden hagyományunkat megtagadni?
  Jó volt az, bódésan, lelakottan, szakadozva. Senki nem elégedetlenkedett. A Mars téri piac fogalom volt. Ma már csak árnyéka önmagának. A régi csarnok meg maradjon is!!! Van hangulata. AZ -IDÉZEM:"kancsalcigó családdal", zsebesekkel, koldusokkal.....- és ha ott vannak kit zavarnak? Nekem soha nem volt velük konfliktusom. Nem esznek azok embert...”
 • 9. ingatlanos 2008. december 12. 08:22
  „Kedves Edit67, azért nem árt tájékozódni, mielőtt az ember véleményt mond. Meg lehet nézni: az új csarnokokba bizony azok a kereskedők költöztek, akik eddig is ott árultak, a női ruhás és cipős, meg a cs. sori pékség, meg a savanyúságárus család, stb. Az a néhány ember, aki kitart, az csak a NAGY HASZON miatt teszi, és semmi tekintettel nincs a város lakóira, így rád se!
  Persze, élni kell az élet nyujtotta lehetőségekkel, de gusztustalan dolog VISSZAÉLNI vele. Főleg a város kárára.
  Egyébként az engedéyek a bódék felépítésére feltétellel lettek kiadva, ezek szerint "köteles a félépítményt a tulajdonos felszólítására, kártalanítás nélkül 30 napon belül elbontani". Ennyi”
 • 8. csonakos 2008. december 12. 07:23
  „7-es! Azért csak nézz szét Szegeden és meglátod a különbséget. Nem véletlen, a Szegediek többsége elégedett azzal amit a torony alatt cselekszenek. A Marson meg ügyeskedő kereskedők perlekednek, aki akart az már a csarnokokban árul. Ha meg kész lesz az új piac akkor meg nem tudom mi lesz a kifogás. Talán, nem férnek majd be a viszonteladók.”
 • 7. Edit67 2008. december 11. 22:04
  „Emberek! Nem csak Pesten működik az önkormányzati ingatlan maffia! Itt Szegeden is. Botkával az élen!! Nem csak a Mars téri kereskedőket tették tönkre és űzték el! Mit tettek a repülőtérrel, és a benne több évtizedekig jól működő sportrepüléssel? Ez csak egy példa.Na és hányról nem tudunk? Ezek sem jobbak mint a Fideszes városvezetés volt. Mindegyik a hozzájuk közel lévő köröket támogatja! Nincs mit tenni ellenük, csak ha a választásokon a két rossz közül találunk egy harmadikat. Bár ami ezek tesznek, a joggal való korrupció teljes kimerítése.”
 • 6. klj_54 2008. december 11. 19:46
  „Tessetek már megtekinteni milyen szerződéssel lehetett anno decibel a Marx téren bódét építeni?
  Bármikor felmondhatja a tanács, illetve most már a jogutód önkormányzat.
  Ha anno aláírták a kereskedők, akkor ma miért perlekednek?
  Jó lenne teljes mértékben tájékozódni mielőtt valaki anyázni kezd!”
 • 5. Zs 2008. december 11. 14:55
  „Nem jártam a Marson már nagyon rég (min. 10év), mert nem vagyok egy piacos típus, de az jut eszembe olvasva az alábbi hsz-eket (maci52, Iza3), hogy akkor végül ki is költözött be a két új csarnokba??? Ha még a bódékból is jelentős hányad talpon van és még az "ős-csarnok" is működik, akkor tényleg elég átlátszó a szitu... és tényleg nem a "régi kereskedők" új közegbe költözteztése történt...”
 • 4. Iza3 2008. december 11. 14:03
  „Csak azt nem értem, (bocsi) hogy az "ős-csarnokot" MIÉRT nem dúrták még le a fenébe. Annak sincs semmi értelme. Egy nagy szutyokfészek az egész. Tele "kancsalcigó családdal", zsebesekkel, koldusokkal.....”
 • 3. maci52 2008. december 11. 12:37
  „Ez a Mars tér jó nagy lóvé valakinek,az a két csarnok egyenlő a nullával,az egyik kocsma lett,a másik Kínai.Botka jó helyre fektette a pénzünket.Neki meg lett nyaralója a Mátrába.”
22 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bicikliút a Széchenyi térről a semmibe

Szeged - A susnyásban ér véget Deszk és Klárafalva határán a vadonatúj kerékpárút. Az aszfaltcsík… Tovább olvasom