Gyűjtse össze az érdekes cikekket a címek mellett lévő később elolvasom ikonokkal!

Szeged - delmagyar.hu

2015. 09. 04. péntek - Rozália

Még több

Itt vagyok: Nyitólap > Szeged hírei > Magyar ember nem bérel lakást

Magyar ember nem bérel lakást

Szeged - Még mindig nem "mozdulnak rá" a szegediek arra, hogy bérlakásban éljenek, annak ellenére sem, hogy megégették a kezüket a lakáshitelezéssel. Az ok: a keresetekhez képest magasak a bérleti díjak.

Fekete Klára - Délmagyarország napilap - 2012.02.27. 05:51
Megosztás: Facebook Twitter E-mail
Uniós mércével mérve itthon nagyon kevesen laknak bérelt lakásban: az EU-s 20–40 százalékkal szemben az arány összesen 8 százalék körüli. Pedig a tartós bérlet megoldás lehetne akár a pályakezdő fiataloknak, akár – főleg mostanában – az átlagbérből élő családoknak.

Hiába az igényes kivitelezés, a házba települt kisvállalkozások szolgáltatásai, nem vonzza a lakásbérlőket a Tisza Palota. Fotó: Schmidt Andrea
Hiába az igényes kivitelezés, a házba települt kisvállalkozások szolgáltatásai, nem vonzza a lakásbérlőket a Tisza Palota.
Fotó: Schmidt Andrea

 Magánbérlakás

2009-ben szenzációként írtuk meg, hogy egyszerre dobja be a szegedi bérlakáspiacra a Tisza Palota 52 darab lakását a Real Hungary Nyrt. A megoldást a kényszer szülte: az akkor már egy éve tartó pénzügyi világválságban nem tudták eladni a lakásokat. A Real Hungary honlapján ma is lehet jelentkezni bérlőnek: egy 2 szobásért azonban 70 ezer forint körüli havi bérleti díjat kérnek el. Abszolút újdonság, hogy „jól fizető bérlővel" együtt is meg lehet vásárolni a lakásokat. Több lakást szálláshelyként értékesítenek. Megnéztük: március 15. környékén a 2 személyes apartmant 41 euróért adják ki (ugyanez a Dóm Hotelben 78, a Soleilben 84 euró).

Miért ennyire népszerűtlen Magyarországon a bérlakás? A magyarok mindenáron saját tulajdon megszerzésére törekszenek, és ha egyszer beköltöztek, nehezen mozdulnak ki: a mi munkaerőpiacunkon uniós összehasonlításban is csekély mértékű a munkaerő mozgása.

– Ennek az az oka, hogy nálunk a munkahelyek nem „fluktuálódnak", hanem megszűnnek – mondta Gécs László, a Tisza-Házat és parkolóházat építő Grundagend Kft. ügyvezető igazgatója.

– Ha például egy meghatározott profilú cég bezárna Szegeden, de másnap nyílna egy hasonló Kaposváron, akkor az itt dolgozók egy része könnyedén áttelepülhetne a dunántúli városba. Ma még se a munkanélküliség, se az alacsony – főleg a bérleti díjakhoz képest alacsony – jövedelmek nem teszik azt lehetővé, hogy az emberek feladjanak egy otthont, és a munka után költözzenek. Gécs Lászlótól megtudtuk: az új Tisza-Házban nincs kiadó lakás, egy kivételével valamennyit sikerült eladniuk.

– Kevesen „mozdultak rá" a pórul járt devizahitelesek közül arra, hogy a jövőben a vásárlás helyett inkább béreljenek lakást – ezt Samu Attila, az Androméda Ingatlanszolgáltató Centrum tulajdonosa mondta. – Decemberben és januárban ugyan több ingatlant sikerült kiadnunk, mint korábban, de ezt még nem nevezném tömegesnek.

A Szegeden a lakások bérbeadásában meghatározónak számító cég vezetője hozzátette: ezek a bérlők már jóval tudatosabbak, csak olyan ingatlant vesznek ki, amelynek jó a közlekedése, színvonalas, egyedi fűtéses, energiatakarékos. A legkeresettebb alapterület a 60 négyzetméter, a bérleti díj négyzetméterenként legfeljebb 800–900 forint. Ragaszkodnak ahhoz is, hogy a tulajdonos adjon szándéknyilatkozatot: hosszú távra adja bérbe a lakást. Ez azért nem akadály, mert az Androméda ügyfelei között a legtöbben külföldön dolgoznak, és nem akarnak visszajönni.

Szociális mix

Szegeden az elmúlt 10 évben kizárólag az önkormányzat épített bérlakásokat. A hazai bérlakásrendszer sajátossága – nyilatkozta korábban lapunknak Soós Ferenc, az IKV Zrt. kezelési igazgatója –, hogy egy Kárász utcai polgári otthon is szociális bérlakásnak számít. Szegeden a mintegy 4000 önkormányzati 95 százaléka szociálisnak számít. Az önkormányzati rendelet értelmében szociális és piaci lakbér is létezik, de a piaci árat fizető bérlő elenyésző. A Kárász utcán még ma is lehet 30 ezer forintért lakni egy csaknem 100 négyzetméteres lakásban.
Megosztás: Facebook Twitter E-mail

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

Moderálásra küldöm 66. klj-54 2012.04.12. 12:35

Éltem, dolgoztam kint válásom után.
Nem lehet össze hasonlítani a két dolgot!
Mi nem vagyunk megfizetve itthon, miközben az árak magasabbak a nyugaton található áraknál.
És itt állok meg.
Hely, idő és sok dolog kellene ahhoz, hogy adekvát magyarázattal lehessen szolgálni a dolog mikéntjéről.
Viszont itt senkit nem érdekel a hétköznapi ócsárláson kívüli szöveg:(

Moderálásra küldöm 65. fili-busz 2012.04.04. 10:43

63. Gaby1968 2012.04.02. 15:55

Egy jó CNC fémmegmunkáló 200 000 Ft körül simán megkeres a nyugati megyékben, az autóipari vállalatokban.
Ha kedves neje is még 100 000Ft hozzátesz az ugye 300 000.
100e a lakásbérlet,100e a havi élet és 100e félretesz.
Évente egyszer mehetnek a Kanári szigetekre nyaralni.

Moderálásra küldöm 64. fili-busz 2012.04.04. 10:20

63. Gaby1968 2012.04.02. 15:55

" Vannak ismerőseim Angliában, és átszámolva több mint 100.000,- Ft-ért "

Ennyiért egy szobát bérelhetsz piaci áron és élvezheted a "bigbrader" minden előnyét.
Pl. sorba állhatsz a wc előtt.
Az 1 szobás lakás 800 fontnál kezdődik ,rezsivel.

Csak a pontosság kedvéért és a hülyítés elkerülése végett.
A minimálbér szintén 800 font körül van.

És ne hasonlítsd ide Angliát, aki évszázadok óta a kifosztott gyarmataiból él és annak hozadékából.
Nyerítenek egyet a "londoni feltörekvő pénzügyi elemzők" és keresnek x milliárdot.
Te meg nyögöd a frankos hiteled, nekik keresve a pénzt.
Egyébként:
"George Osborne brit pénzügyminiszter mindemellett éppen a sztrájk előtti napon jelentette be, hogy az eredetileg tervezett 400 ezer helyett a kormány 710 ezer fős leépítést kíván végrehajtani a közszférában a 2015-ig tartó parlamenti ciklus végére."
És a kórházbezárások,tandíj ellen tüntetőkről most nem ejtenék szót.
Ja és… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 63. Gaby1968 2012.04.02. 15:55

60. Saturnus: Csatlakozom az előttem szólóhoz. Magyar ember nem bérel lakást? Miből, ezekből a bérekből? Annyira szeretem, amikor mindent a nyugathoz hasonlítunk, csak éppen a lényeget felejtjük el, a keleti, de annak is a legalja béreit, plusz a munkanélküliség. Vannak ismerőseim Angliában, és átszámolva több mint 100.000,- Ft-ért bérelnek lakást. Még így is vígan megélnek, mert olyan bért kapnak, hogy még félre is tudnak tenni, két év után már a Kanári szigeteken nyaraltak. Én itthon 25 éves dolgozom, de még nem telt arra, hogy eljussak oda. Készítsünk egy olyan statisztikát, hogy 100 nyugatinak adunk hazai bért 3 hónapig, és nézzük meg, mennyi tudta fizetni belőle a bérleti díjat. Érdekes statisztika születne.

Moderálásra küldöm 62. bambinaXX 2012.03.23. 04:13

Külf.ön sem tud csak úgy egy fiatal lakást venni, mert arányaiban sokkal drágább - előbb tud autót, fenntartani is..
Vásárláskor pedig jöhetnek az egyéb költségek: pl. a helyi/terüteti adó, amit minden évben kell fizetni, attól függően, hogy hol van a lakás-és nem kevés ez sem. pl. itt is más lenne Újszegeden, Tarjánban v. Kecskésen. Az ingatlanadóról nem is beszélve!
A külföldi keresetekből a bérleti díj mellett jobban meg lehet élni, mint itthon.

Moderálásra küldöm 61. Tompeetrial 2012.03.04. 09:37

Csak eme cikk hozzászólásaiért regisztráltam, tisztelt kommentelők! Külföldön élek, de idén hazaköltözöm Szegedre, vállalkozni fogok. Számolgattam, mennyi pénz kell az otthoni élethez. Autó nélkül, 200 ezer ft alatt sehogyan sem tudtam "kijönni", minden tisztelet, nektek, otthon élőknek!
Otthon Ti azért akartok saját lakást, mert keveset kerestek, (aránylag) bizonytalanok a munkahelyek, és általában véve szorongó(évtizedek óta) a légkör, így egy egyszerű ok-okozati függvény és némi matek segítségével eljutunk a magántulajdonú lakás fontosságának axiómájához. A 200 ezer forint/fő havi nettó jövedelem az az összeghatár ahol a magántulajdonú lakás szükségessége exponenciálisan,( gúnyosan mondhatnám nyugati szinten) csökken. Persze emellé szükséges a biztos munkahely, stabil szociális háló, stb, végtelen ez kör.
Szóval ezért veszünk lakásokat, nem bérlünk, teszem hozzá helyesen. Pont.
Mindazonáltal a cikkhez tenném hozzá hogy nyugat európa gazdasága a munka, és… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 60. saturnus 2012.02.29. 09:38

Hogy is van ez? Lakás bérlés ? Miből? Kint nyugaton mondju emarikában avagy valamelyik nyugat európai államban a jövedelem nyolc-tizenkettő százalékát tudja a bérleti díjra költeni plussz a rezsi amely úgy alakul amennyit fogyaszt. Vagy is jövedelmének nyolcvan százaléka megmarad arra amire költeni akarja. Élelmiszer,ruházkodás,egészségügyi ellátás, kultúra,szórakozás,pihenés utazás, hobby, stb,stb. Itt a rendszerváltás óta piszkosúl rossz irányba mennek a dolgok. !! Itt egy embertelen piszkos rablókapitalizmus alakult ki amelyhez teljes mellszélességben kivették részüket a politikusok meg a maffia kormányok mint a mostani is. Lásd tisztességes kétkezi munkával nem lehet milliárdokat de még milliókat sem felhalmozni.Pár év alatt/négy év/. Csak is egy igazságtalan bér -jövedelem elosztás eredményeképp alakulhatott ki ez. Minden bizonnyal megfogja bosszúlni a társadalom a rajta elkövetett kizsákmányolást és az igaztalan jövedelem elosztást. Lásd francia polgári forradalmak ott nem… Tovább olvasom »

Moderálásra küldöm 59. jq 2012.02.28. 11:34

56. pifpaf

Pontosan így van, aki családos/gyerekes annak ezeket a szempontokat is mérlegelnie kell

Moderálásra küldöm 58. mackópajtás 2012.02.28. 10:55

Teljesen igaz van több hozzászólónak is. Ha fel tudok venni hitelt ,akkor inkább azt fizetem 10-20 évig, minthogy ennyi ideig béreljek egy lakást, mert az előzőnél, a futamidő végén ott marad nekem a lakás, a másiknál meg a nagy semmi...

Moderálásra küldöm 57. la-za 2012.02.28. 10:45

54.Kisg 2012.02.28. 07:38

Én tudok :) Ha érdekel írj elérhetőséget.

Amúgy, ha olyanok lennének a fizetések, simán élnék bérlakásban....oda mennék és akkor, ahova és amikor akarok... Luxembourgban pl egy belvárosi lakás bérleti díja, rezsivel együtt 1000 euro körül van, de a havi fizu 2500-5000euro.....így gondolkodás nélkül bevállalnám :)


Töltés, kérem várjon!
ˆaz oldal tetejéreˆ

hirdetés

HIRDETÉS

Cikkajánló

bezár
asdasd
Kérem várjon, jelentkezését rögzítjük...