Délmagyar logó

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 18°C Még több cikk.

Még nincs kész, de már használják a bicikliutat

Algyő, Szeged - Szétbontották, félreállították a biciklisek az Algyő és Szeged közötti kerékpárút bejáratait lezáró műanyag torlaszokat. Ez szabálytalan - mégis biztonságosabb itt tekerni, mint a 47-esen.
A legójátékra emlékeztetnek azok a határoló elemek, amelyekkel lezárták a félig kész kerékpárút mindegyik bejáratát Algyő és Szeged között. Ezek néhány napig álltak csak a helyükön. A legtöbb kereszteződésnél szépen félreállították, rosszabb esetben az árokba lökték a torlaszt, hogy járni lehessen az úton. Közlekednek is rajta. Bár biciklissel nem sikerült találkozni, a hóban látszanak a nyomok.

Az utat azért zárta le az építtető, mert bár az aszfalt kész, néhány helyen a korlát is, hivatalosan még nem helyezték forgalomba. És nem is járható végig, hiányzik belőle 1,3 kilométer. Egy útba eső terület tulajdonosa minden lehetséges jogi fórumon megtámadta a beruházást (Mégsem kapunk bicikliutat karácsonyra, 2015. december 15.).
 
Félreállították a ,,legót
Félreállították a "legót". Ha készen van, miért ne használnák? Fotó: Frank Yvette

Az elhúzódó pereskedés miatt a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. háromfelé bontotta a munkát, az első és a harmadik szakaszt nem érintette a per, azon lehetett dolgozni. December végéig nagyrészt végeztek is vele.

A kerékpárút tényleg járható Szeged felől az M43-as kereszteződéséig, Algyő felől pedig szinte a Kastélykert vendéglőig. Aki teheti, ki is használja ezt a lehetőséget. Mindenki tisztában van azzal, hogy ez szabálytalan, mégis biztonságosabb itt kerékpározni, mint a 47-esen. Ebből is látszik, hogy erre a bicikliútra nagy szükség van.

A műszaki átadás megtörtént, most a forgalombahelyezési eljárás tart – tudtuk meg Loppert Dánieltől, a NIF Zrt. kommunikációs vezetőjétől. Ez „várhatóan ebben a hónapban lezajlik, onnantól mindenki jogszerűen használhatja a kerékpárutat, amelyet egyébként a helyi lakosok építés közben is használtak már" – írta a NIF embere. A kérdésre, milyen szabályt sértenek, mire számíthatnak az erre járó biciklisek, ezt válaszolta a megyei főkapitányság: „a rendőrségre a 47-es út melletti kerékpárút kapcsán nem érkezett bejelentés. Így, adatok nélkül, az esetleges jogsértéssel kapcsolatban sem tudunk általános tájékoztatást adni."

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ujhelyi: A kormány azonnal csökkentse a tűzifa árát!

A tavalyi év utolsó két hónapjában már huszonöten fagytak meg Magyarországon, közülük többeket saját… Tovább olvasom