Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Mégsem keresnek majd jobban az orvosok

Csongrád megye - Az ígéretekkel ellentétben mégsem emelkednek januártól az egészségügyi dolgozók pótlékai. Bár egy nyári törvény szerint az augusztus óta folyósított bérkiegészítés jövőre már az alapbér részét képezi, amely garantálta volna az ügyeleti díjak növekedését, a mozgóbéreket egy új tervezet befagyasztaná. Ez havi több tízezer forintot húz ki az érintettek zsebéből.
„A gyorsaság miatt volt szükség erre a technikai jellegű megoldásra. Egyelőre bérkiegészítésként, jövőre azonban már bértáblába foglalva kapják meg az orvosok a béremelést". Így fogalmazott májusban Szócska Miklós államtitkár arról a pótlékról, amelyet végül augusztusban kaptak meg az egészségügyi dolgozók, januártól visszamenőleg.

Mint akkoriban megírtuk, azon orvosoknak, akiknek havi bruttó bére eddig 350 ezer forint alatt volt, 65 ezer 820 forint emelés járt. Az érintettek azért nem voltak maradéktalanul elégedettek, mert ez a pluszpénz nem emelte meg mozgóbérüket – a fizetésük 30-40 százalékát kitevő pótlékokat –, hiszen annak összege az alapbérből számítódik. Jövőre azonban ez a probléma is megoldódott volna az ígéretek szerint.

Most azonban itt egy újabb törvénytervezet, amely rögzíti a mozgóbérek befagyasztásának megtartását január elseje után is, amelyről még egy májusi jogszabály rendelkezett. Ezt azonban a jelenlegi állás szerint csak úgy lehet megoldani, ha mégsem lép életbe január elsején az az egyébként már törvénybe foglalt bértábla, amelyben már a megemelt alapbérek szerepelnek. Így továbbra sincs esély arra, hogy a méltánytalanul alacsony ügyeleti pótlékok egy kicsit megemelkedjenek.

Visszanyúlunk egy májusi számításunkhoz, ahol egy tanársegéd bérrendezés előtti bruttó 174 ezer forintos bérével kalkuláltunk. Ez bruttó ezer forintos órabért jelent – ebből számítják ki, mennyit kap az ügyeletekért. Hétszáz forint jár neki egy órára, kiemelt pótlék esetében 1100, ha pedig hiányszakmában dolgozik, 1300. Ha a 65 ezer 820 forinttal megemelt bérét vennék alapul, az ügyeletért 966, kiemelt pótlékként 1520, hiányszakmában dolgozóként pedig 1795 forintot kapna óránként. Egy átlagos orvos nagyjából havi 64 órányi ügyeletet és 48 órányi kiemelt pótlékos hétvégét vállal, így könnyen kiszámolható, azzal, hogy mégsem kapják meg ezt a pluszösszeget, ez a döntés több mint 37 ezer forintot húzott ki havonta a zsebéből – és akkor nem is a hiányszakmák óradíjával számoltunk.

A tervezett intézkedés a béremelésre jogosultak közül csaknem 16 ezer orvost, több mint 72 ezer egészségügyi szakdolgozót és több mint 1400 egyéb egészségügyi dolgozót érintene hátrányosan. Csongrád megyében nagyjából 1500-1800 főt érint a változtatás.

– Az órabérek évek óta stagnálnak, és a nemrégiben bevezetett bérkiegészítés forrása is instabil, cigarettázókra és chipsforgalomra nem lehet alapozni – fogalmazott Domokos István, a Csongrád Megyei Orvosi Kamara elnöke. – Be kellene látni, hogy ha már a torta adott, a szeletelésen kell változtatni. Orvosok és ápolók nélkül ugyanis ez a rendszer nem működik.

Olvasóink írták

53 hozzászólás
 • 53. amina 2012. október 27. 16:20
  „49.X_Y
  "Mivel intézményesítették hogy a TB-s várólistán is a kezelés egy részének vagy egészének befizetése után előbbre kerülhetsz - mindenki annyit ér amennyi pénze van. Ha csóró vagy, nincs rád szüksége a fülkeforradalmi nemzetnek - csak feltartanád őket a szabadságharcban..."

  ez komoly??? tényleg igy megy a várólistán az előrébb kerülés? akkor meg már tényleg mindegy hogy ha valaki tud fizetni akkor a tb-nek vagy az orvosnak adja, én inkább utóbbinak adnám, akkor legalább tudnám, hogy a mütétet is az végzi akit én választottam. Márha tudnám miből fizetni, de szerencsére nem vagyok beteg és várólistás”
 • 52. NP1 2012. október 27. 13:44
  „szandokán 2012.10.27. 11:45

  "Semmivel sem különb szakma mint bármi más,mindenki minden vállalt tevékenységéért felelös.Miért kéne az orvosnak jobban keresni mint akár egy villanyszerelönek,vagy egy buszvezetönek? Mind a három hivatás egyforma felelösséggel jár."
  - légyszi válassz:
  a, egy szívsebész vezesse a gyereked buszát az osztálykiránduláson...
  b, egy sofőr végezze a gyermeked szívműtétjét....
  várom nagybecsű válaszod....”
 • 51. szandokán 2012. október 27. 11:45
  „Semmivel sem különb szakma mint bármi más,mindenki minden vállalt tevékenységéért felelös.Miért kéne az orvosnak jobban keresni mint akár egy villanyszerelönek,vagy egy buszvezetönek? Mind a három hivatás egyforma felelösséggel jár.”
 • 50. queenmargareth1 2012. október 27. 08:51
  „48. a szeretőm fizette, én csak átnyújtottam.”
 • 49. X_Y 2012. október 26. 19:40
  „42. amina 2012.10.26. 11:12

  "várok hónapokat hogy bejussunk egy tb rendelésre v fizetek zsebbe és jé máris bejutottunk egy orvoshoz. "

  Ez a probléma rögtön megoldódik ha nem lesz orvos...És akkor ingyen elpusztulhatsz.

  " Vagy én vagyok balek, de engem ingyen egyik sem akar a sor elejére segíteni"

  Mivel intézményesítették hogy a TB-s várólistán is a kezelés egy részének vagy egészének befizetése után előbbre kerülhetsz - mindenki annyit ér amennyi pénze van. Ha csóró vagy, nincs rád szüksége a fülkeforradalmi nemzetnek - csak feltartanád őket a szabadságharcban...”
 • 48. millerlite 2012. október 26. 19:14
  „47 te is jól kereshetsz,ha saját nőgyógyászt tartasz”
 • 47. queenmargareth1 2012. október 26. 18:36
  „az én nőgyógyászom biztos jól keres...”
 • 46. Anmari51 2012. október 26. 17:51
  „Anmari51
  Sokan sok-féleképpen írjátok le a véleményeteket kinek, kinek még igaza is van bármennyire is emelnék fel az orvosok és szakdolgozók bérét a boríték sosem szűnik meg végleg és azt bizony a betegek vezették be igen régen. Annak reményében, hogy színvonalasabb, jobb gyógyítást kapnak cserében és mi előbbi gyógyulást! Csakhogy több millió honfitársunk élet és anyagi helyzete megváltozott, nincs miből hálálkodni, akinek meg van az elmegy a magánrendelőbe, klinikára. Igenis megérdemelné az egészségügy minden területén dolgozó, azaz a teljes szakma a megélhetésüket biztosító szintű bért. Természetesen ez vonatkozik a pedagógus társadalomra és az ő munkájukat segítő egyéb alkalmazottakra is! Nincs rá keret és azt akkor nem tudta a kormány amikor beígérte a bérek rendezését, ha csak " nem nyernek több szerencsejátékon" máshonnan nem lesz forrás! Írásban is megkötötték a megállapodást még is csak a tündérmese szintjéig jutottak! Nagyon korrekt! Szerintem sem az egészségügyiek, sem a pedagógusok nem fogják ezt megbocsátani és feledni 2014-ben! Csak addig is amíg nem lesz rá pénze a kormányak, hogy tisztességes mértékben rendezze a két szegmens bérét, addig is fizetniök kell rezsit, esetleg hiteleket, gyermekeiket etetni, ruházni taníttatni stb és ha lehet jó kedvel, türelemmel mosolyogva optimistán folytatni hivatásukat! Mi hálásak vagyunk nagyon tiszteljük őket felnézünk rájuk, bízunk tudásukban elhivatottságukban csak ez gesztus és forintra nem konvertálható!”
 • 45. csmano 2012. október 26. 12:31
  „Hipp-hipp hurrá akkor megszűnik a Chips adó!”
 • 44. amina 2012. október 26. 11:56
  „43. dodeka Na éppen ők azok, akiknek én is mindig adok egy ajándékcsomagot (nyilván közösre mert több nővér is ellát, nem csak 1 amig bent fekszek) tőlük én sem sajnálnám még a magas béremelést sem! Nekem a hozzáállásuk, segitségük mindig nagyon sokat jelentett. De én is csak akkor adok, ha már megyek haza, ellátás közben valóban nem.
  De itt a cikk, csak az orvosokat sajnáltatja.”
 • 43. dodeka 2012. október 26. 11:36
  „Egyetértek NP1-el, egyrészt bár érdekérvényesítő képességük, hangjuk gyakorlatilag csak nekik van, nem csak orvosok dolgoznak az egészségügyben, hanem beteghordók, mentősök, ápolók is, akik tudását bár nem feltétlenül kell az orvosokéhoz mérni, de sokan 2-3-4 évet tanultak még az érettségi után, hogy az adott munkakörben dolgozhassanak éhbérért, állandó fertőzés- (és gyakran fizikai-) veszélynek kitéve, olyan melót végezve, amitől a többségünk sikoltva menekülne (katéterezés, hajléktalan istápolása, miközben másznak a kézre a tetvek, stb, még nincs is elég fantáziám a rémségekhez). És ne jöjjön senki, hogy jajj ezt választotta, neki ha ilyen a lelke, hogy direkt ezt csinálná, stb, mert mindezek mellé a végletekig túlhajtást, a gyerekre, lakásra, néha ételre is kevés pénzt biztos nem ő kérte. Osztályokon persze hébe-hóba a nővérnek is jut pénz, vagy ajándék, amit vagy megérdemelnek, vagy olyan is van, hogy nem, de azért egy műtét után (előtt?) mindenki az orvos zsebét tömködi. De pl a trauma ambulancián, (vagy most valami sürgősségi a neve?) kevés közlekedési balesetes, meg fáról lepottyant, vagy részeg fejsérült ad hálapénzt az őt ellátó, megmentő egészségügyeseknek.”
 • 42. amina 2012. október 26. 11:12
  „40. X_Y
  Sosem dolgoztam feketén v kevesebb bérért bejelentve, sosem kaptam zsebbe semmi pluszt. Pont hogy ezért háborit fel, hogyha nem akarok megdögleni akkor fizetnem kell az orvosnak is zsebbe. És akkor ha emelnek az orvosoknak még bért nem fogok kevesebbet jattolni nekik? Ugyanmár, ne nevettess! Arról pedig igenis itt vannak a példák v várok hónapokat hogy bejussunk egy tb rendelésre v fizetek zsebbe és jé máris bejutottunk egy orvoshoz. Vagy én vagyok balek, de engem ingyen egyik sem akar a sor elejére segíteni. Ja és tévedsz ha azt hiszed hogy agyonkeresem magamat, én is azok között vagyok akiknek már a hó közepén azt kell megmagyarázni a gyereknek hogy ugyan manapság miért nem tudok venni nekik egy szelet csokit. De az ö orvosuknak is félreteszem amit kell ha tudom menni kell, mert az az első, a maradékból meg eltengődünk.

  41. NP1 én csak az orvosokról irtam, a többiekről nem mondtam hogy nekik sem járna. Sőt, pont nekik járna hogy rendezzék a bérüket!! Politikai nézeteket sem kommenteltem, ha valaki akkor én sosem álltam O. mellett.”
 • 41. NP1 2012. október 26. 10:19
  „amina 2012.10.26. 07:45
  Tudod az egészségügyben nem csak orvosok dolgoznak.
  Az orvosok közül sem mindenki kap jattot.
  Folytassam...?
  Orbánék hazudtak, és a jövőben is hazudni fognak! Ennyi.”
 • 40. X_Y 2012. október 26. 09:45
  „39.amina 2012.10.26. 07:45

  Szerintem te nagyon jól éreznéd magad Haverbajdzsánban - ott miden szinten megvan a korrupció.

  Szerintem neked is kevesebb fizetést kellene adni - úgyis összelopod a a többit.”
 • 39. amina 2012. október 26. 07:45
  „Nem látok egyetlen olyan hozzászólást sem, hogy pedig az emelés után én biztosan nem fogadtam volna el több hálapénzt. Akkor minek is emelni?? Nem bőven elég az amit még zsebbe odateszünk, nekik adómentesen, nekünk adózottból? Akárki akármit magyaráz is, nem tehetjük meg hogy a legtöbb orvosnak ne fizessünk már zsebbe is. Akkor meg nehogy potyogjon már mindjárt a könnyem miattuk. Nem a kezdő orvosnak esik le sokk plussz de idővel ö is bedolgozza magát. (amugy meg senkit sem ütöttek korbáccsal orvosnak menjen, a fiatalok tudták mi vár rájuk mire végeznek)”
 • 38. xenopus 2012. október 25. 21:30
  „Öket is be<moderálva>atták, nem csak a tanárokat!
  Gratula!”
 • 37. tol 2012. október 25. 20:36
  „Domonkos István nem látja a lényeget. A rendszer afelé tart, hogy orvos-nővér és beteg nélkül, tisztán papíron működjön. Mint a cigány lova, akit addig tanított a gazdi éhezni, amíg sikerült a mutatvány, a gebe persze belepusztult, de sebaj, fontos a tervezett rugalmas visszavonulás...”
 • 36. picipest 2012. október 25. 20:00
  „a tanárok után az egészségügyieket is becsapták...pedig ezért nem aktiválták a felmondóleveleket anno, igaz?”
 • 35. Ebgondolat 2012. október 25. 16:01
  „32. csergemerge 2012.10.25. 15:01
  Te inkább egy kergemerge vagy. Csűrheted a szavakat, ahogy csak akarod, de a lényegen nem változtat: a narancsos kormány mindenkinek hazudik, mindenkit meglop, míg fattyaik zsebét szakadásig tömik!”
 • 34. NP1 2012. október 25. 15:17
  „csergemerge 2012.10.25. 15:01

  A valóság és a cikk címe helyesen: "Az orvosoknak is hazudtak Orbánék!"
  Ez hogy tetszik?”
53 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nehéz lebuktatni a regisztrálatlan uniós állampolgárokat

Csak 90 napig lehetnének regisztráció nélkül hazánkban az uniós állampolgárok - de útlevelükbe határátlépésnél semmilyen dátum nem kerül. Tovább olvasom