Délmagyar logó

2017. 06. 28. szerda - Levente, Irén 22°C | 35°C Még több cikk.

Lopni mentem, majd jövök

Négy-öt bringa, két táska egyetlen délelőtt. Szép teljesítmény. Minek dolgozni, ha lopni is lehet?
Munka helyett lopni indultam csütörtök reggel. Állítólag sokan jól megélnek ebből, bár azt mondják, olyan, mint az MLM: alulról kell kezdeni, és nem garantált a hosszú távú siker. Persze nem loptam el semmit. Inkább afféle számháborút játszottunk a javakkal. Amit könnyen ellophattam volna, azt lefotóztam. Kezdő tolvajként kicsit tanácstalanul léptem az utcára. Kérdések kavarogtak a fejemben. Mit lophatnék, honnan kellene lopni, melyik a legjobb hely a lopásra?

Hamar kiderült, hogy valóban az alkalom szüli a tolvajt. Amíg a belváros felé haladtam, számtalan kerékpár csábított. A József Attila sugárút igazi aranybányának bizonyult. A bringák gazdái biztos „csak beugrottak pár percre" valahová, és úgy gondolták, addig nem lesz semmi baja a kerékpárnak. Persze nem számoltak azzal, hogy arra járok én, a tolvaj.

Az első kerót egy fának támasztva találtam. Se lakat, se semmi. Egy bolt előtt állt, pont nem láthatta senki. Nem tétováztam: „elloptam". A második kerékpár, ami a gyűjteménybe került, le volt zárva ugyan, de csak egy karónak láncolták. Semmi értelme az ilyen rögzítésnek, 5 másodpercbe telik leemelni, és már mehetünk is.

Lezárva, de hogyan?

A belvárosba érve aztán igazi Kánaán fogadott. Bringák csak úgy odatámasztva, leállítva a fal mellé, nem győz az ember válogatni. Legalább hármat minden nehézség és szemtanúk nélkül eltekerhettem volna, de kinek van ereje egész nap biciklit lopni? Kell valami komolyabb zsákmány – gondoltam, és az egyik egyetemi épület felé vettem az irányt. Rengeteg diák, azokon számtalan táska, laptop, pénztárcák és telefonok.

Alkalom szüli a tolvajt

Az épületbe lépve komoly tumultus fogadott, de sehol egy kikandikáló mobil, egy hanyagul zsebbe gyömöszölt pénztárca. A nagy kavarodásban pedig remek alkalmak nyíltak volna a rosszalkodásra. Nincs mit tenni – gondoltam, fel az emeletre! Csak lesz valami, amit le lehet nyúlni. Pár kör a folyosókon, és rám mosolygott a szerencse: egy táska hever gazdátlanul az egyik széken, sehol senki. Volt időm szépen ellopni, azaz készítettem jó néhány fotót.

Magányos táska.

Alakja, mérete alapján bármi lehet benne. Pénztárca, telefon, akár egy laptop is. Ígéretes fogás, de egyelőre kevés.


Kevesebb a lopás, mint két éve


Szegeden és környékén 2007-ben 3731, 2008-ban 2851 lopás jutott a hatóság tudomására.
Ebből zsebtolvajlás:
2008: 117
2007: 184

Bár a lopások száma csökken, a vagyon elleni bűncselekmények között még mindig ez a leggyakoribb – tudtuk meg Szenti Szabolcstól, a CSMRFK sajtóreferensétől.

Alig fordultam be egy másik folyosóra, ugyanaz a látvány fogadott. A táska szinte szakasztott mása az előzőnek, főnyeremény. Mellette valami szatyor, nem érdekes. A folyosó kong az ürességtől, bár, ha ácsorogtak volna néhányan a távolban, az se akadályoz meg, hogy egy kis mellékesre szert tegyek. Jó kör volt – gondoltam, és elindultam, hogy kipróbáljam magam a tömegközlekedésben. Villamosra fel, éppen hazafelé tartanak a középiskolások, csúcsidő a zsebeseknek. A villamosokon, trolikon és buszokon töltött 1-2 óra azonban lehangoló eredményt hozott. Minden táska cipzárja gondosan behúzva, a cucc az ölben, vagy a lábak között pihen. Hiába minden igyekezet, helyezkedés. Kicsit kedvetlenül szálltam le a buszról Tápé határában, hogy a kertvárosi lehetőségek után nézzek.

A buszokon túl nagy a fegyelem.

Tápén magas kerítések mögül kutyák ugatnak az emberre, nem jó előjel. Nem terem itt babér a tolvajoknak – ingattam a fejem, amikor az egyik elhagyatott ösvényen, a Csavar soron egy igazi profit pillantottam meg. Egy nyurga férfi éppen tüzet rakott a töltés oldalában. Elsőre azt hinné az ember, főzni akar valamit, de kisvártatva kábelek kerültek a tűzre. A műanyag borítást égette le róluk. Ejnye, hát így kell ezt csinálni! Nem zavartatja magát, amikor elhaladok mellette, tüzel veszettül. Mi lehet tenni ilyenkor? Végül is kollégáról van szó.

Dolgozik a szakember.

Drága kamerával a kézben, papucsban nem kockáztatom meg, hogy előkerül egy penge. Jobb az ilyet békén hagyni – hozom meg végül a döntést, de egy telefont mindenképpen megér a dolog. Elvégre állampolgári kötelességem jelenteni a lopást. Emberünk azonban nem várja meg a rendőrséget, biciklire pattan, és lelép. A rendőröknek már csak a fotókat mutatom. Azt mondják, körülnéznek a környéken, hátha belebotlanak a figurába valamelyik kocsmában. Jó volt azért látni, hogy van, aki boldogul a "szakmában".

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. mamantov 2009. október 13. 16:25
  „Nos akkár hiszitek akkár nem,tényleg könnyü lopni.Mi a szentháromság a bünözésben???
  Nos: Inditék,Alkalom,Eszköz, ez a szentháromság.
  Jómagam bár nem vagyok rá büszke de már loptam,kényszerböl.
  Ha Én dolgozok,de fizetést nem kapok,viszont ennem kell adni a családnak,mit tehetek???”
 • 56. flexsnake 2009. október 11. 12:13
  „51. szabály elipszilonos!”
 • 55. őrgróf 2009. október 11. 08:33
  „Figyelj Pityesz, már a rendőrökben sem bízhatunk?”
 • 54. pityesz76 2009. október 10. 16:52
  „ez jó cikk.:)
  bár a lakat se véd.. nkem a rendőrség előtt lelakatolt biciklim tünt el lakattal együtt..
  egy kis városban..”
 • 53. őrgróf 2009. október 10. 09:21
  „53. nem lennénk olyan ország. 52. hányjál nyugodtan. (inkább az jöjjön ki, mint az orvos..) DE: az hogy más bűnözik, az nem ment fel Téged, engem, stb hogy mi is lopjunk...”
 • 52. piroskane.piro 2009. október 10. 05:19
  „Néhány országban lopásért végtagcsonkítás a büntetés. Mi "félkezű és féllábú ország" lennénk.”
 • 51. senkiházi 2009. október 09. 21:53
  „most öszintén, ebben az országban mindeki LOP , erre vagyunk kódolva lopnak a miniszterek,a képviselők, a közalkalmazottak, a vállakozók, a tolvajok, és most már tudjuk hogy kreativtalan ujságiróinknak is azon jár az eszük mit lehetne ellopni még ha csak képletesen is. eszembe jut jeszenszky zsolt cikke annak idején az indexen egy kifejtős esszében védte meg a szellemi tulajdont saját magát nevezte meg szerzőként , nem sokkal késöbb kiderült az általa lehozott cikk már megjelent külföldön egy másik ember szellemi termékét lopta el hogy megvédje országunkban a szellemi terméket.

  azt hiszem hánynom kell”
 • 50. linca 2009. október 09. 19:04
  „A kollégám mesélte hogy nálluk is burjánzik a bűnözés faluhelyen, csak ott furkosbottal intézik az ügyeket nem pedig rendőrrel. Mert mióta 20000 lett a szabájsértési határ azóta nem foglalkozik a kutya se a kisértékű lopásokkal!!”
 • 49. linca 2009. október 09. 18:50
  „"Minek dolgozni ha lopni is lehet?" Hát van aki ezt egyszerre teszi! Eredetileg dolgozni megy , majd mire hazaér addigra kiderült lopni volt!! (lásd bkv, máv,parlament, stb)”
 • 48. TrombiFrédi 2009. október 09. 18:06
  „De "szép is volt"a középkori törvénykezés a kleptósok számára, "néha-néha" kell(ene)egy ki "nosztalgia"!:)”
 • 47. zetor 2009. október 09. 17:50
  „rudi!

  Makó egy kisváros. Szegeden bérletet veszel havonta, Makón meg bicajt.:)”
 • 46. rigójancsi 2009. október 09. 17:19
  „Inkább büszkének kéne lenni arra, hogy Szegeden nem kell lelakatolni a bicikliket. Tulajdonképpen az volna a normális, ha mindenhol így lehetne. Az a természetes, ha nem kell féltenem a javaimat másoktól, és tőlem se kell, hogy féljenek.
  A érpataki polgármester már csodákat tett ezügyben!”
 • 45. SP 2009. október 09. 16:41
  „A piti tolvaj inkább bosszúságot okoz, megélhetési esetleg.
  A kábelt égető az 1 guberáló, hasznos ember. Újra hasznosítja a lomtalanításnál felesleges anyagokat.
  BCS túlfantáziálta magát.
  Vadászni, a fehér ingesek között tartalmasabb lenne. BKV-s fehér inges többet lop, mint az összes roma együtt a településen.”
 • 44. rudi 2009. október 09. 16:24
  „a kerékpárokat úgy lopják Makón pl-de gondolom máshol is, hogy az nem semmi. Lezárt kerékpárok zárt lépcsőházakból tűnnek el, nappal buszmegálló környékéről lezárt kerékpárok tömege tűnt már el és még sorolhatnám. A rendőrségen már kár is bejelenteni,mert semmit nem tudnak csinálni, egyik ismerősömtől 2 lezárt kerékpárt loptak el, az egyik zárt lépcsőházból kerékpártartóhoz zárva,ezt még jelentette a rendőrségen,eredmény nulla. Másik lezárva acél patkózárral iskola elé, ezt már nem is jelentette a rendőrségen,mert felesleges. Na ez motiválja a tolvajokat,semmi visszatartó ereje nincs a törvényeknek, a rendőrségnek.”
 • 43. petermeister 2009. október 09. 16:05
  „Tudjátok hogyan kezdődik a cigány szakácskönyv?
  -Lopj egy tyúkot!”
 • 42. Yossarian 2009. október 09. 16:03
  „jól látom? az a szakember negró???
  már afrikából is hozzánk járnak lopni?
  talán csak nem a fekete Pákó tesója?”
 • 41. flexsnake 2009. október 09. 15:02
  „Ez jó volt :D Bár ha reggel 7körül járod a trolikat, még pár ,,zsákmányt" találsz :D
  A belvárosi irodák is ilyenek. Fogsz egy halom ingyenes újságot, besétálsz, a portás meg sem kérdezi mit akarsz lényeg a fellépés és már bent is vagy. Ki-be mászkálhatsz lapikkal , gépekkel a kezedbe és a kutya sem szól hozzád. Lényeg a határozott fellépés. Azért a helyedben hátba rúgtam volna a tüzes barmot.”
 • 40. Pinaman 2009. október 09. 14:55
  „Kedves Moderator. Ugyan mi baja van a pinaval? Komplexus? A pina az elet forrasa. Mindenki onnan jon! Utoljara figyelmeztetem hogy kuldom a Faszmant ha megegyszer torol es akkor a szombat vasarnapja garantaltan piheno nekuli moderalassal fog telni!”
 • 39. CID 2009. október 09. 14:36
  „Sógoroddal jártál lopni, amikor még bőven állt. iskolás voltál ? Meg sem merem kérdezni, melyik kissebbéghez tartozik :)”
 • 38. Luckatosh 2009. október 09. 14:01
  „Utoljara 1978ban loptam a Centrumaruhazbol, illetve probaltam volna. A sogorommal mentunk melba kockat lopni suli utan ahogy minden rendes dijak. Nadeja szemfules figyeloember kiszurta szorgos tevekenysegunket. A piztarnal megallitott, hatracibalt minket az irodaba ahol volt zsebkirak, a melbakocka elokerult az alsogatyambol a szinesteve meg a sogorom fule mogul. Kaptunk ket olyan pofont hogy nekem kiesett 1 tejfogam a sogoromnak meg eltort az orra ugy hogy utanna meg egy honapig santitott ra.
  Megtanultam a lecket, azota nem lopok, inkabb okos trukkokel atbaszok embereket! na meg a segely...”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szemetet szedtek a Dózsa diákjai a Szent György téren

Szeged - A Dózsa György Általános Iskola tanulói október 8-án a Szent György téren, a templom… Tovább olvasom