Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Ma is kapál Gregus Máté unokája

Székkutas - Néhány eperfa még ma is áll Gregus Máté mintagazda egykori pósahalmi birtokán. Unokája, Mária néni utoljára 5 éve járt kint a gyümölcsösben, de saját kertjét ma is kapálja.
Kora reggel két órát kapál a kertjében Gregus Máté 87 éves unokája, Mária néni. Nagyapját a mai Székkutas község megalapítójaként említi a vásárhelyi életrajzi lexikon, a városban középiskolát, Székkutason általános iskolát neveztek el róla.

Gregus Mária nem bírja ki, hogy ne gondozza a virágokat, veteményest, még úgy is, hogy botra kell támaszkodnia – jegyezte meg az idős asszony mosolyogva. A növények és a munka szeretetét mintagazda nagyapjától örökölte. Gregus Máténak két fia és két lánya volt. Közülük Mária néni édesapja – akit szintén Máténak hívtak – vette át az országszerte ismertté vált 35 holdas pósahalmi mintagazdaságot. Ő folytatta az 1880-as években kialakított eper-, alma-, körte-, valamint szilvafákból álló gyümölcsösben a gazdálkodást.

Mária néni büszke nagyapjára, Gregus Mátéra. Fotó: Frank Yvette
Mária néni büszke nagyapjára, Gregus Mátéra.
Fotó: Frank Yvette

– Nagyapám az 1900-as évek elején költözött be Székkutasra, mi pedig kiköltöztünk a birtokra, ahol a testvéreimmel kivettük részünket a munkából. A nővéremmel felváltva dolgoztunk a konyhán, ahol a kenyérsütésben meg a gyümölcsösben segédkeztünk – magyarázta Mária néni. Szerinte az a világ sokkal jobb volt, mint a mostani. Egyszer egy újságíró látogatott ki a birtokra, aki meglátva a dundi lábait megjegyezte: ha ilyen lábakon állna az ország, semmi baj nem lenne – idézte fel nevetve Mária néni.

Gregus Máté 13 unokája közül 4 él. Mária néni nővérével, a 89 éves Zsuzsannával lakik egy házban Székkutason. Mindketten büszkék nagyapjukra. Egyszerű parasztember volt, aki saját magát képezte, és összefogással sokat tett Kutasért. Az ő kezdeményezésére épült meg a vasútállomás, alakult meg a helyi hangyaszövetkezet, készült el a református és a katolikus templom. A villamosításban is nagy szerepe volt.

– Nem mindig hangzott jól a Gregus név, az államosításkor üldözték a családunkat. Kuláklistára kerültünk. Édesapámat börtönbe csukták, ott halt meg. Bátyámat, öcsémet, férjemet is elvitték. Nem maradt férfi a birtokon – mesélte. Utoljára 5 éve járt kint az egykori családi birtokon. Egyik unokája vitte ki, aki kíváncsi volt rá. Megvan még a pálinkafőző épülete, és három-négy eperfa is – jegyezte meg Gregus Mária könnyes szemekkel.

Olvasóink írták

  • 3. utazó81 2010. június 12. 16:05
    „Mária nénit nem ismerem,de testvérét Zsuzsika nénit igen.Sok szeretettel üdvözlöm.”
  • 2. Tapasztalt 2010. június 12. 12:06
    „tiszteletem a Gregus néninek, de hogy mezögazdász nagyapja nevét miért kellett ráeröltetni a vásárhelyi gépészeti, automatizálási, elektronikai és számitástechnikai szakközépiskolára, nem értem. Talán Lázár és a fidesz tudja, ök mindent tudnak....”
  • 1. dodó 2010. június 12. 11:19
    „Végre egy fontos, sokakat érdeklő tényfeltáró riport!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marinko miatt lett rendőr Karolina

Szeged - A legtöbb kisgyerek rendőr, tűzoltó, katona vagy éppen mozdonyvezető szeretne lenni. Valaki… Tovább olvasom