Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Lehet lőni a kárókatonákra

Szeged - Megrázó fotókat juttattak el horgászok lapunk szerkesztőségéhez. A képek az algyői csónakkikötőben készültek, egy otthagyott ladikot ábrázolnak, amelyben jégbe fagyva négy kormorán és egy kisebb madár, talán vöcsök látható.
A kárókatonák több halat ettek meg tavaly, mint amennyit a gazdaságok eladtak. A károsultak felháborodása akkora, hogy decemberben az Unió parlamentje tárgyalt, a magyar környezetvédelmi miniszter rendeletet is hozott a „gyérítésről". Azért nem lőhet a madárra mindenki.

Megrázó fotókat juttattak el horgászok lapunk szerkesztőségéhez. A képek az algyői csónakkikötőben készültek, egy otthagyott ladikot ábrázolnak, amelyben jégbe fagyva négy kormorán és egy kisebb madár, talán vöcsök látható. A fényképek pénteken készültek – a hét végén a ladikot gazdája kitakarította, vagyis a tetemek eltűntek. Az tehát, hogy a madarak hogyan pusztultak el, most már nemigen deríthető ki. A Kiskunsági Nemzeti Park jogászától azt tudtuk meg általánosságban, hogy ha a madár például beleakad a mederben lerakott halászhálóba, és elpusztul, azért a holmi tulajdonosát nem lehet felelősségre vonni: jogilag olyan helyzet ez, mint amikor őz ugrik az autó elé. Ha viszont az bizonyosodik be, hogy a madarakat szántszándékkal pusztították el, abból eljárás lehet. Tajti László, a park őrparancsnoka azt mondta, ha bárki természetkárosodást lát az ő illetékességi területükön, hívhatja a 30/555-6171-es ügyeleti számot.

Jégbe fagyott kormoránok egy algyői ladikban. Golyós fegyverrel bizonyos területeken a vadász gyérítheti – más azonban nem! Fotó: DM/DV
Jégbe fagyott kormoránok egy algyői ladikban. Golyós fegyverrel bizonyos területeken a vadász gyérítheti – más azonban nem! Fotó: DM/DV

Az algyői kormoránhalál azonban egy érdekes helyzetre is felhívja a figyelmet. Ezek a madarak – mint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől is tudjuk – az utóbbi években a védelemnek köszönhetően nagyon elszaporodtak. Bár kerülik az embert, bárki megfigyelheti őket, aki a Tisza-parton sétál, ilyenkor is. A sok madár sok halat eszik: a Dunán, Tiszán a védendő kecsege további ritkulását is a számlájára írják. A Kindermann-jelentés (lásd keretes írásunkat) azt javasolja, az unió európai szinten készíttessen tervet az állomány „kezelésére", „hosszú távon integrálja a kultúrtájba". A jelentés megállapításait a természetvédő szervezetek több ponton is vitatták, az Unió parlamentje azonban úgy döntött, tényleg „kezelni kell a helyzetet".

Még nyáron a magyar környezetvédelmi miniszter is hozott egy rendeletet, amely szerint különleges madárvédelmi területeken kívül, nem fészkelési időszakban és nem ólomsöréttel lehet „gyéríteni" a kormoránt külön engedély nélkül is. Ám csak azok lőhetnek a madárra, akik engedéllyel tartanak vadászfegyvert. A halgazdaságok területén korábban is, most is adtak ki engedélyt ritkításra. Sztanó János, a Szegedfish Kft. ügyvezető igazgatója erről azt mondja, tavaly kétszer annyi kormoránt lőttek le, mint az előző évben, mégis ugyanannyi volt a vízen, mint korábban – vagyis szaporodnak, és egyre több gondot okoz a kis kormorán is, amelyet nem szabad bántani.

Králl Attila, a madártani egyesület koordinátora arról tájékoztatott, hogy az MME még nem alakított ki álláspontot ez ügyben. Aminek az is az oka, hogy egy madárvédő szervezet nem szívesen foglalkozik olyan megoldással, amely madarak elpusztításáról szól. Mégis, muszáj tenni valamit, mert az ügyben támadt indulatok a természetvédő szervezetek, intézmények ellen is irányulnak – másrészt védett élőhelyeket, fajokat is veszélyeztet a kormorán. Vagyis: ha már az ember beleavatkozott a természetbe, nincs megállás. Olykor azzal is kárt okoz, ha véd egy madarat.

A fekete sereg pusztítása – számokban

1979-ben még csak 50 ezer kárókatonát számoltak a kontinensen, 1995-ben 650 ezret, 2001-ben 900 ezret, tavaly már 1,8 milliót. Az Európai Unió parlamentje számára tavaly készített Kindermann-jelentés szerint egy kárókatona egy nap 400-600 gramm halat fogyaszt el. Ezek a madarak évente több mint 300 ezer tonna halat esznek ki az európai vizekből, ez a mennyiség pedig a jelentés szerint meghaladja Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Németország, Magyarország és Csehország együttes éves halgazdasági termelését. A Fehér-tói gazdaság 2007-ben például 8,4 millió forintos kárt írt a kormoránok számlájára.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mínuszban, melóban

Szeged - Parkolóőr, piacozó, ács és újságkihordó. Négy olyan foglalkozás, amihez még a mínusz 8-10 fokban is a szabadba kell menni. Réteges öltözködéssel és mozgással védekeznek a hideg ellen a mínuszokban is dolgozók. Tovább olvasom