Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Mária nem megy a kutyái nélkül

Vass Máriának, 80 éves édesanyjának, 17 éves súlyos beteg fiának és két kiskutyájának mennie kell. Jelzáloghitelük miatt eladták ötödik emeleti panellakásukat. A szegedi asszony, akit két kiskutyája gyógyított ki legmélyebb depressziójából, az ebek nélkül nem költözik.
– Szeretnénk már túl lenni az egészen. Akár holnap költöznénk, ha a két kutya is jöhetne. Nem megyek nélkülük sehová. Nagyon sokat köszönhetek nekik, az életem részei – mondta Vass Mária Zöldfa utcai panellakásának nagyszobájában.

Az 53 éves szegedi asszony korábban depressziós volt, nem tudott kimozdulni a lakásból. Azt mondta, csak feküdt, nézte a plafont, míg el nem aludt.

Mindez megváltozott, amikor néhány éve befogadott egy kiskutyát. – Elhatároztam, hogy nekem kell egy kutya. Édesanyám hallani sem akart róla. Alexet a kabátom alatt csempésztem be. A hangulatom javulni kezdett – mesélte. A másik ebet, Rikit Szentmihályról hozták. – Egy hét alatt teljesen kiborított, mindent megrágott, folyamatosan ugatta a tükröt. Ma már nem tudom elképzelni nélküle az életem. Ő az én kis bohócom – mondta.
Míg Mária a kutyáiról mesélt, folyamatosan mosolygott. Csak akkor sírta el magát, amikor arra terelődött a szó, el kellene válnia kutyáitól.

Vass Mária a kutyáiról: Nem megyek nélkülük sehová. Nagyon sokat köszönhetek nekik, az életem részei. Fotó: Schmidt Andrea
Vass Mária a kutyáiról: Nem megyek nélkülük sehová. Nagyon sokat köszönhetek nekik, az életem részei. Fotó: Schmidt Andrea

Az asszony édesanyjával és 17 éves fiával lakik az ötödik emeleti panellakásban. 2006-ban svájcifrank-alapú jelzáloghitelt vett fel a lakás felújítására és egy korábbi adóságának rendezésére. Néhány éve kerültek anyagilag kilátástalan helyzetbe.

– A depresszióra szedett gyógyszereim miatt nem tudtam vendéglátósként folyamatosan talpon lenni. A lefelé csúszás ott kezdődött, hogy betegen dolgoztam. Fél évig tartott elintézni a rokkantságit. Addig munka és egy forint jövedelem nélkül voltam. Nem tudtuk fizetni a részletet – idézte fel.
Később a közös költséggel maradtak el. A közös képviselő végrehajtást kért ellenük. 2013-ban elkelt a lakásuk, 2014 elején az új tulajdonos nevére került az ingatlan.

Máriának, 80 éves édesanyjának, tartósan beteg kamasz fiának és a két kiskutyának mennie kell. A nagyszobából a szekrénysort már eladták, és elkezdtek összepakolni.

– Elég lenne nekünk egy másfél szobás albérlet. Mindegy, milyen, csak együtt maradjunk. 40-45 ezer forintot tudnánk fizetni. A főbérlők nem akarnak befogadni, de a kutyáimról nem mondok le. Nélkülük csak emészteném magam – mondta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Statisztákat keresnek Az álarcosbál-produkcióba

Nyilvános statisztaválogatást tart április 12-én, vasárnap délelőtt 11 órától Az álarcosbál című… Tovább olvasom