Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Lengyelből lett magyar Magdaléna

Ferencszállás - Állampolgársági esküt tipikusan valamelyik szomszédos országban élő, vagy onnan érkezett magyarok tesznek nálunk napjainkban. Ferencszálláson nemrég a századik honosítás történt – ám aki ily módon hivatalosan is magyarrá lett, eddig lengyel volt.
A ferencszállási Mészáros Magdaléna édesanyja lengyel, az édesapja pedig magyar. Az adminisztratív munkakörben dolgozó fiatal nő óvodáskora óta él Magyarországon – szülei az akkoriban még kettéosztott Németországban ismerkedtek meg, ott voltak vendégmunkások. Eddig lengyel állampolgár volt, mostantól viszont magyar, a napokban ugyanis – másik 11 honosítást kérelmezővel együtt – letette az esküt a falu templomában Jani János polgármester előtt. Magdaléna épp a századik volt, aki Ferencszálláson vehette át az állampolgárságot igazoló dokumentumokat. Ilyen fogadalmat a legtöbb Csongrád megyei településen, így Ferencszálláson is határon túli, főként romániai vagy szerbiai magyarok tesznek napjainkban, így az itteni jubileumi honosítás nem csak a kerek szám miatt volt különleges esemény.

Magdaléna párjával, Hegyesi Istvánnal az eskütételen. Fotó: Szabó Imre
Magdaléna párjával, Hegyesi Istvánnal az eskütételen. Fotó: Szabó Imre

Mint megtudtuk, Magdalénában az erősítette meg az elhatározást, hogy felvegye a magyar állampolgárságot, hogy megismerkedett párjával, a műszaki igazgatóként dolgozó Hegyesi Istvánnal. Mint elmesélte, jövendőbelije fontosnak tartja magyarságát, s bár ez az érzés őtőle sem állt távol, kapcsolatuk ezt tovább erősítette. Az ő révén került a faluba is – korábban Sándorfalván lakott. Most házasságot terveznek, babát várnak. Magdaléna édesanyja egyébként ugyancsak Magyarországon él, így őt Lengyelországhoz már nem sok minden fűzi. Az ott születése jogán szerzett állampolgárságot azonban semmiképp sem tarthatta volna meg: a két ország között máig érvényben van az a szocialista időkben kötött egyezmény, amely kizárja a kettős állampolgárságot.

Olvasóink írták

 • 4. ikszy 2013. február 05. 23:36
  „Népnemzeti kormányunk szegénységéről tanúskodnak az utolsó mondatokban leírtak. Aki itt él az nem fontos. Lengyel-magyar lehet, hogy mégsem olyan jó barát? Megint a gyengébb nem húzza a rövidebbet. Az asszonynak hallgass a neve?”
 • 3. gorgó 2013. február 04. 16:55
  „szomorú, hogy ahelyett, hogy ezeknek a derék embereknek gratuláljon e cikk és elhatározásuk kapcsán, minden alkalmat arra ragadnak meg hogy uszítsanak. Nem is velük foglalkoznak, hanem egyből nekimennek az összmagyarok szavazásának. Jó, tegyék, nyissanak topicot erre, és ott új hadakoznak ez ellen, ahogy akarnak. Ez a cikk nem erről szól.”
 • 2. történész 2013. február 04. 15:55
  „Igen aki itt él dolgozik, az természetesen legyen állampolgár is...de kérem egy Ausztráliában élő, magát viccesen párt katonának nevező ember nekem ne szavazzon,mert utálatot szít maga ellen. ..többek között.Sok jó Magyar jöjjön haza, van üres falvakban ház...oszt éljen itt.Ne a Román gyárban jól fizetett állásából kekeckedjen itthon.
  Nos bér írnokok rajta....”
 • 1. papika56 2013. február 04. 11:24
  „A lényeg ..az utolsó mondatban van !
  Még az csak hadján,hogy kettős állampolgár..mert ő itt él, itt dolgozik adózik..de az a sok százezer aki még életében nem volt Magyon ...még szavaznija is lehet !Na ez a felháborító !!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

37 éves HÖK-elnök is dolgozik a fővárosban

Török Márk, a szegedi hallgatói önkormányzat elnöke 8 éve hallgató. Nemcsak ő lépte túl a képzési időt az ország diákvezetői közül. Tovább olvasom