Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Matek a jegyárakkal: tájékozódjon strandolás előtt

Csongrád megye - Szentesen 7 éves korig lehet ingyen bevinni a gyereket a fürdőbe. A másik véglet Mórahalom, ahol csak 1 éves korig nem kell fizetni. Ezerféle engedmény létezik a fürdőkben, mi most ˝gyerekszemmel˝ néztünk körül.
– Gyakorló anyuka vagyok, három gyerekkel próbálom kisakkozni nyaranta, hol tudunk a legolcsóbban strandolni. Azt tanácsolom a sorstársaimnak, hogy internetes tájékozódás nélkül egy lépést se tegyenek. Minden fürdőben mások a kedvezmények, és az se mindegy, hány éves korig lehet ingyen bevinni egy gyereket. A vidéki fürdők általában olcsóbbak a szegedi Napfényfürdő Aquapolisnál, de ha már a benzin árát is hozzászámoljuk, nem biztos, hogy olyan jól jövünk ki. Szegeden sokat lehet spórolni a Csongrád megyei lakosoknak járó 30 százalékos kedvezményen és azon, délelőtt vagy délután megyünk – mondta el az újszegedi pénztárnál álló Beáta szinte egy szuszra a tudnivalókat.

Családi stradolás a szegedi Napfényfürdőben. Fotó: Kuklis István
Családi stradolás a szegedi Napfényfürdőben. Fotó: Kuklis István

„Gyerekszemmel" néztünk körül 5 Csongrád megyei fürdőben: a vásárhelyit leszámítva mindenütt adnak az ott lakóknak kedvezményt, Mórahalmon a legtöbbet, 50 százalékot. Jó, hogy leginkább a gyerekeknek akarnak kedvezni, ezért 1–7 éves korig nem is kell fizetni utánuk. Mivel az 1 éves korhatárral a mórahalmi Szent Erzsébet Gyógyfürdő a legszigorúbb, cserébe viszont 5 éves korig 700 forintos kölyökjegyet lehet váltani. Utána nagy az ugrás árban, már a 6 éves 1490 forintot fizet, míg Vásárhelyen még az egyetemisták is csak 700 forintért mehetnek be, ha felmutatják a diákigazolványukat.

Család-e két nő két gyerekkel?

A Csongrád megyei fürdőkben a családi jegyhez fűzött magyarázat értelmében két felnőtt egy gyermekkel már családot alkot, nem firtatják a rokoni szálakat. Egyik hölgy olvasónk mesélte: a kiskunmajsai fürdőbe szeretett volna bejutni a gyerekével, valamint a barátnőjével és annak gyermekével. A pénztárnál azonban közölték velük, hogy nem vehetnek családi jegyet, náluk az egy férfi, egy nő, egy gyerek klasszikus felállás képezi a családot. Sőt a gyereknek is az adott kapcsolatból kell származnia. Megnéztük a fürdő honlapját: erről valóban tájékoztatják is a látogatókat. Nem jó elvált szülőnek lenni Kiskunmajsán.


Sokat spórolhatunk, amennyiben családi jegyet vásárolunk a pénztárnál. A kiválasztott Csongrád megyei fürdőknél egyedül a szegedi Aquapolisban nincs ilyen lehetőség, a többiben általában 2 felnőtt és egy, 14 éven aluli gyermekre már családi belépőt lehet kiváltani. Szentesen a 2 felnőtt, 2 gyerek felállásra is adnak családi bilétát. A jegyek ára 2700 és 5000 forint között mozog, a legolcsóbb a vásárhelyi, a legdrágább a makói Hagymatikum.

Gyereknek lenni jó - a fürdőben is. Fotó: Kuklis István
Gyereknek lenni jó - a fürdőben is. Fotó: Kuklis István

Meddig gyerek a gyerek?

A családi jegy mércéje alapján 14 éves kor a határ. De erre se vehetünk mérget, Szegeden ugyanis a napijegy 12 éves korig olcsóbb, mint az afeletti ifjúsági jegy. Másutt a „gyerekjegy" egészen addig érvényes, amíg valaki az iskolapadot koptatja. Szegeden van egy 12–22 évig tartó intervallum is, de például az SZTE hallgatói 2100 forintért kedvezményes egyetemi jegyet válthatnak.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújulhat a Kolozsvári tér, változhat a Vám tér környékének közlekedése

Kardos Irén kulturális központként számítana a Kolozsvári térre. A Vadaspark lakópark ügyére jogi megoldást keres a város, a Vám tér és a Rákóczi utca környékén átalakítanák a közlekedést. Tovább olvasom