Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Mézmizéria: 500 ezres bírság

Szeged - Hétfőn megkaptuk a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatóságának részletes tájékoztatóját. Eszerint a Szepesi Méhészetnél a hatóság 17,9 kiló méz azonnali kivonását és megsemmisítését rendelte el.
Visszahívta az üzletekből a vállalkozás minden olyan termékét, amelybe az érintett méztételekből kerülhetett. A hatóság a méhészetet 500 ezer forintos bírsággal sújtotta.

A hatóság összesítéséből kiderül: 2 hónap alatt 445 ellenőrzést végeztek el – piacon, szaküzletben, termelőnél, csomagolónál –, és 336 mintát vettek. A tesztek nyomán összesen 17 ezer 243 kiló, közel 23 millió forint értékű mézet vontak ki a forgalomból. 9 ügyben együttesen 5,8 millió forint bírságot szabtak ki.

Olvasóink írták

38 hozzászólás
12
 • 38. őrgróf 2011. február 27. 18:37
  „Én viszont nem vagyok méhész. Nem tartom helyesnek a mézzel szembeni zéró toleranciát.Az EU-ból ide ...tt trutyikban sokkal többféle és sokkal ártalmasabb sz.rt eszünk meg, mint a fentemlített mézekben. Valahol már leírtam, csak ismételni tudom: mikor egy közönséges megfázásra antibiotikumok tömkelegét írják fel, és be is szedik, akkor mit árthat az a csak igen jól fölszerelt laborban kimutatható mennyiség? Miközben a többség már a negyedik-generációs antibiotikumokat eszi, nálam még mindig használ a Maripen, ha nagyon muszáj. Jó lenne már végre helyretenni az EU-t is, de nem úgy, ahogy Vezérünk elkezdte, hanem korrekt tárgyalásokkal, de szigorúan a magyar szempontokra figyelve....”
 • 37. attila100 2011. február 25. 13:15
  „Kedves Hozzászólók!
  Méhész vagyok és szeretnék néhány tévhitet eloszlatni.
  1.a magyar méz világhírű.Ezt támasztja alá hogy a világpiaci árnál drágábban minden mennyiségben bármikor el lehet adni.Bármelyik európai nagyváros boltjaiba bemegy nagy valószínűséggel találkozik magyar mézzel.És ez az egyetlen magyar élelmiszer amit bárhol a kontinensen megkaphat.Ez megfelelő minőség nélkül nem menne.
  2.A hamisításokat általában nem a méhészek követik el.Szepesi Ferenc is elsősorban felvásárló.Van ugyan néhány méhcsaládja de nem abból él.A felvásárlók MINDEN egyes hordóból mintát vesznek és azt a hatóság előírásai szerint vizsgálják ésa későbbi nyomonkövethetőség érdekében tárolják.Tehát elvileg méhésztől üvegbe hamisított méz NEM kerülhet.Hogy miért is kerül arról a mézüzemeket és kereskedőket kellene megkérdezni.
  3.Jelenleg antibiotikum-tartalmat vizsgáltak a mézben.Ezt nem utólag keverik bele hanem rossz technológia miatt kerül bele, vagy kintről hordják be a méhek(Pl.szárnyasok itatójából).Ezért tartalmaznak rendszeresen antibiotikumot a Délkelet-Ázsiai mézek is.
  4.A méz az egyetlen élelmiszer ami mindenféle mahináció nélkül kerül az Önök asztalára.Szinte minden más élelmiszer tartalmaz anitbiotikumot,valamilyen adalékanyagot csak ezeknél határérték van.A méznél -nagyon helyesen- nincs semmilyen határérték.Bio élelmiszerről van szó amelyben nincs helye semminek.
  5.Ha jól emlékszem több mint 400 ellenőrzést végeztek.Ebből 8-nál találtak hiányosságot(17.000 kg!!).Azt látatlanban is ki merem jelenteni hogy ez az óriási mennyiségű méz NEM termelő méhészeknél volt fölhalmozva.
  Annál is inkább mert a szezon végefelé járunk és igencsak el vannak adogatva háztól a mézek.
  6.Jó lenne tudni hogy kinek az érdeke a magyar méz lejáratása.Egy biztos, nem a termelőké és nem a fogysztóké.
  Sajnos ez a cikk sem ad választ a legfontosabb kérdésekre csak a botrány "szagára" ment.Én magam is többször adtam már interjút újságírónak.Soha nem érdekelte őket az igazi probléma csak az aktuális botrány.
  7.Néhány tévhit cáfolata:
  - az akácméz nem karakteres ízű, épp ellenkezőleg- a kevésbé aromás mézek közé tartozik
  -az akácméz is megikrásodik idővel, nyilván nem rövid idő alatt
  -ebben az évben a sok csapadék miatt kerülhetett és került is más méz az akácmézbe.Ez nem hozzákevert hanem azért van mert olyan híg volt a méz a virágzás végére hogy csak később lehetett kipörgetni.Ettől még a méz nem rossz minőségű.
  Végül szeretnék mindenkit arra bíztatni hogy keressen egy megbízható méhészt és vásárolja nála a mézet.Még akkor is ha kicsit többe kerül mint máshol.A megbízhatóság megéri az árkülönbözetet.Higyjék el a termelő méhészek nem az Önök "zsírján" akarnak meggazdagodni hanem a minőség előállítása többe kerül mint a kommersz.”
 • 36. avokádó 2011. február 23. 18:27
  „17.9 Kg méz sok? olvassátok már el! összesen 17 ezer 243 kilót vontak ki a forgalomból ebből a szepesi 17.9kg. ja és azt is említi, h 9 helyen szabott ki bírságot. akkor a maradék a másik 17 225kg másik 8 méhésztől származik. akkor melyik is a sok?! az előző cikkben úgy tudom Szepesi nyilatkozta, hogy tudja h hibás, de azért azt is mondta h nem az ő méze volt. én náluk szoktam venni a mézet, de nem vagyok az a nagy fogyasztó. azt viszont tudom h sok termékben van megengedett határ ami a méznél nulla. ami másban ehető a mézben nem?”
 • 35. maci52 2011. február 23. 08:14
  „Állítólag nagy kondérokba keverte a mézet,nagytételben,tett bele ezt is-azt is,méhészek már rég mondtják ,nem vennének tőle még véletlenül sem.Nem tudni mit árul.”
 • 34. CID 2011. február 22. 21:11
  „33. Jaja, remélem a pénzbírságot enyhítik, viszont a letöltendőt növelik . Én nem ismerem az illetőt, az egyik ismim dolgozott nála, elmondása szerint akkora bunkó, hogy egy mamutot is agyon lehetne ütni vele.
  Aki az étellel játszik, azt örökre el kell tiltani az élelmiszer kereskedelemtől. Bár, engem nem érint a dolog, éves szinten elfogyasztok 1 kávéskanál mézet.”
 • 33. okz63 2011. február 22. 19:31
  „Sajnálom szegény Szepesi mestert!
  Remélem, némi enyhítést kapni fog a bírsággal kapcsolatban :-(”
 • 32. info 2011. február 22. 19:03
  „29. dmonlájn 2011.02.22. 16:05
  lehet,hogy a méz!”
 • 31. radikális 2011. február 22. 18:21
  „ja aki finnyás ne egyen méhnyálat.”
 • 30. lepkehalo 2011. február 22. 17:25
  „Kigugliztam: A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) munkatársai egy szegedi méhész, Szepesi Ferenc három termékében mutattak ki kiemelkedően magas értékben meg nem engedett állatgyógyászati szermaradványt. (A cikk további részéből úgy tűnik, hogy antibiotikumot.)”
 • 29. dmonlájn 2011. február 22. 16:05
  „a korrekt tájékoztatásba nem fért bele, hogy mi is volt a mézben,a mi nem odavaló?”
 • 28. deszkás 2011. február 22. 15:08
  „Wazze A MAGYAR termékbe vetett bizalom AZ A BAJ!”
 • 27. cselac 2011. február 22. 14:08
  „Jaaj, te korlátolt...sosem fogom felfogni, hogy miért "fityiszes" az, aki nem ért veled egyet...hogy a búbánatba jött ide a politika? Beszűkült egy világod van koma, ha képtelen vagy kilépni ebből, vagy agyadra ment valami. Komolyan nem is értem. Megjelenik egy hír, és neked valami túlmozgás miatt rögtön politizálnod és fityiszezned kell.”
 • 26. Logaritmus 2011. február 22. 13:37
  „cselac: nem érted vagy nem akarod? 17.9 Kg méz a sok mázsás eredményhez képest nem sok, de annak igenis sok, aki csak egy kicsit is fogyaszt belőle és ettől MEGBETEGSZIK. Érted? Hiába árul a sarki ABC 200 kiló húst ha csak 1 Kg mérgező belőle, de ha te pont abból az 1 Kg-ból csinálsz családi vacsorát, az egész famíliád lefo..sa a bokáját miközben nézitek a HírTV-t.”
 • 25. cselac 2011. február 22. 12:52
  „Egyél meg egy kiló mézet te, logaritmus, de azt rohadtul nem értem, milyen logikával jött ide ez? 17 kg méz nagyon kevés a több tonnához képest.”
 • 24. Logaritmus 2011. február 22. 12:34
  „Pár napja már volt egy cikk erről, abban le volt írva.”
 • 23. némakacsa 2011. február 22. 12:29
  „Hahó, szerkesztők, olvassák a lényeget hiányoló kommenteket?!!! Válasz nuku?”
 • 22. emberevo 2011. február 22. 12:17
  „nem irják le mi volt vele a baj. Egy hasonló méhészetben azért vonták be a mézet mert az akácba vegyes keveredett. Hát igen, csak a minisztériumnak vannak olyan méhei amik kikerülik a vadvirágot és csak az akácot gyűjtik.”
 • 21. Logaritmus 2011. február 22. 12:11
  „cselac: te a Szepesi Méhészetnél dolgozol? :) A 17 kiló nem sok, de ha te abból veszel 1 kilót és megeszed, na az a rohadt sok!”
 • 20. cselac 2011. február 22. 12:09
  „Madzsar: a méz ikrásodása nem jelenti, hogy a méz rossz minőségű lenne, tény, pont az akácméznek nem szabadna gyorsan ikrásodnia.

  Amúgy ez a 17 kg tényleg iszonyú röhejes szám, kb. egyenértékű azzal, amikor Gerét azért büntették meg, mert pontosan ráírta a borra az alkoholtartalmat, holott a törvény szerint csak tizedesre kerekítve kell.”
 • 19. Logaritmus 2011. február 22. 11:25
  „Nem hinném, hogy folyton másban kellene keresni a hibát vagy azzal védekezni, hogy biztosan a kínai méhészek keltik rossz hírét ennek a magyar termelőnek. Elég egyértelmű dolgokért szabnak ki büntetést. Szomorú, na. Viszont Franciaországban láttam, hogy sok ember a lakásának a teraszán tart méhkaptárt és így elégíti ki a saját háztartása méz szükségleteit.”
38 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konferencia a helyi termékekről Mórahalmon

Mórahalom - A Magyar Vidékakadémia programsorozatban csütörtökön konferenciát szervez a helyi… Tovább olvasom