Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Megszült egy H1N1-es kismama

Szeged - Megszülte szombaton gyermekét az a kismama, akit a H1N1-vírus szövődményei miatt kezelnek napok óta a Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjának fertőzőosztályán.
Péntek délután óta újabb 3 nő – köztük egy kismama – ápolását kezdték meg. Azóta a klinikai központ intézményeibe jelentkező nagybetegek közül 13 bizonyult H1N1-fertőzöttnek, köztük újabb 4 férfi és 6 gyerek – tudtuk meg a klinikai központ sajtószolgálatától. Hétfőn összesen 22 H1N1-fertőzöttet gyógyítottak, a nőbetegek közül – a múlt heti kettővel szemben – már 3 új influenzás kap intenzív kezelést. Változatlanul 2 beteg lélegeztetését segíti gép.

Csongrád megye más egészségügyi intézményeiben is nőtt a H1N1-fertőzöttek száma. Ez is oka lehet annak, hogy két nap alatt több mint 50 kórházi dolgozó jelezte: beoltatja magát a H1N1 elleni vakcinával Vásárhelyen. Megírtuk: a városban mintegy 8000-en kapták meg ingyen az új influenza elleni oltást, a kórház 400 dolgozója közül csaknem 150-en vették fel. Ezt nagyon kevesellte Lázár János polgármester, aki közölte: járvány idején nem kerülhet veszélybe az egészségügyi ellátás Vásárhelyen, ezért szigorú intézkedést vár a kórház főigazgatójától, Kallai Árpádtól. A kórházban lapunknak elmondták, hogy folyamatosan oltják az egészségügyi dolgozókat Vásárhelyen.

Illusztráció: Karnok Csaba
A szegedi klinikákon továbbra is korlátozzák a látogatást.
Illusztráció: Karnok Csaba

A szülészeti és nőgyógyászati szakma vezetői felhívják a figyelmet arra, hogy a várandósok a legveszélyeztetettebbek a H1N1-járványban; az MTI-hez is eljuttatott állásfoglalásuk szerint a halálos szövődmények csak a védőoltással előzhetők meg, amely nem káros sem az anyára, sem a magzatra.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. tinta77 2010. január 02. 11:52
  „Gratulálok délmagyar! Gyakorlod a demokráciát azzal, hogy eltünteted az értelmes beírásokat.
  Mégegyszer gratula. Bravo.”
 • 20. flexsnake 2009. december 17. 17:23
  „17.
  1. érvelni? Érvelni annak kell aki valamit el akar érni. Te összekevered a szezont a fazonnal, leszarom hogy mi a reagálás, csak pörgessétek az oldalt. kb 20percenként fütyül a google D
  2. a kutyakaja drága dolog
  3. ha csak nem grönlandon gyógyítasz fkát, esélye sincs hogy találkozzunk. Magánorvosom van és magánklinikára járok :) Nem bízok orvosokban akik nem nekem dolgoznak.
  4. igen jól átvertél, most egy világ összeomlott bennem hogy egyik betű aki kommentel nem az akinek írta magát. Nem is fogok aludni miatta egész héten :D
  Én sem vagyok kommentelő, jól átbasztalak, de én ezt előre meg is mondtam a riportban :D Nem minden az aminek látszik. Csak írkáljatok, pörögjön az oldal :)”
 • 19. flexsnake 2009. december 17. 17:23
  „17.
  1. érvelni? Érvelni annak kell aki valamit el akar érni. Te összekevered a szezont a fazonnal, leszarom hogy mi a reagálás, csak pörgessétek az oldalt. kb 20percenként fütyül a google D
  2. a kutyakaja drága dolog
  3. ha csak nem grönlandon gyógyítasz fkát, esélye sincs hogy találkozzunk. Magánorvosom van és magánklinikára járok :) Nem bízok orvosokban akik nem nekem dolgoznak.
  4. igen jól átvertél, most egy világ összeomlott bennem hogy egyik betű aki kommentel nem az akinek írta magát. Nem is fogok aludni miatta egész héten :D
  Én sem vagyok kommentelő, jól átbasztalak, de én ezt előre meg is mondtam a riportban :D Nem minden az aminek látszik. Csak írkáljatok, pörögjön az oldal :)”
 • 18. aranka2 2009. december 15. 21:22
  „Ott dolgozó orvosismerősömtől tudom, a szegedi Gyermekklinikán ma, 2009. dec. 15.-ikén három, azaz összesen három gyereket ápolnak h1n1 fertőzéssel. Mindhárom be volt oltva.

  - Beteg?
  - Igen
  - Há´ egyen egy almát, attól majd jobban lesz!”
 • 17. franzvon 2009. december 15. 17:37
  „Kedves jó flexsnake!
  Mivel az aktuális 12 én vagyok, hát reagálok:
  1.Hozzászólásaid, melyekre reagálok rendre eltűnnek vagy komoderálják, vagy te szeded le-elég baj ez, hogy érvek helyett már csak ez segít ki téged.Mert bizony nagyon gyengén érvelsz, bár látom jót akarsz.
  2.Magam felvettem az oltást,s nem is ágáltam ellene soha,szerveimmel pedig garantálom senki nem járna jól...
  3.Soha nem tudhatod, melyik orvos vagyok, aki éppen téged vizsgál,mert vizsgálatra biztos fogsz még menni,
  4. és végül a nagy titok barátom:soha a büdös életben nem voltam orvos, fél éven keresztül jól bedőltél,s falsul vetted a lapot...
  Hát ezzel múlatjuk az időt mi új-guineai magyarok:)))”
 • 16. flexsnake 2009. december 15. 17:20
  „12. elég bolond vagy hogy nemlétező dolgokra reagálsz ;)
  Remélem sok halott lesz, annyira szurkolok :) De azért ne oltassatok, kell a szervetek keletre :D”
 • 15. sauron2 2009. december 15. 17:01
  „nahát! hoppá! döbbenet! megrázó! borzalmas! A cikk címe és a tartalma megint köszönő viszonyban sincs egymással!”
 • 14. igazságkereső 2009. december 15. 11:32
  „#11.Hmmm: ez egészen biztos,hogy így van,ez hasonlít az 1983-as esethez,amikor vírusfertőzés következtében nagyon sokan betegedtek meg "nervi facialis paresis"-ben!Úgy látszik időnként ki kell próbálni bizonyos virus-és baktérumfajtákat,hogy teszteljék az emberi szervezet ellenálló képességét! Minden esetre nagy bátorság kell ehhez, de ismeretlenül - már mint akik ezt csinálják - sok mindent meg lehet tenni!!”
 • 13. szandokán 2009. december 15. 10:24
  „A képen látható nővérke a legszebb a világon .”
 • 12. franzvon 2009. december 15. 09:40
  „flex hozzászólásai rendszeresen eltűnnek!
  Meg akarom védeni:ne tegyék ezt vele!!!:)
  az előbbi reflexióm is neki szántam, oszt tök máshova mutat a számozás!
  brühühüüü...”
 • 11. Hmmm... 2009. december 15. 08:32
  „Nem szorosan az esethez, de a vilag tendenciajahoz: Elkepeszto ami korulottunk folyik! A kozep kelet nuklearis robbantasai /ami Afganisztan es a terseg sulyos fertozottseget jelenti/, a szerb haboru alatti katonai beavatkozasok kovetkezmenyei, a virusok terjedese stb. Nem csoda, ha a rak es mas genetikai betegsegek, elvaltozasok rohamosan terjednek es pusztitjak az emberiseget. Egyszeruen nem tudom elkepzelni, hogy ennyire buta lenne az EMBER!
  Most csak ugymondd hangosan gondolkozom, en elkepzelhetonek tartom, hogy bizony kulso erok kozremukodesenek eredmenye ez az egesz.”
 • 10. jq 2009. december 15. 08:06
  „Ez az eredti MTI hír:

  Megszült az egyik kismama, akit Szegeden kezeltek a H1N1 vírusfertőzéssel - közölte a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja. Az édesanya és a baba állapotáról részleteket keddre ígérnek.
  Szegeden hétfő délutánig huszonkét újinfluenzás beteget ápoltak. A hét férfiből egy szorul intenzív kezelésre és gépi lélegeztetésre. A kilenc női betegből hárman vannak intenzív osztályon és egyikük légzését segíti gép, míg ketten a fertőzőosztályon gyógyulnak. Közülük egyikük szombaton megszült. A gyermekklinikán jelenleg hat fiatalt kezelnek, de csak egyikük van intenzívosztályon.
  Szegeden az első pozitív H1N1 eredmény óta hétfőn kora délutánig 184 embert vettek fel a klinikára influenzaszerű tünetekkel. Ebből 85 esetben bizonyult H1N1 pozitívnak az eredmény - tartalmazza a közlemény.
  (MTI)”
 • 9. Dina20 2009. december 15. 07:23
  „Nem is a kismamáról van szó... Nem derült ki semmi abból, hogy jól van e az anyuka és a csecsemő... Azt hiszem no komment.”
 • 8. franzvon 2009. december 15. 06:08
  „7!
  Nem lelki vonalon utazom, ha így lenne, már a te esetedben is tudtam volna egy kis javulást elérni,legalább a fegyverviselésidet elvenni, de nézd miket rajzolnak ide hatásodra...
  Ez az alkotás még a Móra múzeumban sem jelenhetne meg:)”
 • 7. Pinaman 2009. december 15. 00:52
  „BOCSI”
 • 6. Mignon 2009. december 15. 00:03
  „moderálva off”
 • 5. franzvon 2009. december 14. 22:41
  „Kedves 5!
  Ugye nem a 2-es hozzászóló hozzátartozója vagy?”
 • 4. franzvon 2009. december 14. 19:41
  „December nyolcadikai keltezéssel, ma kaptam kezembe az ÁNTSZ által kiadott, Falusi dr. által szignózott módszertani levelet az antivirális kezeléssel kapcsolatos teendőkről.
  Statisztikai alapokon és az ennek talaján kiérlelődött WHO ajánlásokon nyugszik a folyamatábrával is illusztrált teendőrendszer...
  No innentől kezdve kérhető számon az egyszeri doki-innentől van felelősség a körzetekben.
  Hangsúlyozom, ez még csak az antivirális kezelésre vonatkozik, az oltás esetében valószínű később várható hasonló kiadvány...”
 • 3. achilleus 2009. december 14. 18:47
  „Csak mert még mindig olvasható egy, a főoldalról elérhető Gyurcsányt megszégyenítő "vélemény" .
  Oltópontot nyitott a belvárosi Fidesz

  Oltópontot nyitott a Fidesz belváros-lipótvárosi szervezete hétfőn saját pártirodájában; Rogán Antal fideszes polgármester a megnyitón mindenkit arra kért, oltassa be magát az újinfluenza ellen.
  Utoljára frissítve: 2009. december 14., 15:51

  Az V. kerület vezetője elmondta azt is, hogy 400 helyi polgárnak, akinek gondot okoz az oltás 3 ezer forintos költségének kifizetése, az önkormányzat megtéríti az összeget, ha kéri. Azt hangoztatta, hogy az oltásnak azokhoz is el kell jutnia, akik azt anyagilag nem tudják maguknak megengedni, és nem tartoznak a támogatottak közé.

  A Czukor utcai Fidesz-irodában az év végéig munkanapokon 13 és 15.30 között nemcsak a belvárosiak, hanem bárki más is beoltathatja magát az újinfluenza ellen. Mint mondta, nemcsak a Fidesz szimpatizánsait várják az irodába, hanem akár az irodához közel lakó Lendvai Ildikó szocialista pártelnököt is, akit szívesen el is kísérne a Cukor utcai oltóponthoz, ha még nem oltatta volna be magát.

  Rogán Antal elmondta, tudomása szerint ez az első olyan oltópont, amely pártirodában nyílt meg. Működik a belvárosban hivatalos oltópont is, ám az csak a kerület északi részén élők számára közelíthető meg könnyen - tette hozzá.

  Mint fogalmazott, az oltópont megnyitását szimbolikusnak és bizalmat erősítőnek tartja. Közölte, azt szeretnék jelezni, hogy nemcsak az önkormányzat vezetői, hanem a belvárosi Fidesz is nagyon fontosnak tartja a vakcina beadását.

  Kérdésre válaszolva a polgármester azt hangoztatta, pártjának korábban sem voltak fenntartásai az oltással, az oltóanyaggal vagy az oltás szükségességével kapcsolatban. Mint fogalmazott a Fidesz egészségügyi politikusainak az oltóanyagot gyártó cég tulajdonosi hátterével van fenntartásuk, továbbá azt vetették fel: kell-e ennyi pénzt kérni az oltásért. Hozzátette: ha a vakcina szállításának és rendelkezésre bocsátásának a költségeit az állam magára vállalná, akkor "jó ezer forinttal" olcsóbb lehetne az oltás.
  (MTI)”
 • 2. flexsnake 2009. december 14. 17:57
  „Jó, megszülte. De jól vannak? Ennyi volt a hír?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bombariadó a Gyík utcai iskolában

A szakiskolát kiürítették, a diákokat hazaengedték, a tanárok egy kávézóban melegedtek, robbanószerkezetet nem találtak. Tovább olvasom