Délmagyar logó

2017. 05. 25. csütörtök - Orbán 13°C | 21°C Még több cikk.

Megütötte a főjegyzőnőt az elnök asszony

Szeged - Magyar Anna, a megyei közgyűlés elnöke szerdán megütötte Csonkáné Balda Ilona főjegyzőt. A kiáltozást az egész megyeháza hallotta.

Az nem derült ki, min kaptak össze, és ki volt a kezdeményező: Magyar Anna szakmai vitáról beszélt, amelyet mindketten komolyan vettek. Csonkáné Balda Ilona pedig nem akar a történtekről beszélni. A Fidesz régiós igazgatója is vizsgálja az ügyet.

Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és Csonkáné Balda Ilona főjegyző déltájban veszett össze egy iraton, utóbbi irodájában. Több forrásból származó információnk szerint a veszekedést tettlegesség követte, az elnök asszony megütötte a főjegyzőnőt, akinek segélykiáltásai kihallatszottak az irodából. Kollégáik igyekeztek szétválasztani a két nőt. A főjegyző szobája később, szemtanúk szerint olyan volt, mint egy csatatér: a székek nem álltak a lábukon, kivéve azt, amelyiken a főjegyző asszony ült. Sírva mondta: „Ezt nem lehet csinálni egy felnőtt emberrel."

Ami történt, nem maradt titokban: Szegeden a megyeháza aulája hatszintes, visszhangzik. A kiáltozásra mind a hat emeleten odamentek a korláthoz az emberek.

Magyar Annát sajtóreferensén keresztül kerestük, elmondtuk, milyen ügyben. Az elnök asszony maga hívott vissza. Kérdéseinkre ezt felelte: – Kisebb szakmai vita volt közöttünk, ezt én is, a főjegyző asszony is eléggé komolyan vette. Ennek a vitának az emberi oldalát aztán nagyon gyorsan rövidre zártuk. A munka folytatódik, az ügyről közleményt adunk ki, amelyet meg fog kapni.

Csonkáné Balda Ilonát is kerestük. – Erről nem akarok nyilatkozni, kérdezzen más embereket! Különben is, hagyjanak engem mára békén! – mondta, az utolsó szavakat már sírva. Két órával később is hívtuk telefonon. Hangsúlyozta, továbbra sem akar beszélni senkivel: benn van a klinikán.

Csonkáné Balda Ilona és Magyar Anna az egy héttel ezelőtti megyei közgyűlésen – akkor még békés egymás mellett ülésben. Fotó: Miskolczi Róbert
Csonkáné Balda Ilona és Magyar Anna az egy héttel ezelőtti megyei közgyűlésen – akkor még békés egymás mellett ülésben. Fotó: Miskolczi Róbert

A megyei önkormányzat sajtóközleménye – lásd alább – csak indulatos és hangos összekülönbözésről szól, ugyanakkor már a Fidesz is vizsgálja, mi történt. Tegnap este háromnegyed hétkor Kerényi János, a Fidesz regionális pártigazgatója Szegedre tartott, hogy meghallgassa mindkét felet. – Ilyenkor a pletyka mindig többet tartalmaz a valóságnál, ezért addig, amíg nem beszéltem mindkét érintettel, nincs hivatalos álláspontja a pártnak – fogalmazott Kerényi. Hozzátette: – Nem csak a Csongrád megyei önkormányzatnál okoz feszültségeket az, hogy kevés az intézmények működtetésére kapott normatíva. Tudom, hogy több Csongrád megyei intézmény működésével is pénzügyi problémák vannak. Szóval meg kell vizsgálnunk, mi történt, mielőtt döntést hoznánk.

Magyar Anna 2006 óta vezeti a megyei közgyűlést, előtte nem politizált. Csonkáné Balda Ilona 2007 júniusa óta főjegyző, vagyis a törvényesség őre a megyei önkormányzatnál, korábban a közigazgatási hivatalban dolgozott.

A vita oka ismeretlen

Azt, hogy min különbözött össze a politikus és a köztisztviselő, forrásaink különbözőképpen tudják. Abban egyeznek csak meg, hogy egy iratról volt szó. Egyik informátorunk szerint a foglalkozás-egészségügyi szerződésekkel kapcsolatos ez a dokumentum, mások ezt nem erősítették meg. A legutóbbi, szeptember 18-i közgyűlésen elhangzott: a főjegyző is, az elnök is vizsgálja, milyen körülmények között kötöttek a megye intézményei szerződést egy új egészségügyi szolgáltatóval. A szerződéseket ekkorra már felbontották, a történtek miatt lemondott bizottsági tisztségéről két képviselő.

A megyei önkormányzat közleménye

A megyei önkormányzat este hatkor az alábbi közleményt küldte lapunkhoz: „A Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és a megye főjegyzője a mai nap folyamán egy szakmai kérdésben indulatosan és hangosan összekülönbözött. Ez természetesen önmagában nem hír, de vannak, akiknek érdekében áll, hogy azt csináljanak belőle. Szenvedélyektől fűtött vitákra minden családban, munkahelyen, intézményben, pártban van példa. Egy elnök és a főjegyző személyes viszonyában is előfordulhatnak olyan rázós jelenetek, amiket utána mindkét fél megbán. A konfliktus emberi oldalát már rendezték egymás közt. Kérjük, hogy azok, akik az elnök és a főjegyző mai szóváltásából botrányt faragnak, járjanak utána az elmúlt évtized minden ilyen jellegű konfliktusának, ami polgármesterek, megyei elnökök, illetve jegyzők, főjegyzők között történtek. Magyar Anna, a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke és dr. Csonkáné dr. Balda Ilona főjegyző szeretné megnyugtatni a közvéleményt, hogy továbbra is együtt kívánnak dolgozni Csongrád megyéért."

Olvasóink írták

201 hozzászólás
 • 201. brokeness 2008. szeptember 27. 17:07
  „Ez a nö nem normális. Szegény Fidesz mindig beválaszt káderekböl errefelé, Szegeden.Így nem csoda, hogy mire az országos választások jönnek fölényesen nyer az MSZP. A helyi vezetök elbukják a választásokat a FIDESZNEK.”
 • 200. domaszéki 2008. szeptember 27. 16:06
  „Én is úgy látom. Elég nehezedre esik a bűntől a bűnhődésig, mint logikus lépésig eljutni. Pedig rendkívül egyszerű a dolog. Ha valaki hibázott, bűnhödnie KELL érte, akár egy egyszerű falusi jegyző, akár a megyei közgyűlés elnöke az illető. Persze mindenkinek kijár a pártatlan vizsgálat, de a bűnt bűnhődésnek kell követnie. Ezt kívánja az igazság.”
 • 199. XXI. század 2008. szeptember 27. 09:37
  „Megállt az ész, és egy helyben topog! Talán még van remény a rehabilitációra!”
 • 198. domaszéki 2008. szeptember 27. 09:08
  „XXI. századnak:
  Lehet, hogy én nem vagyok neked elég intelligens, de most tényleg nem értem, mi a bajod az általam kilélegzett levegővel. Én annyit írtam, hogy Gulácsinét és Csonkánét én egy lapon sem szívesen említem, mert nem ugyanaz a színvonal a kettő. Gulácsiné egy töklámpa, akinek annyi esze sem volt, hogy ne csináljon olyan hülyeséget, amiről vagy 100 ember tud. Persze, hogy valaki feljelentette. Ezért viselnie kell a felelősséget, ha tetszik, ha nem. Még a saját képviselő-testülete is fegyelmit indított ellene egy másik baromság miatt. Ebben az ügyben tényleg ki kell várni a vizsgálat végét.
  Csonkáné viszont igen nagy tudású, köztiszteletben álló köztisztviselő, akit bántalmazott a saját főnöke. (M)agyar Anna is domaszéki lakos. Ennyi a közös a két esetben.
  Ha pedig ennyire szereted Gulácsinét, hát vidd haza, de Domaszéknek nincs rá szüksége, eleget ártott már.”
 • 197. Gumimaci 2008. szeptember 26. 22:28
  „Szerintem rágjátok tovább az mszp újabb gumicsontját! Nyakó és Újhelyi elvtársak megmondták, démonizálás lesz. Üdvözlöm a tutit megíró újságírót, akár Blahó Gabriellát olvasnám!
  Ez a sok állítólag értelmes ember mind ott volt az eseménynél? Látták hogy M.A. az asztalra csapott?”
 • 196. XXI. század 2008. szeptember 26. 22:03
  „Nem szívesen írom le: domaszéki, mert a domaszéki ember nem egyenlő domaszékivel! De kénytelen vagyok leírni, mert ő magát így nevezi.
  Kedves domaszéki, végtelenül bánt, ha belegondolok, hogy a több mint 3200 magyar település mintegy 2500 jegyzőjének és az egész köztisztviselői karnak iyen "intelligens" ügyféllel is kell tárgyalnia mint ön és MA., és nekünk jószándékú, becsületes, másoknak ártani nem akaró embereknek egy levegőt kell szívni az ilyenekkel!
  Intelligens: 1. értelmes 2. művelt 3. megértő, belátó - csak a gyengébbek kedvéért.”
 • 195. nahát 2008. szeptember 26. 18:39
  „Az én olvasatomban "XXI. század" épp nem Magyar Annát védte.”
 • 194. domaszéki 2008. szeptember 26. 16:56
  „Most hogy kerül a csizma az asztalra? Gulácsiné és Magyar Anna hogy is jönnek ossze? Legfeljebb Domaszék és a szégyen köti össze őket.
  Egy szabálytalankodó jegyző és egy megvert jegyző - mi köti őket össze? Semmi. Ne mossuk össze a kettőt, nem ugyanaz a minőség, Csonkánét és Gulácsinét én egy lapon sem szívesen említem.
  Gulácsiné ügyei majd tisztázódnak a bíróság és a fegyelmi tanács előtt. Magyar Anna viszont idegbeteg, ezt sokan tudjuk. Miért nem húz már el a francba? Ha meg ennyire szereted Gulácsinét és Magyar Annát, miért nem viszed őket haza?”
 • 193. XXI. század 2008. szeptember 26. 13:56
  „Kedves domaszéki és agresszív! Nem Anna tükre keveri össze a szezont a fazonnal, hanem önök.
  Nem látják a fától az erdőt! Honnan veszik, hogy a domaszéki jegyző szabálytalanságot követt el? Mert azt írta az újság, meg a röplapok, meg az a hír járja a faluban? Nem zörög a haraszt, ha a szél nem fújna? Honnan is fúj ez a alattomos szél? Nincs jogerős ítélet!
  Abban a megtisztelő bizalomban volt részem, hogy Gulácsiné rendelkezésemre bocsátta az ügyével kapcsolatos, nála lévő összes iratot. Ez nem hivatali titok. Végigolvastam az első betűtől az utolsóig. Ismerem az ügybeni kötelezettségét szabályozó joganyagot is.
  Egyelőre csak anyit mondhatok: várjuk meg a másodfok döntését.
  És kérem a kedves domaszékit, nyugodtan igyon a domaszéki vízből! Annak semmi baja, nem ártalmas az egészségre. A közgyűlés elnöke és a domaszéki jegyző feljelentői és az avarfúvók nem a víztől erkölcsi hullák!
  Mind Csonkáné dr., mind Gulácsiné, az egész köztisztviselői kar, annak ellenére, hogy jogállamban élünk - kiszolgáltatott
  a politikai szféra kényének-kedvének!”
 • 192. agresszív 2008. szeptember 26. 10:19
  „Én azért nem keverném össze a két esetet. Ha egy jegyző szabálytalanságot követ el, kapja meg a büntetését érte. De a fizikai erőszak azért egészen más. Valóban át kellene alakítani a helyi közigazgatást, hogy a köztisztviselők ne legyenek ilyen szinten kiszolgáltatva a dilettáns főnökeiknek. Szégyen, hogy még feljelentést sem mer tenni, mert fél attól, hogy egy életre elintézik: nemcsak a megyében, hanem az egész országban nem kap többet állást, ha most ki mer saját magáért állni. Együttérzek vele.”
 • 191. Anna tükre? 2008. szeptember 25. 23:30
  „AKi Csonkáné Ilonkával nem jön ki, az senkivel sem! Tartok tőle, hogy Ilonka nem fog a bírósághoz fordulni!
  Ilonka! Állj fel, és járj! Az egész megye, mit megye! az egész ország köztisztviselői kara, még a nyugdíjasok is veled vannak, érted imádkozunk!
  Egyébként ez dettó a domaszéki jegyző esete! Csak őt nem tenyérre ütütték le.
  Ez az önkormányzati kórkép egyik tünete. Törvényszerűen következik a jövő hónapban már nagykorú, máig korrigálatlan önkormányzati törvényünk esetlenségeiből, a közigazgatás szerveztének ellentmondásosságából!
  Tudják, a jegyző az, aki a közélet tisztaságának akadálya! Ő az, aki szót emel a közakarattal megválasztott, hatalomhoz juttatott politikai figura (mindegy, hogy polgármester, alpolgármester, képviselő) törvénytelen vagy " csak" nem törvényes (a kettő nem ugyanaz!) akarata ellen! A jegyző kötekszik állandóan! Ő az, aki nem teljesíti a politikai figura (egyébként felettese!) sikkasztásra, hatalommal való visszaélésre, stb. bűncselekményre invitáló utasításait (kéréseit). A jegyző az, aki nem teljesíti a politikai figura, ennek családja, barátja, barátja barátjának - másokat kikerülő, megelőző, alattomos, titkos praktikái szerinti igényeket.
  A legtisztább egy jól irányzott pofonnal padlóra küldeni - az egyébként naponta többször rapportra hívott, megfenyegetett, megalázott, sakkban tartott - jegyzőt. Így nem kell bíbelődni hamis váddal, névtelen feljelentéssel, bírósági meghurcolással, fegyelmikkel.

  Csak egy pofon.
  Nesze neked magyar közigazgatás!”
 • 190. képviselő 2008. szeptember 25. 23:08
  „ezek a képviselők ők képviselnek minket nem tudják jó dolgukban ,hogy affektáljanak gőgösködjenek, jó példával elől járjanak, szégyelni való mint egy ügyefogyott dilis és ez kapott helyett a képviselők között.
  Mindent lehet nekik ez a korrupció "neki mindenkor mindent lehet"
  egy kicsit le kellene szállni a magas lórol mindkettő képviselő hibás ez egy munkahely én mindkettőt kirugnám a mai világban száz külömbbet kapnánk fele annyi pénzért és sokkal okosabbat.”
 • 189. TIBORC 2008. szeptember 25. 22:01
  „1 vélemény
  - azt hogy innen már nem lehet lejjebb csúszni, azt már néhányszor úgy gondoltuk. Lehetett!!!
  - Új elnök kellene... : Erről szoltam.
  - Elkezdődött a hatalmi harc: Te kis álomszuszék ;) ! Felébredtél?”
 • 188. Bánk 2008. szeptember 25. 21:58
  „1vélemény!

  Bodó Imre a lehető legrosszabb megoldás lenne.
  - A közgyűlés megélhetési tagja. Szétrobbantotta a Fidesz frakciót, hogy aztán kívülről zsarolja azt. Pont mint az Szdsz a parlamentben az Mszpvel...
  - Nem a FIDESZ országgyűlési képviselője, hanem a MAGOSZ-é
  - Nem megbecsült ember a FIDESZ-nél, legfeljebb a MAGOSZ-nál. A Fideszben árulónak tartják.
  - Tisztességtelen embernek ismerem, aki bárkin átgázol (lásd Fidesz frakció) ha az érdeke úgy kívánja.
  - Kompromisszumképtelen, autokrata, despota. Nem hogy nyugalmat jelenthet a megyénél, hanem ellenkezőleg, eddig is ő keltette a feszültséget (lásd kívülről zsarolás)
  - Masszív egzisztenciális kényszere van.
  - Ujhelyivel szemben sajnos lényegében esélytelen.”
 • 187. 1 vélemény 2008. szeptember 25. 21:50
  „TIBORC !
  Sok volt itt már az erőszak.Lásd a szentesi gimi igazgatói kinevezése .Ez már csak a betetőzés.Innen már lejjebb nem lehet csúszni. Új elnök kellene,talán egyenesbe hozhatná a dolgokat.
  Úgy látom,mindkét oldalról ideges a politika,és ez kihat a köznépre is.
  Elkezdődött a hatalmi harc.”
 • 186. Vizsgálat nélkül felejtse el! 2008. szeptember 25. 21:36
  „Hiatalos személy elleni erőszak történt hivatalos ügyben, hivatali helyiségben.
  Miért nem nyomoznak az ügyben?
  Mert az ügyészek jobbra húznak, kilengtek középről.
  Ezt az ügyet ha igaz, ha nem, ki kell vizsgálni!!!”
 • 185. szimba 2008. szeptember 25. 21:30
  „Jellemző, hogy a liberális karvalytőke képviselői csak médiapolitizálással és hazugságokkal tudnak kitűnni, de hol van a munka? Emberek mi folyik itt? nézzünk már körbe!”
 • 184. TIBORC 2008. szeptember 25. 21:25
  „1 vélemény!
  - Lehet, hogy furcsa, de nem tételezem fel senkiről. aki a politikában szerepel, hogy rosszat akar a köznek. Ebből élnek! Legfeljebb azt nem veszik észre, hogy a jószándékaikkal van a pokolba vezető út kikövezve.
  - Hagy dobjak be egy nevet, aki megoldás lenne a problémákra: Bodó Imre
  : a közgyűlés tagja -> azonnal megválasztható,
  : a FIDESZ országgyűlési képviselője, -> megbecsült ember a FIDESZ-nél ,
  : tisztességes embernek ismerem !!!!!!!!,
  : kompromisszumkészsége nyugalmat jelenthet a megyénél,
  : elnöki tisztsége csak addig tart, amíg az esetlegesen lemondott polgármesteri -> nincs egziszenciális kényszer,
  : amennyiben jól teljesít a hátralevő időben, akkor jobb esélyekkel indul az országgyűlési választásokon.”
 • 183. Gyuree 2008. szeptember 25. 21:23
  „Hogyne. Nem tudom nálad esik-e az eső, de ha igen, kend azt is kormányra! Gratulálok!”
 • 182. palace66 2008. szeptember 25. 21:16
  „Újabb szocialista lejáratásnak lehetünk szemtanúi!”
201 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hiába nyeltek el százmilliókat az útfelújítások

Szeged - Hiába nyelt el százmilliókat a Budapesti út, a Kossuth Lajos sugárút és a nagykörút javítása. Hiába tűrték a közlekedők a sokhetes káoszt. Tovább olvasom