Délmagyar logó

2017. 08. 16. szerda - Ábrahám 17°C | 31°C Még több cikk.

Még a gumi is rettegést válthat ki

Szeged - Gomb, befőttesgumi, zsilip, bohóc. Talán furcsán hangzik, de akad olyan, aki megrögzötten fél tőlük. Jáksó László gyűlöli, ha beletúrnak a vizes hajába.
– Már a befőttesgumi gondolatától is kiráz a hideg – mondja Nagy Judit egyetemista. A hivatalos megfogalmazás szerint „a fóbia indokolatlan viszolygás vagy ösztönös félelem meghatározott tárgyaktól, helyzetektől vagy személyektől, amely(ek) igazolhatatlan voltát a személy is felismeri, de szabadulni nem tud tőle". Judit sem tudja megmondani, mióta és miért tartják rettegésben a gumik, mindig is félt tőlük. Környezete tekintettel van fóbiájára, családja és barátja is száműzte a színes félelemkeltőket a konyhából. – Tudom, hogy furcsán hangzik, és érthetetlen mások számára, de én mégis félek. Valószínűleg senkinek sem feltűnő, de az utcán rengeteg befőttesgumi hever eldobálva. Hajgumit sem hordok, de annyira nem taszít, mint a befőttes.

– Nem alszom olyan párnán, amelyen gombok vannak – meséli Szabó Georgina eladó. Egy gombokkal teli pohárba bele tudok nyúlni, de olyan ruhát nem hordok, amelyen vannak gombok. Az okát nem tudom, egyszerűen csak irtózom tőlük.

– Gyűlölöm az összes bohócot, borsózik tőlük a hátam. Félek tőlük – fakad ki egy főiskolás lány. – Képtelenségnek hangzik, hiszen mindenki nagyon imádja ezeket a vidám figurákat. Én azonban gondolni sem merek rájuk.

Indokolatlan viszolygás, ösztönös félelem. Illusztráció: Karnok Csaba
Indokolatlan viszolygás, ösztönös félelem.
Illusztráció: Karnok Csaba

A szakirodalom ezt a félelmet is ismeri: kuloulrofóbiának nevezi, a gonosz és a vidám bohócokra is vonatkozik.

– Utálom, ha beletúrnak a vizes hajamba – meséli Jáksó László. – Nem tudom, hogy a nőknek miért ez a mániájuk, én irtózom tőle.

– A fóbiás zavar nem elmebetegség, nem is deviancia, és a sajátos szorongáskezelési módtól eltekintve a fóbiás személy nem különbözik számottevően az átlagembertől – mondja Kőváry Zoltán klinikai szakpszichológus. – A legrosszabb, amit tehetünk, ha pedagógiai módszerekkel megpróbáljuk „kinevelni" az illetőből a „rossz szokását".

Kiváltó okok

A szakkönyv szerint a fóbia általában gyermekkorban, fiatalkorban alakul ki, és amennyiben nem kezelik, évtizedekig vagy élethosszig is eltarthat. Keletkezésében a szorongás játssza a főszerepet. A szorongás forrása lehet agresszív, büntető szülői magatartás, az anya szeretetének elvesztésétől való gyermekkori félelem. Lehet trauma, a fóbiát okozó helyzethez, tárgyhoz kapcsolódó negatív élmény vagy tapasztalat. A feltárás nyomán lehet azonosítani. A kognitív iskola felfogása szerint az olyan félelmek, mint a magasságtól vagy a pókoktól való iszonyodás, az evolúciós folyamatban hasznos reakciók voltak.

Phobophobia

Minden fóbia borzalmas és gyötrő, okozhat szorongást, pánikot, depressziót vagy egyéb fizikai tüneteket. Ezek közül senki sem akarna akár csak egyet is átélni, viszont néha pont az ettől való rettegés vált ki egy fóbiát. Ez a helyzet a phobophobiásokkal, akiknek tényleg van egy fóbiájuk.

Olvasóink írták

 • 8. seawasp 2011. június 08. 04:40
  „No kérem, soha nincs annyi tudás, amit ne lehetne megfejelni! :-D

  Eddig nem értettem, egy ismerős 28 éves fia azért lett rokkantnyugdíjas - Ausztrália -, mert nem tudta elviselni, ha főnök megkérdezte tőle: na, hogy megy a munka? Állítólag ilyen esetben kiverte a hideg, és eldobta szerszámot, és görcsös sírásba zuhant! Az már csak véletlen, egy napot soha nem dolgozott!

  Az itten szociális hálózat ezt felismerte, és egy életre rokkantnyugdíjas lett! Jó országba hozták a szülei! :-D
  Azt csak megsúgom, nem egy kávéskanálnyi zacc van a kölökbe, ami felétek a cigányok jellemzője!

  A ,,roma" szót sem értem, mert azt mondják a pártolótagok, az eredeti nyelven kiejtett szóval szabad csak megnevezni őket!
  Vajon az angolt, a franciát, és sok száz más nemzetet, miért lehet magyar fonetikával kiejteni, ezeket <moderálva> meg nem! :-(”
 • 7. Cinea 2011. június 07. 23:18
  „Ezek nem hülyeségek! Nagyon is komoly gondot okoz a fóbia.”
 • 6. D-dog 2011. június 07. 22:20
  „moderálva”
 • 5. cumania 2011. június 07. 21:50
  „Lucia: Te melyik cukrászdában vagy érdekelt? :)”
 • 4. Lucia 2011. június 07. 20:35
  „Tegnap rendezték meg Budapesten - a már hagyományosnak mondható - fagylaltversenyt. 2 szegedi cukrászda is kapott díjat: az ACAPPELLA és a Z. NAGY!
  Grtaula nekik!
  Kedves DM! Nem kellene ezt megemlíteni?”
 • 3. Nórikám 2011. június 07. 17:57
  „Nekem némely embertől van fóbiám!”
 • 2. eljensokaszeged 2011. június 07. 15:02
  „mik vannak”
 • 1. dodó 2011. június 07. 10:52
  „Még mindig jobb ezektől a fura dolgoktól rettegni, mint egy életet tölteni permanens rettegésben a nácikoktól és a gárdákoktól.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harapós tolvajt fogtak a rendőrök

Menekülni próbált, majd meg akarta harapni a rendőröket egy tolvaj szombat este Szegeden. Egyre gyakoribbak az egyenruhások elleni támadások. Tovább olvasom