Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Magyarország egy hajléktalan István képén

Szeged – Álláskeresők alkotásaiból nyílt kiállítás a megyeházán. "Nem kérek sokat, volt, amikor kajában fizettek ki" – mondta Kovács István, aki olajképeket készít.
Magyarország egy hajléktalan István képén. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Ez itt a születés, mert az a legnagyobb dolog. Elkezded járni a lépcsőket, jössz így végig, aztán a gondolkodásod már eléri azt, hogy te valaki vagy, valakihez tartozol a szüleiden kívül. Amikor eljutsz erre a szintre, akkor megszűnnek a korlátok – magyarázta Kovács István az általa készített olajrajzot a megyeháza aulájában, ahol a megyei munkaügyi központ által szervezett kiállításon álláskeresők munkáját állították ki. Ahogy Polner Eörs, a kormányhivatal főigazgatója a pénteki megnyitón elmondta: az esemény „a jó állam" példája, ahol az állampolgárok azt érzik, hogy a kormánytisztviselők vannak értük, és nem fordítva. Szerinte példa nélküli az országban, hogy a munkaügyi központ munkatársai olyan emberi kapcsolatot építettek ki az ügyfelekkel, hogy a beszélgetések során kiderülhetett: sok álláskereső rendelkezik jó kézügyességgel, kreativitással. A kiállítás ötlete is a központ munkatársaitól származott, akik a megnyitón énekeltek, és volt kabaré is.

Magyarország egy hajléktalan István képén. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A munkák melletti táblákon az alkotókról is olvasni lehet. Van, aki 17 évig volt főállású anya 5 gyerekkel. Először a gyerekeknek kezdett jelmezeket varrni – a kiállításon is jelmezeket lehet látni tőle. Egy másik kiállító bútorasztalosként végzett, ő fotózik, és gyufaszál térplasztikákat készít. Többen tanár végzettségűek, van szakács és autószerelő. Egy informatikus állatokról készít pasztellkrétarajzokat, egy általános vegyész végzettségű alkotó pedig bábokat varr.

Kovács István virágkötészetet tanult, az őt bemutató szöveg szerint „intézeti múltja és roma származása folyamatosan kísérti". – Állami gondozott voltam, egy égő házból hoztak ki úgy, hogy a rendőrség rám törte az ajtót. Édesanyámékat elítélték gyerekbántalmazásért, nem is ismerem őket. Az intézetből kétéves koromban kivett egy üllési földműves házaspár. Ehhez a házaspárhoz járt egy festőművész házaspár Budapestről. Házról házra jártak, kértek fotókat, felnagyították, és megfestették – mesélte első találkozását a festészettel, majd tovább az élettörténetét: – Szegény vagyok, de mindennap megteremtem a családomnak az ennivalót, mert mindig van megrendelésem szobrászatból, festészetből. Nem kérek sokat, volt, amikor kajában fizettek ki. Amikor idősebb koromban voltam intézetben, minket dolgoztattak. Egy almaválogató gépnél dolgoztam Németországban, savazni-lúgozni kellett. A hasfalam tönkrement, szilikon van benn. A fogaim gatyán vannak, menni kell fogorvoshoz. Ez van, mégsem adom fel. Élhetnék úgy, hogy Porschém van itt, meg egyéb. De úgy nekem nem kell pénz. Amit bírok, dolgozok, csak tisztességes úton kerüljön hozzám a pénz. Nekem van egy lelkem. Mindenkinek számot kell adnia a bűneiről – mondta a festő, aki a kiállításra 12 képet adott be, abból a szervezők választottak.

Magyarország egy hajléktalan István képén. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

– Van egy képem, ami Magyarországot ábrázolja, előtérben egy hajléktalannal, aki már a padra sem fekhet le, mert itt már ez van. De azt nem választották ki. Talán legközelebb.

Olvasóink írták

 • 9. bánki 2012. május 22. 08:44
  „Két üveg bor után bárki fest ilyen vackokat !”
 • 8. smalltown 2012. május 21. 15:52
  „S "rongylab" kepeit lattatok mar? Ja, azt nem , csak a fikazasig juttok.

  Gratulalok a kiallitashoz - talan egy picit segit az eloiteleteken valtoztatni - bar a hozzaszolasokat olvasva nem ugy tunik:(”
 • 7. macs 2012. május 21. 13:08
  „6. Carlo,
  és ehhez a változathoz mit szólsz?
  István képén Magyarország egy hajléktalan”
 • 6. Carlo 2012. május 20. 19:40
  „elég magyartalan cím, az egy határozatlan névelő, .....
  talán így lett volna jó: Magyarország a hajléktalan István képein

  a hoszúhajhú szakállast mi 30 évvel ezelőtt is csak rongylábjaninak hívtuk, már akkor is ilyen igényes volt...”
 • 5. bánki 2012. május 20. 16:55
  „4. smalltown 2012.05.20. 16:45

  Hát igen !

  30-40 év épip. tapasztalattal !”
 • 4. smalltown 2012. május 20. 16:45
  „3
  tenyleg ennyi vagy.”
 • 3. bánki 2012. május 20. 10:52
  „Drogos barmok !
  A nagy hajú gyerek volt ,,figuránsom jó harminc éve a ,,Béke Tanszék" ,,b" közepéből. Már akkor is nyomta a szereket !

  Ennyi !”
 • 2. Nornora 2012. május 20. 10:47
  „Nézd meg a Facebookon, ott több kép van.”
 • 1. KamuNeni 2012. május 20. 08:07
  „Jo lett volna a kepeket is bemutatni ugy igazi ujsagiroi modra hogy az emberek lassak is mirol van szo.

  A domotor dij igazabol senkit nem erdekel, csak egotista valami megegy ivaszatra megegy un," kidobott penz unnepelesre okot ado valami" tiszta haszontalan. De ez lehetett volna akar egy jo positive story is amit sokan szivesen olvastak volna. Kar hogy ilyen ujsagiroi vannak az orszagnak. Lehetne sokkal jobb is.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szegedi Borfesztival 2012: borban ázik Szeged - galériával

Birtokba vették a szegediek a pénteken indult XVIII. Szegedi Borfesztivál különböző helyszíneit. A Széchenyi téri platánfák alatt is egyre fokozódik a hangulat. Tovább olvasom