Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 17°C Még több cikk.

Megszólaltak a pénteki baleset túlélői: szerencse, hogy a busz nem fordult az árokba

Szeged - Leszállt, majd mégis visszaszállt a buszra az az idős házaspár, amelynek csak a férfi tagja élte túl a pénteki balesetet a vásárhelyi úton. Nekik köszönheti életét az a fiatal nő, aki a tragédia legsúlyosabb sérültje, és tegnap került ki az intenzív osztályról. Ő és a buszsofőr alig emlékszik a történtekre, az özveggyé vált nyugdíjasban élénken élnek a szörnyű képek.
Tegnap az utolsó súlyos sérültje is elhagyta az intenzív osztályt annak a pénteki balesetnek, amelyben hárman haltak meg a vásárhelyi úton. Egy  Opel Astra ütközött a Tisza Volán egyik menetrend szerint közlekedő buszával, majd kigyulladt. 22 éves sofőrje és a busz két utasa meghalt, 14-en pedig megsérültek. A szegedi traumatológiai klinikán ápolt buszsofőr, valamint egy férfi és egy nő utasa még most próbálják meg összerakni magukban, mi is történt azon a napon.

– Egyszer csak ott volt előttünk az az autó. Mintha csúszott volna oldalról. És nem lehetett kikerülni – idézte fel a történteket Bese József, a vétlen autóbusz vezetője. Ő emlékszik a legkevésbé, hiszen az ütközéskor elvesztette az eszméletét. Hogy túlélte a tragédiát, azt annak köszönheti, hogy a busznak csapódó autó a másik oldalt roncsolta szét. Az üvegszilánkok azonban több helyen elvágták az arcát, fogai elöl kitörtek, jobb csuklója roncsolódását műteni kell, másik kezén pedig megégett a bőr a lángoló kocsi miatt.

Bese József azt mondja, hatalmas szerencse, hogy a busz nem fordult bele az árokba.

Fotó: Karnok Csaba
Bese József az ütközéskor elvesztette az eszméletét.
Fotó: Karnok Csaba

– Érdekes, de hosszú ideje foglalkoztatott, hogy ha ezen a szakaszon történne valami, hogyan tudnám kivédeni a borulást – mesélte. A sors furcsa fintora, hogy végül valóban megtörtént a rettegett baleset, amelyben a véletleneknek nagy szerep jutott.

A Budapesti körúti megállóba már úgy állt be a Tisza Volán járata, hogy tömve volt. Egy idős pár szállt fel, amelytől a sofőr megkérdezte: ahelyett, hogy állnak, miért nem mennek a következővel, amely 5 perc múlva érkezik. Ők előbb le is szálltak, végül azonban mégis visszakéredzkedtek, mert ez a járat vitte őket pontosan oda, ahová mentek. Így került a buszban hátrébb az addig az ajtóban álló 29 éves Honfi Mónika, aki így a biztos halál helyett életveszélyes sérüléseket szenvedett a balesetben. Mivel háttal állt, gyakorlatilag semmit nem látott, csak a csattanást hallotta.

– Azt sem tudtam, hol vagyunk, aztán láttam, hogy az emberek menekülnek ki a törött ablakon, majd a kolléganőm, akivel pár perccel azelőtt még vidáman beszélgettem, húz ki engem is. Aztán a betonon fekve tértem ismét magamhoz – idézte fel a baleset utáni pillanatokat a zeneiskolai tanár, aki már elhagyhatta az intenzív osztályt, de még mindig légzési nehézségei vannak, és még most sem tud túl sokat a történtekről. Elsősorban az érdekelte: hogy van az idős házaspár.

A 71 éves Nagy Imre az osztály másik folyosóján fekszik. Ő és felesége gyógyulni jártak Szegedre, azon a napon a kezelésből tartottak haza, amikor utolsóként felszálltak a járatra.

Busszal ütközött egy Opel a 47-esen. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

– A feleségemnek súlyos gerincproblémái voltak, de már szépen javult. Kezdett visszatérni a jó kedélye és a pirospozsgásság az arcára – suttogta alig hallhatóan kórházi ágyán fekve a férfi. – Borzalom volt látni. Jött az az autó, és tudtam, hogy nincs mentség. Épp ott ért véget a szalagkorlát, egyszerűen átcsúszott a résen. Aztán a busznak csapódott. A feleségem mellettem összerogyott, a barátom is a másik oldalon. Ő még mondott valamit, de nem értettem, szólni pedig nem tudtam, úgy megütöttem a gyomorszájamat.

Az idős férfi szétnézve azt látta, hogy a sofőr eszméletlenül ül az ülésében, arcán folyik a vér. Az ajtók nem nyílnak, így az utasok kitörik az ablakokat, és azon keresztül menekülnek. Sietni kellett, mert a becsapódott autó égett.

– Egyszerűen nem volt erő a térdemben, nem tudtam segíteni – csuklott el a hangja az idős férfinak, aki a balesetben feleségét és barátját is elvesztette. Neki pedig mindkét térde eltört, mellkasa is összezúzódott. Nagy Imre lapunknak beszélt először a balesetről, annyira nehéz felidéznie mindazt, amit látott és átélt. Testi fájdalmai lassan múlnak, ám a lelke nem tudni, mikor jön rendbe. Miután elbúcsúztunk, még utánunk szólt: "A buszon soha ne álljanak!"

Voltak kalapácsok

Tragédia a 47-esen című szombati írásunkkal kapcsolatban Szeri István, a Tisza Volán Zrt. vezérigazgatója a következőket írta: "A cikkben az újságíró azt állítja – utas tájékoztatásra alapozva –, hogy a busz zsúfolt volt, és nem tudott utast felvenni, nem felelt meg a valóságnak, az utas létszám az előírt férőhelynek és közlekedési jogszabályoknak megfelelő volt. Téves az a megállapítás – melyet egy állítólagos ismeretlen vásárhelyi fiatalember közölt – miszerint az ablaktörlő kalapácsok hiányoztak, így lábbal kellett kirugdosni az ablakokat. Ugyanis helyszínelőnk fényképes tanúsítása szerint az egyik kalapácsot használták is a hátsó szélvédő kitörésénél (használat után a hátsó kerékre helyezték, melyet köszönünk) még további kalapácsok most is a helyükön vannak a balesetet szenvedett buszban. Igaz persze az az általános megállapítás, hogy egyes renitens utasok előszeretettel szeretik eltulajdonítani az ablaktörő kalapácsokat melyek – éppen az esetleges szükségességük miatt – könnyen hozzáférhetőek. A buszok szemléinél azonban műszaki munkatársainknak a biztonság biztosítása miatt pótolniuk kell!"

Olvasóink írták

113 hozzászólás
 • 113. novaklaszlo56 2010. december 08. 18:31
  „Tedd meg, Bogyó20! És hidd el, nem a te gyertyád lesz az egyetlen, amely értük (is) ég. :)”
 • 112. bogyó20 2010. december 08. 13:12
  „Én inkább a néniért meg a bácsiért gyújtanék gyertyát. Csak azzal senki nem foglalkozik pedig ők voltak a szenvedő alanyok.”
 • 111. csakugyirok 2010. december 08. 07:55
  „mav : vegyek vonatra bérletet, + vegyek helyi bérletet Szegeden ? Akkor csak azért dolgozom, hogy ezt kifizessem. Nem beszélve arról, hogy kb. Kopáncsnál ki tudja miért áll a vonat úgy 15-20 percet szinte minden nap.”
 • 110. mav 2010. december 07. 19:41
  „Itt mindenki szidja a Tisza volánt, de vajon ha ennyire sok elégedetlen ember van, akkor miért nem használjátok a vonatot? Óránként megy (ha lenne utas 20 perces követésre lehetne sűríteni, további kocsit lehet rákapcsolni - Pesten 3 kocsival jár) ülőhely van, diákoknak 90%os jegy váltható és nem a halálúton megy végig. Oké, lehet hogy lassabb kicsivel (pályafelújítás volt tehát annyival nem lassabb mint a busz)

  Rókuson át lehet szállni az 1-es villamosra ami 6 perc alatt a Mars téren 10 perc alatt szeged belvárosában van.
  Én már átszoktam, unom a levegőtlen, tömött drága buszt, hogy reggel még ülni se tudok rajta, javaslom szokjunk át a vonatra, ha több utas lesz sűríteni fogják.”
 • 109. Hungarikum 2010. december 07. 18:36
  „106. nem tudom ki gyújtott ilyen bunkó szöveggel gyertát... szégyelheti magát nagy darabon!

  Valóban ő volt a vétkes, de azért az a szöveg nálam kimeríti a kegyeletsértés fogalmát. Ez a nagyképű kedves ember csapja már fel az értelmező kéziszótárat ott, hogy: emberség!

  Még egyszer mondom nem ismertem és védelmére se akarok kelni. De nekem már kicsit sok...kiverte a biztosítékot nah...
  Elég szomorú ,hogy valakit ennyire nem lehet megkülönböztetni egy majomtól... :S

  Nem kötelező senki számára megemlékezés ezen formája... főleg nem annak aki ilyet akar írni...
  Legyen minden gyertyagyújtóban annyi gerincesség, hogy nem ír ilyen szemét dolgokat! Akkor hagyja inkább rá! Zárja be a honlapot... és kész”
 • 108. littlebird 2010. december 07. 15:42
  „Őszinte részvétem az elhunytak hozzátartozóinak!
  Azoknak, akik úgy gondolják, hogy a fiatalember megérdemelte sorsát: Ma Magyarországon még az előre kitervelt legaljasabban elkövetett sorozatgyilkos sem ítélhető halálbüntetéssel! Úgy gondolom többszörösen megkapta büntetését és nem csak ő, hanem a végzetes hibája miatt a közvetlen hozzátartozói is!
  Azoknak, akik a volánt hibáztatják (,,ha nem lett volna zsúfolt a járat"), mennyivel jobban hangzott volna a hírekben, egy Opel csapódott egy Suzuki Swiftbe, amelyben egy házaspár utazott három gyermekével ... gondolom nem kell tovább részleteznem. Azt is írhatnám, hogy a busz egy PB palackot szállító teherautónak csapódott az ütközés következtében.... A legfőbb gond, hogy nem tiszteljük egymás életét, ez meglátszik a névtelenségbe burkoló gyalázkodó hozzászólásokban is! A volán, ugyan úgy, ahogy a Hód-mező is kihasználta azt a lehetőséget, hogy a jogszabályok megengedik a közforgalmú autóbuszon az állva utazást, az NKH pedig engedélyt ad bizonyos buszoknak az állóhelyekre az ülőhelyek mellett.
  Minden tiszteletem az autóbusz-vezetőé, jobbulást kívánok neki és az összes sérültnek, az elhunytak hozzátartozóinak pedig erőt és kitartást a szomorú esemény feldolgozásához!”
 • 107. Herli 2010. december 07. 14:35
  „104. hozzászólás Goldmund 2010.12.07. 12:04

  Talán, ha kicsit hatékonyabban dolgozna a cég és munkásai, nem mint egy lassított filmet néznék, nos akkor talán telne járműre is !
  Pazarlást meg kell szüntetni és gazdálkodni hatékonyan, talán menne is jobban ! Tippet kérsz még??”
 • 106. kenguru 2010. december 07. 12:30
  „Itt a srác:
  http://www.gyertyalang.hu/gyertyagyujtas/erteeg.php?erteeg=15758&PHPSESSID=07448cb11defe12831b0917afb1feff1”
 • 105. lisa01 2010. december 07. 12:15
  „Mielőbbi gyógyulást a betegeknek, a még betegebbeknek pedig további száguldozást! Hajrá magyar!”
 • 104. Goldmund 2010. december 07. 12:04
  „95. SzMgabi 2010.12.07. 08:14

  Egy járathoz nemcsak sofőr kell, hanem busz is. Aminek beszerzése sokmillió Ft, de a fenntartása se kevés. A jegyárak pedig nem fedezik az utazás valós költségét. Pláne nem a regisztrációs (ingyenes) jegyeké!”
 • 103. Tyt 2010. december 07. 10:31
  „Bese József buszvezetőnek pedig mielőbbi gyógyulást és jó egészséget kívánok!
  Évek óta rengeteget utaztam vele, és mindig biztonsággal elvitt mindenhová. Nyugodtan vezet, és Nála nem kell facsarni a kapaszkodót, mint egyes kollégáinál (padlógáz, padlófék). Várjuk vissza a buszra!”
 • 102. Tyt 2010. december 07. 10:27
  „99, én nem sírom vissza a hódmezőt... Zsúfoltság ott is volt, a székek kényelmetlenek voltak (térdnek 0 hely), arról nem is beszélve hogy külön bérlet kellett, ha gyorsjárattal is akartál utazni. Áldom az eget, hogy most a TV üzemelteti, a bérletem jó a gyorsjáratra is!”
 • 101. klj_54 2010. december 07. 10:25
  „93. hozzászólás Minibusz 2010.12.07. 07:44
  http://www.tiszavolan.hu/forum/default.asp?action=mess&code=000084
  Linken is tedd meg észrevételed.
  Ugyanis objektív képet kapna maga a cég is arról, melyik járaton valójában -járatszám szerint- mennyien utaznak!
  Ez egyéb iránt külön pénzébe nem kerülne a volánnak!
  (Szerzői jogdíjra tarts igényt:-)”
 • 100. ojack 2010. december 07. 10:03
  „Aki a cikket írta,vissza küldeném nyelvtan órára.idézem"leszállt a házaspár és vissza szállt a buszra akinek a felesége meghalt"nem pontosan idéztem,de ugye aki meghal az le és felszállni sem tud???!!!
  Nem ártana már újra a cikkek megjelenése előtt stilisztikailag,nyelvtanilag és ellenőrizni a megjelenő tudósításokat.”
 • 99. DMagóg 2010. december 07. 09:52
  „Nyugodt-e a lelkiismeretük azoknak, akik kigolyózták a HÓDMEZŐ-T, és egyre zsúfoltabb járatokra kényszerítették az utasokat?”
 • 98. boszi83 2010. december 07. 08:59
  „Több busz és sofőr kellenne és kevesebb személyautó az utakon. Ez így van. De ki fogja ezt nekünk finanszírozni??? (költői kérdés)”
 • 97. csakugyirok 2010. december 07. 08:25
  „Már elnézést az ide nem illő újbóli hozzászólásért, de nem mi utasok kértük az alacsony padlót, hanem az EU. Így volt kiírva a pályázat, és csak az nyerhette meg aki ilyennel rendelkezik. Csak a rend kedvéért ugatok bele újra”
 • 96. Herli 2010. december 07. 08:24
  „Volán a szocializmus kinyújtott csökevénye. Azon csodálkozom, hogy ezt az ágazatot még nem reformálták meg. Aki látni akarja, mi volt a komcsizmusban, az nézze meg a Volánt és vezéreit. Élik bolsik vidám életét.”
 • 95. SzMgabi 2010. december 07. 08:14
  „Nagy a munkanélküliség !!!!!!!!
  Biztos vannak buszvezetők, akik munkát keresnek, és szívesen vennék , ha lenne munkahelyük. Fel kellene venni egy párat.
  Mindjárt lehetne több járatot biztosítani, hogy ne kelljen állni az utasoknak, lehet, hogy így valamivel biztonságosabb lenne az utazás.”
 • 94. boszi83 2010. december 07. 08:09
  „Könnyű azt mondani, hogy ne engedjen fel több utast a buszsofőr, mint amennyi férőhely van, de aki legalább a helyi tömegközlekedésen utazik rendszresen, az tudja nagyon jól, hogy ez nem kivitelezhető. A minap is egy másik utas szólt a felszállni készülőre, hogy már nem fér fel, nem tud beljebb menni a buszon. És ki volt felháborodva, ki nyomult és szitkozódott? Gondolkodjunk el, és mindenki magából és őszintén induljon ki, hogy felnyomakodna e a teli buszra vagy várna a következőre nyugodtan és belátóan. Sztem kevesen vannak akik meg sem próbálnának felszállni.
  A 100 tábla! Bocsánat, de az a max. sebesség! Nem kell ám mindig és minden viszonylatban kihasználni!!! Mindig az útviszonyoknak megfelelően kell alkalmazni és megválasztani a sebességet! Amikor valaki vezet, nem csak saját magáért felelős!!! Ezt jó lenne már belátni!!!”
113 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Meggyújtották a második adventi gyertyát a Dóm téren

Már a második gyertya is ég a Dóm téri adventi koszorún, amelyet Blazovich László és Juhász András gyújtott meg. Tovább olvasom