Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Már nem lógnak annyit a diákok

Szeged - A tapasztalatok szerint csökkent az iskolai lógások száma, amióta a hiányzást a családi pótlék megvonásával "büntetik". Bár a diákot általában nem érdekli a szankció, a szülők a családi kassza apadásától tartva együttműködőbbek.
Szeptember elseje óta anyagi tétje is van annak, hogy egy diák bejár-e az iskolába a tanóráira. Ha az igazolatlan órák száma meghaladja az ötvenet, a gyereket védelembe veszik, szüleitől pedig megvonják az iskoláztatási támogatást. A mulasztásokról az iskolának kell értesítenie a tanuló lakóhelyének jegyzőjét, aki nem mérlegelhet: el kell rendelnie a jelenleg 12–17 ezer forint közötti – vagy ennél is nagyobb összegű – támogatás felfüggesztését.

Mivel a szabályok szerint tankötelesek esetében már az első igazolatlan óra után értesíteni kell a szülőket arról, hogy a gyerek nem látogatja az iskolát, sok esetben a szülők veszik elejét a további hiányzásoknak. A tapasztalatok szerint elsősorban ők működnek együtt az iskolával.
– Bár az osztályfőnökök folyamatosan figyelmeztetik a fiatalokat a lógás következményeire, az érintettek rendszerint közömbösek, nem érdekli őket, hogy a család elesik bizonyos összegtől – mondta el Dombovári Tamás, a Szegedi Szolgáltatási Középiskola és Szakiskola Fodor József Élelmiszeripari Tagintézményének igazgatója. – A szülők viszont általában már a figyelmeztetés után bejönnek egyeztetni arról, hogy mit tudnánk közösen tenni.

Irány a suli. Ők biztosan nem lógnak el a következő óráról. Illusztráció: Schmidt Andrea
Irány a suli. Ők biztosan nem lógnak el a következő óráról.
Illusztráció: Schmidt Andrea

Az igazgató tapasztalatai szerint az intézkedés elérte célját: még a notórius hiányzók egy része is igyekszik bejárni az órákra. – Körülbelül 20 olyan diákunk van, akik az első figyelmeztetés óta összeszedték magukat, és kevesebbet hiányoznak – mesélte.

Szeptember óta 40 iskolából összesen 265 jelzés érkezett a gyámhatósághoz – tájékoztatott Novaszel Noémi, a jegyzői gyámhatóság vezető tanácsos csoportvezetője. – Ebből 33 esetben az eljárást a kérelem érdemi vizsgálat nélküli elutasításával zártuk le, mivel az érintettek – bár tankötelesek – már betöltötték a 18. életévüket.

Vásárhelyen két család újra kapja a támogatást

A lehetséges szankció miatt valószínűleg mindenütt csökkentek az igazolatlan órák, de pontos adatokkal, összehasonlítással főként a tanintézmények rendelkeznek. Szentesen szeptembertől február végéig öt 50 órás és huszonegy figyelmeztetés jellegű 10 óra feletti hiányzást jelentettek a tanintézmények, előbbiektől megvonták az iskoláztatási támogatást (családi pótlék). Makón március elejéig 49 eljárás indult, ebből 37 a 10, és 12 az 50 órás. Csongrádon közölték: csökkentek az igazolatlan hiányzások, az elvonás egyértelműen visszatartó erő a szülőknek. Vásárhelyen szeptembertől március 20-áig 52 figyelmeztetést (10 óra feletti igazolatlan hiányzás) regisztráltak, valamint 24 esetben (50 órás) felfüggesztették az összeg folyósítását. Utóbbinál 2 család újra kapja a támogatást, ennek feltétele volt, azóta a gyereknek egy igazolatlan órája sem lehet.

Olvasóink írták

 • 16. niagara 2011. március 23. 17:12
  „Azért kell erőltetni, mert ha nem jár iskolába csinálja a gyerekeket és azokat megint csak nekünk kell eltartani!!”
 • 15. Falcao 2011. március 23. 14:12
  „Van akire a koszon kívül más nem ragad ott úgysem.
  De belőlük még lehet nyugdíjkereső akár bodzaszedő is.Lehet belőle BMW meg villa is!”
 • 14. Gyuri_maci 2011. március 23. 07:52
  „Az elektronikus napló tényleg hasznos dolog, amint hazaér a gyerek, otthon anyuka apuka rögtön kérdezheti, hogy "miért nem voltál suliban Petike?". Jegyek is ellenőrizhetőek így... Persze, amelyik szülő ezt is nagy ívben le..., vagy nincs otthon megfelelő hozzáférés, akkor meg az egész nem ér semmit sem.”
 • 13. Mizujs 2011. március 22. 21:50
  „... és van aki azt hiszi, hogy ha egy gyerek beül órára, akkor tanul is??????????”
 • 12. vári 2011. március 22. 19:31
  „IVY

  Szerintem a tanyasi gyerekek sem jártak mindennap iskolába.
  Nem az ilyenekre kell fújolni, ez a gyerek igyekszik a saját szintjén, ellentétben azokkal, akiket nem akadályoz semmi, mégis lógnak és nagyívben tesznek az iskolára és egyéb kötelezettségeikre.”
 • 11. macs 2011. március 22. 18:46
  „7. IVY,
  valószínüleg nem járna iskolába, mert nem érte volna meg azt a kort.
  Csak azt szerettem volna érzékeltetni, hogy az élet sok színű. Olyan gyerekek és családok is vannak, ahol a gyerek járna iskolába, csak az anyagi helyzetűk kétségbeejtő.”
 • 10. Hunny24 2011. március 22. 18:07
  „Niemand csak részben van igazad. Ugyanis ha a gyerek nem jár iskolába, nem fog semmihez se érteni, segélyek mellett otthon fog nyugisan ülni a fenekén. Arról nem is beszélve, hogy az ilyen notórius lógók többsége, hajlamos bűncselekmények elkövetésére, vagyis vélhetően sokkal több bűncselekmény lenne. És nagyon sok családban a szülő nem nevel, csak az iskola, az intézmény próbálja a normális életre (van munkája, családja, gyereke akiket nem ver stb) nevelni.”
 • 9. niemand 2011. március 22. 16:17
  „Ezek szerint egyesek pénzért járnak iskolába? Aki nem akar odamenni, miért kel erőltetni? Csak akadályozzák azokat, akik valóban tanulni szeretnének ott.”
 • 8. jay_és_néma_bob 2011. március 22. 15:02
  „A tapasztalatok szerint csökkent az iskolai lógások száma, amióta a hiányzást a családi pótlék megvonásával 2büntetik".

  hahaha, elrontották az idézőjelet...”
 • 7. IVY 2011. március 22. 14:45
  „4. macs 2011.03.22. 12:51

  Mi lett volna a jelzett gyerekkel, ha a XX. század első felében járt volna, mondjuk egy tanyasi iskolába?
  Oda-vissza 16km??”
 • 6. Onis 2011. március 22. 13:53
  „Persze hogy nem érdekli a gyereket hogy a szülei kapnak e pénzt vagy nem.Látszik hogy nem nekik kell beosztani a pénzt.A szülőknek pedig a kezdetektől meg kéne tanítani hogy nem lógunk.Az én apám elég szigorú volt velem,és ha megtudta volna hogy pl lógok akkor minden nap ő vitt volna be hajon fogva a suliba(de ez nem történt meg mert tudtam hogy mik a szankciók)”
 • 5. macs 2011. március 22. 12:53
  „Elfelejtettem, a bicikli szóba sem jöhet, úgyanis a kislány szellemileg enyhén sérült, gyógyszert szed.”
 • 4. macs 2011. március 22. 12:51
  „Egy ismerősöm mesélte, van egy tanítványa, akinek az édesapja rokkant, az édesanyja mostanában vesztette el a munkáját. (Kéretik nem kisebbségizni!) A gyerek, míg jó volt az idő gyalog járt suliba. Amikor már nagyon hideg volt és havazott is, nem indult neki. Végül a tanárok dobták össze a bérlet árát. És nem egy ilyen gyerek van a suliban.”
 • 3. bambinaXX 2011. március 22. 11:50
  „2! De nem is kaptak arra az időre CSP-ot!
  nagyon helyesen. ideje beilleszkedni a rendszerbe!”
 • 2. dodó 2011. március 22. 09:44
  „Szépek ezek a (rész)adatok. Kár, hogy az országosakat elfelejtették közölni. Egy decemberi (nem DM) cikk szerint november végéig összesen több mint nyolcezer "kis"diák teljesítette az 50, ill több igazolatlan órát.”
 • 1. Tvmedve 2011. március 22. 09:22
  „Azért kevesebb a lógás mert elektronikus napló van. Épp hogy ellógott a gyerek, a szülei már kapják az e-mailt, és magyarázkodhat otthon. Inkább félnek hogy lebasszák őket mert kiderül, semmint hogy a szülő hatása lenne”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Díjazott szegedi tetoválások

Egy mellkasra tetovált arckép és egy színes kolibri - ezzel a két képpel nyerte el a szegedi Mészáros Henrik a harmadik helyet a fővárosi tetoválóexpón. Tovább olvasom