Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Mentőöv a Mórakertnek

Mórahalom - Az állam nyújt segítő kezet a régió 9 termelői értékesítő szervezetének, köztük a Mórakertnek is – a Datész Zrt. 1,6 milliárd forintos forráshoz jut.
A tőkeemelés 135 millió forintos összegét tegnap átutalta, a tagi kölcsönt a jövő héten utalja a 9, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyei tészt – a Mórakertet is – tömörítő Datész Zrt.-nek az állami tulajdonú Regionális Fejlesztési Holding (RFH) Zrt., amely 75 százalékos tulajdont szerzett a cégben. 465 millió forint tagi kölcsönt is nyújt, a piaci kamatozásnál kedvezőbb feltétellel. Hasonló nagyságú a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. által néhány héten belül folyósított hitel is – jelentette be tegnap Gráf József.

Az agrárminiszter Nógrádi Zoltán polgármesterrel, fideszes országgyűlési képviselővel közösen tartott sajtótájékoztatót Mórahalmon tegnap.

Az uniós forrásokkal és minisztériumi támogatásokkal együtt összesen 1,6 milliárdnyi forráshoz jut a Datész Zrt., ezzel lehetővé válik a kereskedelmi tevékenység újraindítása: a cég e forgóeszköz segítségével azonnal fizetni tud a tészektől átvett áruért, s így azok is képesek lesznek fizetni tagjaiknak a terményekért.

Gráf József szakminiszter és Nógrádi Zoltán polgármester együtt jelentette be az 1,6 milliárdos forrást. Fotók: Karnok Csaba
Gráf József szakminiszter és Nógrádi Zoltán polgármester együtt jelentette be az 1,6 milliárdos forrást. Fotók: Karnok Csaba

Vagyis az állam megmenti az ország első elismert termelői értékesítő szervezetét, a 770 tagot tömörítő Mórakertet, amelyről többször megírtuk: tavaly év végén komoly veszélybe került. Több száz beszállítójával – termelőkkel, fuvarozókkal, vetőmagos, növényvédő szeres cégekkel – szemben mintegy kétmilliárd forintos tartozást halmozott fel. Volt, akinek 200 ezer forinttal, de volt, akinek 20 millió forinttal tartozott. Ráadásul a zöldség és gyümölcs értékesítésével foglalkozó szövetkezet 13 társaságban is tulajdonos lett, köztük olyan közhasznú szervezetekben, amelyek együtt 100 millió forintnyi uniós forrást nyertek pályázaton, a fejlesztés fenntartásának garanciájával – ezek is veszélybe kerültek volna, ha a Mórakert tönkremegy. Az év elején a tagoktól is anyagi hozzájárulást, készpénzt kért a szövetkezet.

Bár a Mórakert tartozása közel kétmilliárd forint, s a tavalyi 8 milliárdos helyett 3 milliárd forintos forgalmat realizál idén, mégis bizakodásra ad okot, hogy Gráf József kijelentette: a tészekre szükség van.

Forráshoz juttatja az agrárminiszter (balra) a Datész Zrt.-t. Gráf József mellett Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.
Forráshoz juttatja az agrárminiszter (balra) a Datész Zrt.-t. Gráf József mellett Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere.

A régió 9 szövetkezete ezért közös kereskedelmi egységbe tömörül (ez a Datész Zrt.), amelynek az RFH 75 százalékos tulajdonosa lesz – ezt a részt 7 év múlva kivásárolják a tészek. A több mint egymilliárd forintból újraindul a szállítás, ismét fellendül a forgalom. Nógrádi Zoltán hangsúlyozta: a felhalmozott tartozást ebből a pénzből csak minimálisan lehet csökkenteni, működésre kell fordítani, de később mindenkit kifizetnek a felhalmozott profitból. – A Mórakert termelők felé fennálló tartozása mintegy 100 millió forinttal csökkent az elmúlt hónapokban. 70-80 fővel kisebb a taglétszám, volt, aki kilépett, volt, akit kiléptettünk – tájékoztatott a polgármester.

Feltétel

A kormányzati mentőöv feltétele volt, hogy a Datész olyan üzleti tervet dolgozzon ki, amely garantálja, hogy a szövetkezetek 5 év alatt mintegy 11 százalékos hozammal visszafizetik a tőkét, valamint 15 éves futamidővel a forgóeszközhitelt. A szervezetnek kétéves türelmi idő után hét év alatt kell törlesztenie a tagi kölcsönt, a tészek akkor kivásárolják az államot a Datészből. Az MFB-hitelt két év türelmi idő után, 2011-től kell törleszteni. 3-4 százalékkal kedvezőbb a kamata, mint a piaci hitelé.

A baj forrása

Nem a válság miatt került bajba a Mórakert – hangzott el a sajtótájékoztatón. Nógrádi Zoltán szerint kockázati tényezőt jelentett, hogy a tész tagjai minden termék értékesítésével foglalkoztak, nem specializálódtak. Előnytelen pozícióban voltak a piacon: csak a Mórakert 4 milliárd forintot fizetett visszatérítésként az áruházláncoknak, hogy azok árusítsák termékeiket. Gyors növekedést értek el, amely gyors fejlesztést követelt, ehhez saját forrás híján bankhitelt kellett igénybe venni. Ezek a lehetőségek is beszűkültek. Szerinte az állami segítség nélkül megszűnt volna a szervezet gazdasági tevékenysége.

Olvasóink írták

 • 16. CID 2009. szeptember 27. 17:24
  „14. Semmit nem tudok.”
 • 15. uborka 2009. szeptember 27. 13:20
  „a maffiának minek ez a rengeteg pénz? igaz,hogy a polgármester is benne van bizonyos %-al a buliban.jó lenne, ha a biztonsági őröket is felöltöztetnék ebből a pénzből.és odafigyelnének az apeh-tól, ill.a munkaügyi felügyelettől is, hogy ki és mi módon dolgozik a vagyonvédelemben? hányan is vannak bejelentve? senki!!!!az őr mondja......de kéz kezet mos alapon itt minden működik, normálisan......”
 • 14. benq 2009. szeptember 27. 10:16
  „cid!
  te tudhatsz valamit erről a kócerájról ...”
 • 13. LukSzusz 2009. szeptember 26. 10:16
  „Ezé a Gráf "gróf" úré a fél Dunántúl.
  Könnyen beszél.”
 • 12. CID 2009. szeptember 25. 20:23
  „Egyébként, nem tudom, mit várnak ettől a rahedli pénztől ( persze, hogy a fhürer mit vár az oké, jövőre választások addig kihúzza a pénz ), ugyan azok a semmirekellő gazemberek dolgoznak a Mórakertnél mint ezidáig. Némelyeket felfelé buktattak, lsd. megbizott ügyvezető igazgató, vagy mifene. A gazdák tartozását a támogatásból nem lehet ( persze elméletileg ) törleszteni. Új beruházások ? Csurran csöppen valami ide oda.
  Ésszerű gazdálkodást kellene folytatni, persze ez egy olyan cégnél, szinte utópia, ahol a válságmenedzser, több hónapja a helyi Hotelben lakik (6000-7000 huf/nap ) ( jah, hogy azt ki is üzemelteti ?) Nem tudom mit csinált, de ha nem jönne ez a pénz meg amit kivasaltak a gazdákból, már régen becsukhatták volna a kaput.
  Persze a szalag melett dolgozókat, alvállalkozókat, nem nagyon akarják kifizetni.......”
 • 11. CID 2009. szeptember 25. 20:12
  „rozator, te agyhalott. Mórahalmon még a paradicsom is narancssárga. Ha viccnek szántad(remélem) akkor bocsi :)”
 • 10. flexsnake 2009. szeptember 25. 18:08
  „8. khm. másik lemezt rakjál fel mert fideszes :D”
 • 9. mag 2009. szeptember 25. 17:21
  „ugye benne van polg mester ur??”
 • 8. rozator 2009. szeptember 25. 17:03
  „A komcsik megin talicskázzák a lóvét kifelé!!?? A népnyúzó kormány segít? Ebbe hogy kötnek a királypártiak bele?”
 • 7. hamankato 2009. szeptember 25. 15:58
  „Kidobott pénz az ablakon.2 év múlva ismét kuncsorognak az államnál.Akkor IS kapni fognak Viktortól.EZ EGY ÁLLANDÓ KÖRFORGÁS.A pénz pedig mindig eltűnik!!!!!!!!”
 • 6. CID 2009. szeptember 25. 13:40
  „Szar szemét banda. És most még csak komcsizni sem tudnak jobboldali titánjaink.”
 • 5. Túrórudi 2009. szeptember 25. 12:44
  „Ezt jól kitalálták! Jön majd a kormányváltás (legalábbis ezt remélik az illetékesek)és akkor újra számolatlanul döntik a forintokat egy bizonyos személy zsebébe. Pfuj.”
 • 4. jq 2009. szeptember 25. 12:24
  „A bankokra gondoltál M_R?”
 • 3. Haho66 2009. szeptember 25. 12:18
  „Most nézem, tavaly októberben már félmilliárdot a mórahalmi önk. beletolt. M_R azért, hogy az igazgatósági tagok jól járjanak. Azt, hogy a termelők mikor látják a pénzüket? Majd ezután.”
 • 2. M_R 2009. szeptember 25. 11:52
  „Miért kell egy magáncéget állami pénzzel kisegíteni?”
 • 1. Haho66 2009. szeptember 25. 11:27
  „Az igazgatósági tagok nem akarnak egy kis pénzt visszaadni? Vagy ezt csak országos szinten követeli a polgármester úr?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lobognak a zöld zászlók

Zöld zászlók kerültek tegnap a szegedi egészségügyi intézményekre, a dolgozók pedig zöld szalagot viselnek. Tovább olvasom