Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Migránsok a röszkei kerítésnél: visszatértek a határsértők

Csongrád megye - Migránsokat szállító embercsempész okozott súlyos balesetet pénteken az M5-ös autópályán. Az elmúlt hetekben újra egyre több határsértő jelenik meg Csongrád megyében. A röszkei határzárnál nyolcfős csoportot vettünk észre.
Nyolc hátizsákos határsértőt láttuk péntek délelőtt nem sokkal fél 9 után az ideiglenes biztonsági határzár röszkei szakaszánál. A férfiakból álló csoport a szerb oldali egykori őrtoronynál lévő bozótosból indult el a kerítés felé, amikor meglátták kocsinkat közeledni a határzárhoz. Mikor rájöttek, hogy nem embercsempészek vagyunk, visszahúzódtak a biztonságot nyújtó növényzetbe.

Az elmúlt hetekben ismét egyre több migráns követ el határsértést Csongrád megyében: megemelik a kerítést, és átbújnak alatta.

Újra beindult a szervezett embercsempészet is. Erre a migrációs válsághelyzet szeptember 15-i kihirdetése óta hónapokig nem volt példa. A határzár röszkei szakaszánál legalább fél órát várakoztunk. Ennyi idő alatt járőrökkel nem találkoztunk, ám információink szerint a határzár Csongrád megyei szakaszán továbbra is folyamatos a rendőri jelenlét.
Migránsok a röszkei kerítésnél: visszatértek a határsértők. Fotó: Kuklis István - GALÉRIA
Az egyenruhások figyeltek fel péntek hajnalban egy szerb rendszámú, bordó színű Ford Mondeóra is, amelynek sofőrjét igazoltatni akarták. A szerb férfi a megkülönböztető hang- és fényjelzésre nem állt meg, gázt adott, és eddig tisztázatlan körülmények között az M5-ös autópályán a széksósi felüljáró közelében nekiütközött egy előtte haladó magyar rendszámú, zöld színű Renault Mégane-nak. A szerb autóban a sofőrön kívül hat határsértő ült. A balesetben az embercsempész és az egyik migráns súlyos, a másik öt határsértő és a magyar sofőr könnyű sérülést szenvedett. Az embercsempészéssel gyanúsított férfit a rendőrök a kórházban őrzik.
Szervezett szállítás

2015. november 26.: Egy koszovói férfi Mórahalom külterületén vett fel négy koszovói határátsértőt. Az embercsempész nagy sebességgel az autópálya irányába indult, amikor a rendőrök igazoltatták.
2015. december 5.: Egy szerb férfi vett fel autójába öt koszovói és egy török állampolgárt az 55-ös úton, de röviddel indulás után a rendőrség a gépkocsit igazoltatni akarta. A férfi nem akart megállni, ezért előbb 150-160 kilométer per órás sebességgel elhajtott, majd rövid idő múlva megállt, és a migránsokkal együtt megpróbált elszaladni.
2016. január 6.: A rendőrök az M5-ös autópályán Balástyánál állítottak meg két járművet, az első autó 32 éves szerb sofőrje húsz szír, afgán, illetve szomáliai határsértőt szállított. A második járműben tizenkét szomáliai és nigériai állampolgárral utazott. Nem sokkal később Mórahalomnál igazoltattak egy szerb sofőrt, akinek kisbuszában kilenc Srí Lanka-i, négy indiai és hét török utazott.
2016. január 19.: Tizenkét marokkóit akart Nyugat-Európába csempészni egy szerb férfi, aki Röszkénél vette fel a migránsokat.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanárlázadás: Szegeden is tüntetnek február 3-án

Szegeden február 3-án a szolidaritás szalagjait kötik fel a KLIK épületére a miskolci tanárok… Tovább olvasom