Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Maradhatnak, amíg gyógyulnak

Maradhatnak, amíg gyógyulnak
Szeged - Súlyos betegségekből, sérülésekből lábadozó hajléktalanok utógondozását végzik a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szegedi egészségügyi központjában. Akkor sem küldenek el senkit, ha telt házuk van.
Százan jönnek egy évben

Évente mintegy 100-110 olyan hajléktalant látnak el a Moszkvai körút és a Kálvária sugárút sarkán lévő speciális intézményben, akik többféle súlyos betegségben is szenvednek. Ellátásukat az OEP, állami normatíva, egyházi keretek és adományok együttesen fedezik.
– Kint dolgoztam a határkerítés építésénél. A bakancstól kijött egy kisebb fekély a lábamon, aztán ez lett belőle – mutatott Csábi László amputált bal lába csonkjára a szegedi Gondviselés Házában lévő kórteremben.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat hét éve nyílt egészségügyi centrumában elsősorban olyan hajléktalanok utógondozását végzik, akiknek a klinikai ellátás után nincs hová menniük. A 62 esztendős szegedi Csábi László – aki 38 évet dolgozott le – ugyan egy gyálai ház melléképületében meghúzhatja magát, de nem képes ellátni
magát, így került az intézménybe.

Visszahozták az életbe

A szemben lévő ágyban a 60 éves Márta József feküdt, aki három éve él az utcán. Őt úgy találták meg eszméletlenül az utcán fekve, hogy már mindkét veséje leállt, jobb lábában pedig elhaltak az idegek. Miután sikerült megmenteni az életét, két hónapot töltött a klinikán, utána került a máltaisok minikórházába. – Föl kell állni a földről, ha már életben maradtam – mondta bizakodó tekintettel a férfi, aki azóta megtanult újra járni. Sors- és szobatársaik között akadt daganattal műtött és trombózist túlélt fedélnélküli is.

Állandó a telt ház

– A tartós hajléktalanlét magával hozza a betegségeket. Az időjárás viszontagságai, a hiányos táplálkozás, az alkohol és az olcsó drogok megteszik romboló hatásukat. A legkritikusabb a téli és a tavaszi időszak – mondta el Bényi Jenőné főnővér. Télen a többek között a fagyási sérülések miatti amputációk utókezelése, tavasszal a légúti megbetegedések szövődményei miatt szorulnak többen az ellátásunkra. Sok a daganatos beteg is, viszont a rendszeres szűréseknek köszönhetően kevés a tbc-megbetegedés.
 
Maradhatnak, amíg gyógyulnak. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Továbbra sincs hol gyógyulnia Mónikának

Továbbra sem oldódott meg Kopasz Mónika ügye, akiről megírtuk: ökölnyi daganattal a mellében él az utcán. A hajléktalankórházat nem szeretné igénybe venni – az mondta, járt már ott, és szerinte azok a körülmények nem megfelelők egy legyengített immunrendszerű beteg számára. Cikkünk után többen is ajánlottak neki lakást, de azok sem feleltek meg. Egy Orosháza melletti településen, illetve Sándorfalván kínáltak neki lakhatást, de mindkettőt azért utasította vissza, mert onnan nem tudna bejárni naponta kezelésekre.
– Az életmentés az elsődleges. Addig tartjuk itt a betegeket, amíg alkalmasak lesznek az önellátásra, azaz gyógyulásig, illetve a szociális háttér rendezéséig – mondta a szakember, aki hozzátette, senkit sem küldenek el, aki segítséget kér. Akkor sem, ha telt ház van, ami ilyenkor gyakran előfordul. Tizenhat ágyuk mindig foglalt, de ha kell, három-négy pótágyat is használnak. Van, akinek csak a folyosón, a bejárat mellett jut hely. Ennél több beteg nem fér el – akadályozná a betegellátást.

Egyre több a fiatal és a nő

Telefonon egyeztetett előjegyzést a klinika egyik munkatársával Szentandrási Edit, amikor a rendelőbe léptünk. A hajléktalanok háziorvosi teendőit ellátó szakember igyekszik ütemezni a klinikákról utógondozásra érkezőket, tekintettel a „minikórház" szűkös befogadóképességre. – Egyre több a fiatal, és sajnos növekszik a nők száma is a hajléktalanok között. A pácienseim között sok a pszichiátriai beteg, egyre több a drogfüggő is – mondta el a háziorvos. Próbálják rávenni a hajléktalanokat – tette hozzá –, hogy rendszeresen jöjjenek kontrollra, és szedjék a gyógyszereiket, de ez gyakran nehéz feladat, mivel olyanokról van szó, akik nehezen bírják a kötöttségeket.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokban kötött ki a Volvo az 55-ösön

Árokban kötött ki a Volvo az 55-ösön
Két autó ütközött össze szerdán nem sokkal délután egy óra után az 55-ös úton, Domaszék közelében. Tovább olvasom