Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Megérkeztek a Picasso-képek Szegedre

Szeged - Megérkeztek Németországból Szegedre a Picasso és a nemzetközi avantgárd című kiállításon szereplő képek. A negyven Picasso-mű mellett számos világhírű kortárs művész – Miró, Rauschenberg, Vasarely, Warhol – munkáit és plakátokat is láthat a közönség március 1-jétől a Reök-palotában.
Magyarországon még sohasem állították ki Pablo Picasso illusztrációsorozatát Balzac Az ismeretlen remekmű című kisregényéhez, amelyet a művész 1931-ben készített. A negyven alkotásból – rézkarcokból, akvatintákból, litográfiákból, fa- és linómetszetekből – álló kollekció a Picasso és a nemzetközi avantgárd című tárlaton szereplő többi képpel együtt kedden éjszaka érkezett meg teherautóval Bambergből Szegedre. A kiállítás kurátora, Nátyi Róbert művészettörténész vezetésével négy és fél órán át csomagolták ki és vették át a „szállítmányt" a REÖK munkatársai.

Herczeg Tamás a kicsomagolt képeket – Picassótól Miróig – mutatja a Reök raktárában.
Fotó: Frank Yvette

Az intézmény igazgatója, Herczeg Tamás a tegnapi sajtóbemutatón úgy fogalmazott: egyedülálló kultúrtörténeti koncepció volt Wieland Schmied német művészettörténészé, aki a hetvenes évek elején arra kérte a korszak legnagyobb festőit, grafikusait, szobrászait, készítsenek Picasso tiszteletére egy-egy alkotást. A spanyol mester már nem érhette meg a Hommage á Picasso című kiállítás megnyitását, 1973 áprilisában elhunyt. A Berlini Nemzeti Galériában megrendezett tárlat így sajátos nekrológ lett: negyven művész tisztelgése a picassói életmű előtt.

Különös kapcsolat

Érdekességként tartja számon a művészettörténet, hogy Picasso párizsi lakhelye 1937-től éveken át az a 17. században épült Grands Augustin utcai ház volt, amelyben Balzac Az ismeretlen remekmű című kisregénye játszódik. Itt készült egyik leghíresebb műve, a Guernica is.

Később további neves alkotók munkáival egészült ki a ma már 69 darabból álló sorozat, amit a Picasso-képekkel és -plakátokkal együtt Richard H. Mayer bambergi gyűjteményéből hoztak el Szegedre. A grafikák, rézkarcok, fekete-fehér és színes litográfiák olyan világhírű művészek munkái, mint például Jorge Castillo, Robert Rauschenberg, Giacomo Manzú, Joan Miró, Roy Lichtenstein, Henry Moore, Victor Vasarely és Andy Warhol.

A március 1-jén nyíló kiállítás anyagát 150 millió forintra biztosították. Herczeg Tamás elárulta: jövő héten az aacheni Ludwig-gyűjteményből is várnak még egy nevezetes Picasso-alkotást, amit a művész fő munkái között tartanak számon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sanghajiak ismerkedtek Szegeddel

Szeged - Szeged hivatalosan is felvette a kapcsolatot leendő testvérvárosával, Sanghajjal. Tovább olvasom