Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Meghozta a boszorkány a paprikát, tart a zsűrizés: hangulatjelentés a halfesztiválról

Szeged – Frank Sándor ünnepi megnyitójával megkezdődtek a Partfürdőn is a programok ma délelőtt. 9:15-kor várta a halfőzőket egy koccintásra saját törkölypálinkájával. Eközben vízre szállt az Árkád csapata is a túloldalon, sárkányhajóversenyben mérettették meg magukat.

Halfesztivál 2011: a szombat délelőtt képei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

A főzést már a főszervező megnyitója előtt elkezdték a derék szegediek, volt aki az alaplevet előző nap lefagyasztotta, így azzal már nem kellett foglalkoznia napközben. Találkoztunk a Szegedi Nemzeti Színház színész-szakácsaival is. A legkülönlegesebb főzettel Galkó Bence készült: ő ormánsági recept alapján, sült halászlének kezdett neki éppen.

Halfesztivál 2011: fő a lé, munkában a zsűri. Fotó:Schmidt Andrea (galéria)
– Az igazi úgy lenne, ha megsütnénk a halászt. Így állna össze a „sült halász leve" – nevetett a színművész. – A recept egyébként nagyon egyszerű: bográcsban meg kell sütni az apróhalat: például a törpeharcsát, a durbincsot. Erre pedig rákerül a lé, majd a halfilé, de nem kell semmit passzírozni – magyarázta a főszakács.

Halfesztivál 2011: a szombat délelőtt képei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)
Mégsem az övé a legérdekesebb halétel címe, ami a Partfürdőn készül, legalábbis a mi kutatásunk alapján. A Hansági Ferenc Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Szakiskola és Szakközépiskola sátránál ugyanis Benke László igazi kuriózummal készült.

Halfesztivál 2011: fő a lé, munkában a zsűri. Fotó:Schmidt Andrea (galéria)
– Füstölt pisztráng fehércsokival vörösboros körteágyon, ez a mai meglepetés – mondta az iskola szakoktatója. Náluk egyébként verseny van a verseny alatt. 5 iskola részvételével zajlik ugyanis Hansági Kiskukta Halfőző Verseny. A hangulatról pedig egy citerás fiatalember gondoskodik. Aki zenét akart hallgatni, annak a színpadnál katonazenekarok húzták el a nótáját délelőtt.

Láttunk passzírozó horgásszövetséget, 5 éves alkalmi szakácsot, koccintó társaságokat.

Halfesztivál 2011: a szombat délelőtt képei. Fotó: Schmidt Andrea (galéria)

11 óra után nemsokkal a szegedi oldalon megérkezett a várva várt boszorkány is. Három ejtőernyős bukkant fel egyszer csak az égen, utolsóként ért földet „Bözse néne". Meghozta a paprikát a nagybográcsba, csinos szakácsnő segített neki beledobni a rotyogó halászlébe. A szegedi boszit még szakálla sem zavarta abban, hogy utána kóstoljon egyet a már elkészült főzetekből.

Halfesztivál 2011: fő a lé, munkában a zsűri. Fotó:Schmidt Andrea (galéria)

A Partfürdőn jelenleg is az elkészült főzeteket zsűrizik, eredményt délután 4–5 óra környékén hirdetnek. Folytatódik tehát a XV. Nemzetközi Tiszai Halfesztivál, sárkányhajóval, koncertekkel, finom falatokkal, hűs pálinkával.

Olvasóink írták

 • 4. tol 2011. szeptember 06. 18:27
  „ezt az eseményt tovább kell ápolni, igen kellemes oldalát mutatja a város. Csak így tovább!”
 • 3. Zsoltee0716 2011. szeptember 04. 11:03
  „két 30 év (férfi és nő fehérek) körüli zsebtolvajlás esélye forog fent. Napszemüveget viseltek 19-21óra között a rakpart közvetlen a partfal mellett a járdán tevékenykednek! Így aki ma eseti koncentre ki megy az figyeljen nagyon a farzsebre és az övtáskákra!
  Bármilyen kis lökdösésre figyeljünk a körülöttünk lévő emberekre, mivel többen dolgoznak(4-6 ember).”
 • 2. varadipal 2011. szeptember 04. 10:38
  „Az idén a partfürdőn 40 személyre főztünk nagybográcsban pontyfiléből, haltejből és ikrából halászlevet, mind egy szálig elfogyott. Kár, hogy a zsüri vagy elfogult volt, vagy nem értett a halászléhez. Két olyan helyezés is volt, amelyiknél a halat az orrom előtt tették az alaplébe a zsűri érkezését megelőző 5 percen belül.”
 • 1. LukSzusz 2011. szeptember 03. 20:11
  „A tavalyi jobb volt,most kevesebb helyen főztek halat,30 méteres grill kaják csillagászati áron,ubi 1 darab 450 Ft?????,senki nem tolongott,az alkoholizmus leküzdéséért egyi oldalon csak szeszt árúltak!az algyői vitte a prímet.A DM fotóriporterének meg csak a Botka család- ra futotta,?elfogyott a film?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a tanév az SZTE-n is

Az SZTE-n közel 30 ezer hallgatónak, köztük több mint 8 ezer gólyának kezdődik meg a tanítás hétfőn. Tovább olvasom