Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Mégis a plázapatika lesz az ügyeletes befutó?

Szeged - Közel négy hónapos huzavona után a héten végre döntés születik a szegedi patikai ügyeletről. Értesülésünk szerint az ÁNTSZ a Szeged Plazában működő és a feladatra önként jelentkezett gyógyszertárat jelöli állandó ügyeletesnek. Az előzményeket foglaltuk össze.
Ezen a héten valószínűleg hivatalos döntést hoz a régiós ÁNTSZ a szegedi patikai ügyelet ellátásáról. A szakhatóság már megkapta a közgyűlés szakbizottságának és a gyógyszerészkamarának a véleményét. Úgy tudjuk, az ÁNTSZ a Szeged Plázában működő és a feladatra február elején önként jelentkezett gyógyszertárat jelöli ki állandó ügyeletesnek.

A procedúra még tavaly október végén kezdődött, amikor az ügyeletet évtizedekig ellátó Kígyó gyógyszertár jelezte az ÁNTSZ-nek: januártól a többletkiadások miatt nem tud egyedül ügyelni. A kevés éjszakai vásárló miatt ráfizetéses feladat megosztását kezdeményezték a városi patikák között.

A kérdést az ÁNTSZ hatalmi szóval is gyorsan eldönthette volna, de november végén inkább megbeszélést kezdett 12-15 belvárosi patikával egy rotációs rendszerről. Az összes szegedi gyógyszertár közül azért csak ennyivel, mert a jogszabály szerint a központi orvosi ügyelet közelében kell lennie az ügyeletes patikának – magyarázta akkor Boros Péter régiós tisztigyógyszerész.

A tárgyalásokon nem született egyezség. A kisebb patikák azt mondták, nem tudják kigazdálkodni az ügyelet költségét. A szakhatóság ennek ellenére úgy döntött, a sokpatikás változatot választja. Erről ki kellett kérnie a közgyűlés egészségügyi bizottságának és a gyógyszerészkamarának a véleményét. Mindkét testület elutasította a tervet. Azt mondták, a kis patikáknak se elég emberük, se megfelelő készletük nincs ehhez. Az ÁNTSZ a testületi vélemények ellenére a forgórendszerű változat felé hajlott, amikor február elején a Szeged Plázában működő patika jelentkezett a feladatra: egyedül is ellátná az ügyeletet.

Az új helyzetben új állásfoglalást kellett kérni a véleményezési joggal rendelkező egészségügyi bizottságtól és kamarától. A Ványai Éva által vezetett önkormányzati szakbizottság úgy vélte, a feladatra vállalkozó patikában nem elegendő a gyógyszerkészlet, ezért nem támogatta, a kamara azonban elfogadta az új javaslatot.

Boros Péter azt mondta, azért nem született még meg a hivatalos döntés, mert az ügyben érdekelt „egyik ügyféltől egy hiányzó dokumentumot" kellett bekérniük. Jakab Zoltán, a plázapatikát üzemeltető cég értékesítési vezetője állítja, már értesült a határozatról. Úgy tudja, az ÁNTSZ az ő gyógyszertárukat jelölte ki a feladatra, amit márciustól látnának el. Állandó ügyeletet vállaltak, azaz hétköznap, hét végén és ünnepnapokon is ők végeznék a feladatot. A vezető szerint ezt a rendszert – a megosztott, rotációs rendszerű ügyelettel szemben – a betegek is könnyebben megjegyzik. Korábban a patika üzemeltetési vezetője, Szuper Orsolya úgy nyilatkozott, azért vállalják a feladatot, hogy bekerüljön a köztudatba: bármikor elérhetőek.

A várhatóan a héten megszülető hivatalos döntés „szépséghibája", hogy a plázapatika messze van az orvosi ügyeletektől.

Pingvin, az ismeretterjesztő

Magyarországon elsőként Szegeden nyílt olyan gyógyszer-információs rendszerrel szolgáló patika, amelyben ráadásul 10-33 százalékos kedvezménnyel árulják a bemutatott, vény nélkül vásárolható termékeket. Ez a Pingvin – a volt Bécsi kávézó helyén alig több mint két hete nyitott. Az új gyógyszertárban 95 négyzetméteren, amolyan ismeretterjesztő kiállítás formájában mutatják a szereket: a vásárló összehasonlíthatja az árukat, a hatásukat és megismerheti a tíz legfontosabb tudnivalót is a készítményről. Miután választott, a szer kódszámával külön pultnál vásárolhat.

Olvasóink írták

 • 10. h.sz 2008. február 22. 11:02
  „Komolyan nem értem mi a baj a "Plázapatikával"??????????
  Néhány hete a 10 hónapos kisfiam beteg lett. Éjjel 40 fokos lázzal rohantunk vele az ügyeletre TAXIVAL, majd az ügyeletről a kígyóba TAXIVAL utána pedig haza szintén TAXIVAL. Az éjszakai taxizásunk mintegy 5.000 Ft-ba került, ja meg a gyógyszer amit ki kellett váltani neki.
  Igazából teljesen minegy hol lesz az ügyeletes gyógyszertár, mindig lesznek olyanok akiknek rossz helyen van. Nekünk a Pláza viszont JÓ lesz :-))))) Ha például Petőfitelepen, Baktóba, Alsóvároson lenne biztos én is háborognék.
  Arról nem is beszélve, ha forgó rendszerben működne a rendszer nem biztos, hogy mindig lehetne tudni éppen hova rohansz gyógyszerért. Ha meg ők elvállalták, akkor csinálják. Állítólag úgyis veszteséges az ügyelet fenntartása. Az ellentábor szurtolhat, hátha tönkre megy.”
 • 9. Jolán 2008. február 22. 08:33
  „Valamit félre értettetek... nem ajánlotta fel másik gyógyszertár hogy vállalna ügyeletet... És mivel a rotációs rendszerbe nem mentek bele és gyógyszertári ügyelet kell! Így hát 1 patikából kellett kiválasztani a "nyerőt".”
 • 8. csapodár 2008. február 21. 14:51
  „Már megint a korrupció diadalmaskodik,a beteg meg menjen éjszaka drága pénzért a Plázába.Felfordul a gyomrom ettől a sok megvesztegethető alakoktól.Botka elvtárs ilyenkor mit csinál,ja tudom számolja a napi bevételt.”
 • 7. kikezek 2008. február 21. 13:16
  „Én biztos nem megyek a plázába gyógyszerért, aká ki is nyit ki, egyébként is a pláza az egy szemfényvesztés. Minden örült drága, és egyébként is unalmas, számomra semmitmondó. De vártuk már a Multik mit találnak ki. Hát ezeket, de lehet ám bojkottálni én biztos azt teszem. Nem tömöm a multik bukszáját, a plázák egyébként is most pesten éppen kiderült hogy lehet hogy pénzmosásra használták. Akik figyelik a hireket azok nem buták, még ha annak is tartanak minket. Én biztos bojkottálom, én tölük csak azért se veszek.”
 • 6. sevenof9 2008. február 21. 12:26
  „nesze nektek nagy liberalis kapitalizmus. majdcsak beledoglotok.
  mindjart jonnek a szadelistak,es elmagyarazzak,hogy ha megeri a berkert uccai patikanak,majd kintyit ugyeletben. hogyne.

  most akkor vagy liberok vagyunk es mindenki azt csinal amit akar,vagy diktatura es az antsz eloir mindent. dontsuk mar el.

  a lakossag erdekei 12 oraig szamitanak majus 1 napjan meg utana 12 oraig valamikor szeptemberben,utana mindenki azt csinal,amit akar.”
 • 5. bobca 2008. február 21. 12:03
  „Itt meglátszik, hogy gyengék vagyunk mi szegediek, nem tudunk összefogni egy ilyen ügyben.
  Mondjuk ez a taxisoknak jól jön majd, mert ki a fene fog éjszaka a Kossuth L. sgt-on végig gyalogolni és bújkálni ott a panelek között, amikor nem jár a villamos. Ja és onnan haza jutni mondjuk Felső-Tiszapartra vagy Újszegedre.”
 • 4. Konrad 2008. február 21. 09:57
  „Lehet bármikor parkolni, ott van egy sűrűn lakott lakótelep mellett, villamossal hétvégén is könnyen megközelíthető - nem hiszem, hogy annyira rossz ez a választás.”
 • 3. h.sz 2008. február 21. 08:56
  „Most nem azért, de a Kígyó sincs sokkal közelebb az ügyelethez.”
 • 2. Babe Rick 2008. február 21. 08:49
  „Persze nincs bunda itt sem - éljen a politikaments egészségügy”
 • 1. southwind 2008. február 20. 22:07
  „a sas is bevallalhatta volna”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fekete pont: még nagyobb, még mélyebb

Szeged - Visszatérő szereplője fekete pont rovatunknak az Éva utca. A kacsaúsztatónak is használható kátyúkat tavaly novemberben bemutattuk, ami olvasónk beszámolója szerint hatásos volt, de nem elég eredményes. Tovább olvasom