Délmagyar logó

2017. 01. 18. szerda - Piroska -7°C | 1°C

Megmozgatta Szegedet a halászléfesztivál

Szeged - Több mint 180 bográszban főtt a hallé a szegedi halászléfesztiválon. A tömeget nem riasztotta el a reggeli esőzés és a heves szél, dugig megtelt a partfürdő és a rakpart.
Reggel 9 óra után kisütött a nap, így kellemes idő várta a hallé főzőket. Összesen több mint 180 bográcsban főtt a hallé. Az óriásbográcsnál 1400 forintért lehet vásárolni a finomságból. A nagyérdeműt a sárkányhajósok és a víziszínpadon muzsikáló zenekarok szórakoztatják.

A fesztivál harmadik napján, szombaton több mint száznyolcvan amatőr- és mesterszakács, családi- és vállalati csapat, a politika, a közélet és a sport prominens képviselője vállalkozott arra, hogy bemutassa halléfőző tudományát. Az újszegedi Partfürdőn azonban ennél jóval több bográcsban rotyogott a hagyományos szegedi hallé, hiszen volt olyan induló, aki több száz embert látott vendégül. Persze a hallé mellett más is került a vendégek gyomrába: óriási fazekakban készült a túróscsusza, tűz fölött sült a paprikás lisztben megforgatott keszeg és a makói haltepertő.

A vendégek azonban nem csak a házi méretekben fortyogó hallét kóstolhatják meg. A rendezvényt szervező halászcsárda a vízi bástyára felállított háromezer-ötszáz literes óriásbográcsában készíti el az ételt, más vendéglők pedig a jellegzetes szögedi - és a vendégként szereplő bajai - hallé mellett sült harcsát, süllőt és keszeget kínálnak az ínyenceknek.

180 bográcsban főtt a hallé Szegeden - KÉPGALÉRIA

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács, a fesztivál életre hívója elmondta, a bogrács egyszeri megtöltéséhez húsz mázsa halra és csaknem hat mázsa vöröshagymára van szükség. A séf azt is elárult, nem a most használt hatezer adagos a legnagyobb bográcsa, már elkészült egy ötezer literes darab is, amelyet majd egy Guinness-rekorddal szeretne fölavatni.

Panorámaképek a halfesztiválról

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Kattints a képre!

Kattints a képre!
Kattints a képre!

A mesterszakács szerint a finom halászlé titka, hogy az alaplé elkészítéséhez többféle hal csontját, fejét használjuk fel. Ezeket a bográcsban szegedi zöldpaprikával, paradicsommal és makói vöröshagymával körülbelül két óráig főzzük. Ha elkészült alaposan átpasszírozzuk, úgy, hogy csak a csontok maradjanak, így jó sűrű alaplevet kapunk, melybe a beletesszük a beirdalt, kifilézett halszeleteket, megfőzzük és jóféle szegedi pirospaprikával ízesítjük.

Így főtt a hallé Szegeden - újabb fotók

A fesztiválon tartott sajtótájékoztatót Morvai Krisztina és Tóth Péter. Közösen beszéltek egy Szegeden megjelenő közéleti- és kulturális magazinról, a Szegedi Gondolatról.  

Korábban:

A borászok bódéi már álltak a Stefánián, a 3 ezer 500 literes óriásbogrács letakarva várta, hogy belelöttyintsék az alaplét tegnap délután a Huszár Mátyás rakparton. Bár az útszakaszt csak délután 5 órakor zárták le, a rakodók teherautóikkal már ezt az időpontot megelőzően kisajátították a sávok széleit, így az autósok csak nehezen fértek el.

Leggyorsabban a fővárosi Kővári Imre csapata dolgozott: már három órakor állt a csárda jellegű faházuk, ahol úgy tervezték, estére már sült hallal tudják kínálni a nézelődőket. A sátrak mellett azonban sörpadok helyett egyelőre csak az üres hűtők sorakoztak.

Aki halászlére vágyott, annak estig várnia kellett. A 14 vendéglátós közül mindenki maga döntötte el, hogy az első napon beizzítja-e a tüzet. A Roosevelt téri halászcsárda szakácsai például csak ma kezdik el a halászléfőzést. Pontyot, kárászt, keszeget, süllőt és pisztrángot is felhasználnak. Ma még csak az 1500 literes bográcsban főznek, holnap és vasárnap a 3 ezer 500 literes „nagytestvérét" is beüzemelik. A végeredmény 7 ezer adag halászlé lesz.

Délután 5-től építkeztek a vendéglátóhelyek. Fotó: Karnok Csaba
Délután 5-től építkeztek a vendéglátóhelyek.
Fotó: Karnok Csaba

A fesztivál tegnapi nyitóeseménye a vízi színpadon rendezett countryfesztivál volt. A programok szempontjából a szombat ígérkezik a legpazarabbnak. Ekkor öt helyszínen – a rakparton, a Partfürdőn, a Régi Hungária, avagy Kass Szállóban, a Belvárosi és a Bertalan híd alatt – várják a szervezők a látogatókat.

Torlódásra kell számítani

Az 1-es villamos útvonalának felújítási munkálatai miatt nem tudunk alternatív útvonalat javasolni. Reggel és délután torlódásra kell számítani a rakpart lezárása miatt. Az rendőrség azt javasolta: aki teheti, válassza a tömegközlekedést, vagy kerékpározzon, ha tud, menjen gyalog. Ha mégis autóba kell ülnie, legalább 15–20 perccel induljon el hamarabb.

Olvasóink írták

165 hozzászólás
  • 165. liptákjózsef 2009. szeptember 09. 16:39
    „VALÓBAN EGY SZINVONALAS ÖSSZEJÖVETEL VOLT A HÉTVÉGÉN. TÖBB ILYEN RENDEZVÉNY KELLENE CSINÁLNI ILL. SZERVEZNI. A FOTÓ NEM ILLIK BE A HIRADÁSBA, KÁR VOLT ELRONTANI VELE A BESZÁMOLÓT.”
  • 164. CID 2009. szeptember 08. 21:01
    „Jaj de kis okos vagy :) Csajszira ránagyítottam a lépcsőn, maxra de így sem ismerném meg, ha szembe jön az utcán. Ettől függetlenül jó a kép.”
  • 163. Lopland 2009. szeptember 08. 20:20
    „Láttam özv. Sipeki Gedeonnét született Spacz Kisztihand Delikáteszt, amikor a bordó női binyigli mellett ücsörögve a hallémaradékot tolta be az XXL-es fehér nájlontatyójába.
    És kicsit ismerős a kopasz öregúr is a partfal tetején, az Algyői csárdától jobbra fent, ahogy nézegeti a térképet és keresi a Tiszát. Emlékeztet a töritanáromra. Rá kéne nagyítani barátom!
    Na de hol van Flexi???”
  • 162. CID 2009. szeptember 08. 19:25
    „Lopland-nak szólt az iménti .”
  • 161. CID 2009. szeptember 08. 19:24
    „Már bocs, de te erről megismersz valakit ?”
  • 160. Lopland 2009. szeptember 08. 19:05
    „Csaó!
    No ezen keressétek meg Flexit! 8)))
    http://gigapan.org/viewGigapan.php?id=32324
    Mondjuk én helyből besz@rtam a képtől. A csávó, aki csinálta ráadásul szegedi! Ilyen képeket akarok a DM-be!
    De hol a Flexi???”
  • 159. IVY 2009. szeptember 08. 16:24
    „CID
    :) :)”
  • 158. CID 2009. szeptember 08. 15:55
    „Nem lehetne inkább egy hátast :)”
  • 157. IVY 2009. szeptember 08. 14:15
    „Küldj egy címet. Dobok egy hátat neked! :)”
  • 156. CID 2009. szeptember 08. 14:14
    „Nincs mit. Ami igaz, az igaz .”
  • 155. IVY 2009. szeptember 08. 13:37
    „Hehh, remek a válasz.:)
    Köszi.
    Nincs is csábítóbb egy formás női hátnál.:)”
  • 154. CID 2009. szeptember 08. 13:03
    „A szőke haj nem lényeges. Viszont a nyak, váll meglehetősen harmónikus látványt eredményez, köszönhetően a felstuccolt hajnak :)”
  • 153. IVY 2009. szeptember 08. 09:11
    „CID! Őszintén!
    Mi tetszik? Az, hogy szőke, vagy az, hogy fel van stuccolva a haja?”
  • 152. CID 2009. szeptember 07. 21:37
    „Nem is tudom. Tényleg te vagy ? :)”
  • 151. barkzso 2009. szeptember 07. 20:58
    „moderálva off!!”
  • 150. flexsnake 2009. szeptember 07. 18:45
    „48at tapsikoltam el :D ebbe nincs benne a detox összege :D
    Szerintem ócska volt az egész. Nem hoztak igazi nagy neveket. Nem volt ingyen halsütés ami pedig nagy ötlet lett volna hogy tábortűznél ha valaki magának megsüti akkor eheti :D
    Nincs igazi összetartóereje ezeknek. üzlet az egész.”
  • 149. Zs 2009. szeptember 07. 18:29
    „141 IVY
    Lehet, hogy hánytatja magát!!!”
  • 148. gróf 2009. szeptember 07. 17:05
    „145! Oppá, egy vagyont elkajáltatok!? ;)”
  • 147. IVY 2009. szeptember 07. 15:59
    „Miért oly hihetetlen, CID?”
  • 146. CID 2009. szeptember 07. 15:13
    „IVY : hiszi a piszi :)”
165 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgármesterek kötényben, fakanállal

38 településvezető mérte össze tudását a polgármesterek tizedik főzőversenyén, Deszken szombaton. Tovább olvasom