Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Mihez kezdhetünk százezer forinttal?

Szeged - Egy olvasói panasznak eredtünk a nyomába, amikor megkérdeztünk pénzintézeteket, mi az a minimális összeg, ami után kamatot fizetnek. Kiderült, már 1 forintot is berakhatunk értékpapírba, igaz, az után nem kamatot, hanem hozamot számolnak.
„Fogtam a pénzt, és hazavittem" – így zárta közlendőjét olvasónk, Dukai Károly, aki azért hívta fel szerkesztőségünket, mert az egyik bankban nem fogadták a 100 ezer forintját, amikor kamatozó betétben akarta elhelyezni. Állítása szerint azt mondták neki, ilyen kis összeggel nem lehet semmit sem kezdeni.

Az eset – miután nem kaptunk magyarázkodó levelet egyik banktól sem – felkeltette lapunk érdeklődését. Az internetről és telefonos ügyfélszolgálatok segítségével igyekeztünk tájékozódni, mi a valóság. Olvasónkat is felhívtuk még egyszer, aki ragaszkodott eredeti történetéhez.

A kutakodás eredményeként azonban arra jöttünk rá, valószínűleg nagyon bonyolultan, szakkifejezések használatával magyarázhatták el a középkorú férfinak, milyen lehetőségek állnak előtte. Hiszen el lehet helyezni akár már egy forintot is a bankban, csak nem betétben, hanem például befektetési alapokban, értékpapírokban, amelyek után hozamot számolnak. Ennek a megértéséhez azonban olykor nem árt a közgazdász diploma.


Kiderítettük: az akciós, 2-3 havi lekötést kínáló kamatajánlatoknál elvárás egy minimális összeg elhelyezése, ami általában 50 ezer forint. Ötven – olykor 100 – ezer forint „friss", vagyis nem az illető banknál már ott lévő pénz lekötésekor kínálnak a normál kamatnál magasabbat, akár 9 százalékosat, plusz gyakran kérik, hogy közüzemi számláinkat is erről a folyószámláról fizessük, és oda érkezzen meg a fizetésünk. Minél nagyobb az újonnan lekötött összeg, annál több is lehet az elérhető kamat: de jellemzően 5 millió forint felett van egy jelentősebb ugrás.

A már a banknál lévő, nem újonnan lekötni kívánt forintok legfeljebb 7-9 százalék közötti kamatot hozhatnak. Mivel bruttó kamatokról beszélünk, a nettó betéti kamat általában 3-4 százaléknál kezdődik, de elérheti a 7-et is. Mit tehetünk, ha a félretett pénzünk nem éri el az 50 ezer forintot? Ekkor kínálják a pénzintézetek a befektetési alapokat, értékpapírokat, amelyekre elvben akár egy forintot is be lehet tenni, viszont nem lehet előre kiszámolni, mennyit hozhatnak.

50 ezer forint éves kamata

Ha egy folyószámlán elhelyezett és lekötött 50 ezer forint éves nettó kamata 3 százalék, akkor egy év alatt 1500 forinttal gyarapszik a vagyonunk. Ebből a kamatból biztosan nem fogunk meggazdagodni, mégis praktikus bankba tenni és lekötni a pénzt, semmint a párnacihában tartani.

Olvasóink írták

 • 16. maci52 2008. május 30. 18:29
  „Botkáéknak 100 ezer forint semmi,egy kiadós vacsora Fosatós Sanyinál Fehér- tón.”
 • 15. nico 2008. május 30. 17:46
  „4oo,-Eurobol itt Nemetorszagban sem lehet sokat kezdeni!
  Korabban ez az összeg kb. 800,- DM volt,egy "kis vagyon"!
  Ma? Zsebpenz egy gyereknek.”
 • 14. sevenof9 2008. május 30. 12:52
  „havi egyenleg lezarasi dij, bankba jarasi dij, tollkoptatasi dij, levelezeskori belyegnyalazasi dij,ez gyakorlatilag csokkenti a befektettet toket ezert tenyleg jobb a parnacihaban a luxemburgi dollar gumizasa.”
 • 13. picicica 2008. május 30. 10:37
  „Kedves Jó bacsi!

  Azért a kedves ügyfeleket sem kell félteni. Nem lehet általánosítani. Sajnos itthon mindefele lehet olyan emberekkel találkozni akik röviden és tömören bunkók. Nem csak bankokban hanem pl a kereskedelemben is.
  Nem egyszer előfordult hogy hozzámvágta a személyi igványát vagy nyomdafestéket nem tűrő szavakkal illetett. Kérdem én, mit tettem ellene?
  És igenis már 50 ezertől el leht helyezni pénzt. Csak nagyon sok ember bankilag analfabéta.
  Maximálisan egyetértek Curacao-val!
  Akinek pedig nem inge ne vegye magára!”
 • 12. Curacao 2008. május 30. 09:44
  „A cikkes esettel kapcsolatban nem tudom, hogy az úr nem ért ennyire a banki ügyletekhez, vagy az ügyintézővel volt-e a gond, egy biztos, hogy nem fedi a valóságot az, hogy 100ezer forintot nem lehet betenni megtakarításba! Megnéztem a bankom kamattájékoztatóját, amibe benne van, hogy 50 ezerrel lehet megnyitni magtakarítási számlát. (Személy szerint én is ennyivel nyitottam annak idején.) Per pillnat a 7.25, 7.75 és 8 % kamatot fizetnek attól függően, hogy 3, 6 vagy 12 hónapra köti-e le az ügyfél. És vannak ennél magasabb akciós kamatok is, persze azok csak az adott időtartamra garantálják a magasabb kamatot.”
 • 11. Szabolcs2 2008. május 30. 09:39
  „Curacao (10) -- pontosan így van. Ha valakinek nem tetszik a szolgáltatás, menjen át másik bankhoz... vagy akár több bankhoz! Én pl egyszerre 3 banknak vagyok az ügyfele, mert a különböző szolgáltatások legkedvezőbb variációit így tudtam összeszedni: az egyiknél van a folyószámlám, ahova a fizetésem érkezik és ahonnan a számlákat / átutalásokat intézem, a másiknál takarék, a harmadiknál pedig lakástakarék. Alaposan körül kell nézni és így kiválogatni az általunk fontosnak tartott szempontok alapján a pénzügyi helyzetünkhöz és szokásainkhoz legkedvezőbb konstrukciókat, nem pedig azon panaszkodni, h "az én bankom szemét".Ha szemét, válassz másikat. Választék van bőven.”
 • 10. Curacao 2008. május 30. 09:30
  „Nekem nem különössebben rosszak a tapasztalataim a bankokkal. Modortalansággal még egyiknél sem találkoztam. A szolgáltatási színvolnal szempontjából legrosszabb számomra egyértelműen az OTP bizonyult. Amíg ott volt folyószámlám, évene többször előfordult, hogy tévesen küldtek üzeneteket nemlétező hitelekről, hogy az ember majd szívbajt kapott, többévi internetes átulás után az egyik nap hirtelen nem enged utalni, mert NULLÁRA van állítva az utalási limit és hasonló kellemes dolgok. A kiszolgálással kapcsolatban probléma a nem megfelelő és hosszas ügyfélvárakoztatás, az "állva ügyintézés", amivel kizárólag az OTP-ben találkoztam. Szerintem tényleg nem veszik észre, hogy már nincs monopóliumuk és hogy nem az ügyfél van értük. Csak azért marad fenn a víz tetején, mert sok ember lusta álvinni másik bankhoz a számláját (ami valahol érthető, hiszen ha az összek számla arról fut, akkor bizony elég nagy macera, de hosszútávon megéri).

  Szóval évekkel ezelőtt meguntam az OTP-t és átmentem egy másik bankhoz. Lakopogom, MAXIMÁLISAN meg vagy elégedve velük minden tekintetben! Minimális várakozás van a bankban, leültetik az ügyfelet, az ügyintézők kedvesek, az internetes bank szuper, a lekötésekre is elég tisztességes kamatot adnak. (Erről jut eszembe a kamatadóról nem a bankok tehetnek...)

  Szóval szerintem ha valaki nincs megelégedve a bankjával, az szorítsa össze a fogát és igenis menjen át egy másikhoz! Ők szolgáltatók, nem mi vagyunk értük! Igenis versenyezzenek meg azért, hogy kihez tegyük a kis pénzünket!”
 • 9. Horton 2008. május 30. 09:20
  „szikveez! Melyik bróker cégről beszélsz? Csak azért kérdezem, hogy egyre gondolunk-e?”
 • 8. Szabolcs2 2008. május 30. 09:09
  „Jesszus mária... nem csoda, h Kóka azt mondta, a magyarok nagy része pénzügyi analfabéta. Méghogy a párnacihára nem számolnak kamatadót... persze hogy nem, mert semmi kamata nincs a pénznek a párnacihában, nem úgy mint a bankban. A kamatadóval csökkentett kamat még mindig sokkal több a nullánál. Egyébként még ilyen alacsonyabb összegekre (100-150 ezer forint) is lehet találni valamilyen kedvező kis befektetési lehetőséget, pl szinte minden banknál van takarékszámla, ahol egész magas látra szóló betéteket fizetnek viszonylag alacsony betétekre is. Csak kicsit körül kéne nézni és tájékozódni. A bankok pedig azért élnek meg ilyen jól az ügyfelekből, mert a magyar emberek nagy része(részben pont a pénzügyi analfabetizmus miatt) nem számít annyira "kényes" és "igényes" ügyfélnek, mint mondjuk egy fejlettebb pénzügyi kultúrájú ország lakói (Anglia, Németország, USA, stb). Ezek tudatában tényleg támogatandó és hasznos, h néhány magyar középiskolában már oktatnak pénzügyi ismereteket.”
 • 7. Horton 2008. május 30. 09:00
  „Az valóban igaz, hogy kissebb tételnél legjobb befektetés a valuta. Nagyobb összeget,meg jobb ingatlanba fektetni,mint ezeknek a szemét bankoknak adni, hogy használják! Jo Bacsi! Maximálisan igazad van, hogy ezek a banki alkalmazottak, buták,ostobák, és ugy beszélnek az ügyfélel, mint a kutyával!! Csak menj be az OTP-be,tapasztalhatod!!!!!!!!!!!!!!...és ez csak egy a sok küzül!! Elfelejtik,azzal a gyökér agyukkal, hogy belőlünk élnek!!!!”
 • 6. 2" 2008. május 30. 08:46
  „De azért mert bunkók,a gazdáik jól élnek mi tagasás,szegény Csányit is tudom sajnálni...hmmm”
 • 5. Jo Bacsi 2008. május 30. 08:23
  „Hat amilyen butak a bank alkalmazottak MO-n el is tudom kepzelni hogy elutasitotta az ugyfelet. Semmi training az alkalmazottaknak semmi egyszeruseg. Felvagnak, bekepzeltek hiuk mikor epp azon a szinten kellene lenniuk ahol az ugyfel. Nyugaton ezeket reg kirugtak volna az allasukbol. Utalunk a bankba menni MO-n epp ezek a fentiek miatt. Tudatlanok es utalatosan viselkednek. Nem kepesek a sajat otthoni viselkedesuket az ajton kivul hagyni mikor belepnek a munkahelyukre. Magyarul egy csomo bunko reprezentalja a magyar bankokat. Az ugyfel szolgalat a legfontosabb pozicio a bankba, mertha az a szemely bunko akkor a bankkal nem uzletelnek az emberek. Az reprezentalja es mutatja az elso benyomast a bankrol es soha nem lesz masodik elso benyomas.”
 • 4. szikveez 2008. május 30. 08:15
  „Inkább tartom a párna alatt, minthogy ezeknek a féreg bankoknak adjam. Magyarországon, de a világon is, az ilyenek csak azért vannak, hogy a pénzed ellopják, mint egy 3 betűs bróker cég is...”
 • 3. kertesz 2008. május 30. 07:40
  „Ennyi pénzen jobb ha az ember eurót vásárol most, és ha 25-30 forinttal magasabb lesz az ára akkor beváltja. 400 eurónál az már 10-12 ezer Ft - ha jól számolom.”
 • 2. Fuleee 2008. május 30. 07:37
  „Ostobaság! Tartsd a pénzed a párna alatt és majd jól megromlik az értéke!”
 • 1. 4 2008. május 30. 06:30
  „Szerintem meg a párnaciha a legjobb megoldás mivel ott nem számolnak kamatadot, és nem kell plusz fizetni a kivét utáni tranzakciót.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Épül az ország legnagyobb szabadtéri színháza

Szeged - Ha a Dóm tér felé sétálva készülődést, szállítóautókat és szorgoskodó fiatalembereket… Tovább olvasom