Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Minden héten vásár

Szeged - Aki akar, minden hétvégén talál Csongrád megyében bolhapiacot vagy kirakodóvásárt. A legerősebb a hónap harmadik szombatja, amikor Vásárhelyen, Makón és Szegeden lehet keresgélni. A helypénz jelképes, a parkolásért – ha kell egyáltalán fizetni – pár százast kérnek el.
Kinek megélhetést, kinek a rátalálás örömét, kinek egynapos kiruccanást jelent a kirakodóvásár. A téli hidegek után most kezdődik az igazi szezon. Legrégebbi, több száz esztendős hagyományú Szeged határában a dorozsmai kirakodóvásár. Öt éve a házigazda nagybani piac tett egy erőtlen kísérletet, hogy „profilt tisztít", és kiadja az útját a bolhapiacnak, de ezúttal is kiderült, ez olyan esemény, ami csak a hagyományos helyén él meg. 300 forint a helypénz négyzetméterenként.

20 éves a szentesi Kossuth téri kézművespiac, amelyet az év egy napján, június első vasárnapján tartanak. Használt cikkeket és régiséget minden vasárnap találni az egykori KGST-piac helyén, a Villogó utcában. 11 éves a kisteleki vásár, ami abban is eltér megyei társaitól, hogy az önkormányzat területén, de egy magáncég, a Harmat és Társa Kft. üzemelteti. A kéthektáros területet két éve több mint kétszeresére növelték; az állatvásár maradt a régi, megszokott vásártéren, a kirakodók pedig a szomszédba, a régi strand helyére költöztek. Ott is fejlesztenek nemsokára, új szociális blokkal. A helypénz egy százas folyóméterenként.

A dorozsmai kirakodóvásárnak több száz esztendős hagyományai vannak. Fotó: Segesvári Csaba
A dorozsmai kirakodóvásárnak több száz esztendős hagyományai vannak. Fotó: Segesvári Csaba

10. születésnapját ünnepelte télen a ruzsai vásár a régi szegedi út mentén, az árusoktól négyzetméterenként 150 forintot kérnek. 7–8 éve közkedvelt hagyománya van a mórahalmi vásárnak a zákányszéki úton. A 3 hektáros terület körül fizetős és ingyenes parkoló közül választhatnak a vásárba járók. A kirakodók napijegye 300 forintba kerül négyzetméterenként.

4 éve fogadta be a Cserepes sori piac a megszűnt Szent István téri bolhapiac vásározóit, azóta náluk keddtől vasárnapig minden nap vásárnap. A legerősebb természetesen a hétvégék forgalma. Földre 150 forintért lehet pakolni. Pluszszolgáltatás, hogy asztalt bérelhet, és benne hagyhatja a portékáját, aki nem akar mindennap cipekedni. Szegeden havonta antikvásárt is tartanak a belvárosi Árpád téren.

Új, mindössze három hónapos a vásárhelyi piac melletti parkolóban rendezett kirakodóvásár, amelyet kísérleti jelleggel szeptemberig tartanak. Szintén új a makói rendes piac mellé havonta egyszer odatelepülő ócskapiac, jelképes helypénzzel.

Vásárnaptár

Minden hónap 1. vasárnapján Kistelek. Minden hónap 2. szombatján Dorozsma. Minden hónap 3. szombatján Makó, Szeged, Árpád tér, Vásárhely, valamint vasárnap Mórahalom. Minden hónap 4. vasárnapján Ruzsa. Minden vasárnap szentesi bolhapiac. Minden keddtől péntekig bolhapiac a szegedi Cserepes soron.

Olvasóink írták

 • 9. Kasza 2010. május 04. 10:55
  „reagens
  Én azt kívánom neked ,hogy próbáld ki ezt a típusú CIGÁNY ÉLET FORMÁT majd máshogy fogsz beszélni.
  Nekem mérnöki diplomám van és nem találtam munkát ezért döntöttem el hogy bele kezdek ebbe a dologba immáron tíz éve és igazad van én konkrétan arra hajtok a vásárokban,hogy annyit profitáljak,hogy kihúzzam a következő hetet befizessem az adót és a tb-t és még próbáljak meg élni,nekem el hiheted,hogy nem jó éjfélkor kimenni a vásár térre és még ott harcolni a Románnal aki ép elfoglalta a helyed és nem érti meg, hogy előre lefoglalt helyet próbál bitorolni.
  Viszont az is biztos ,hogy a kis boltok sem 3% haszonnal dolgoznak, mert a Magyar adók és kiadások olyan szinten megterhelik a vállalkozókat,hogy sajnos a 99Ft-s
  tejfölt 130Ft-ért kell eladniuk hogy nullával szálljon ki belőle és nem beszélve arról hogy miből él meg.”
 • 8. Kasza 2010. május 04. 10:35
  „Medve.
  Nekem nagyon meg kell válogatnom,hogy hova megyek vásárba mivel én ebből élek és ebből tartom el a családomat,és nem beszélve arról hogy a ki utazás sem olcsó (benzin) és persze az sem jó ha az embernek a pénze benne van az áruban.
  Eddig három alkalommal voltam Félegyházán,de meg fogattam ,hogy egy hamar nem megyek oda mert azon kívül, hogy messze van még a helyi önkormányzat az árusokra zúdít egy úgynevezett indokolatlan költséget amit helyi iparűzési adó néven hajt be az embereken és aki nem fizet arra ki hívja a rendőrt.
  Megfogadom a tanácsod kifogok menni Az Ópusztaszeri vásárba,kb félév múlva hátha addigra javul a helyzet,mert nekem az nem nyerő,hogy az árus az árustól vásárol mert nincs vásárló erő, de addig maradnak a megszokott helyek,Mórahalom ,Kistelek, Rúzsa És esetleg Dorozsma.
  Sajnos nekem és jó pár vásáros társnak igen is be kell fizetni az adókat ha van bevétel ha nincs,ja és még utána tartsd el a családot.???”
 • 7. reagens 2010. május 04. 09:14
  „A 80-as években voltak még jó vásárok, ma már ott is a kínai szemetet (pólók, "cipők", fél mili vastag alumínium palacsintasütők, stb) áruló dakoták vannak jórészt. Nameg a sültkolbász sülthalasok akik 3 óra alatt akarják a heti mögélhetésüket kiárulni. Nem tudom őket sajnálni a köjál, fogyasztóvédelem meg apeh vizsgálódások büntetésök miatt. Ha majd a szemétbe, retökbe állva nem kell 2 rugót fizetni 20 deka sültkolbiért mustárral és 3 szelet kenyérrel (40Ft-ot is elkérnek egy hitvány nem is egész szeletért!), akkor fölmerül bennem, hogy miért b..gatják ezöket a szöröncsétlenöket, csak boldogulni akarnak tisztösségösen.”
 • 6. medve11 2010. május 04. 09:00
  „Kasza, Ahogy írtam egy új kezdeményezés van születőben a Találkozások terén... Amelyik "bolt" egy-két nap alatt felfut az gyanús... A vásárok egyik tulajdonsága, hogy időjárásfüggő... Mind ettől függetlenül egyetértek Veled, a "szervek" nem nosztalgiáznak, inkább túlóráznak hétvégente és olykor elrondítják az emberek szórakozását. Szerintem még párszor gyere ki árulni és meglásd a véleményed is megváltozik, hacsak nem akarsz egy nap alatt egy lottó 5ös árát összeszedni "vásározásból" :-)”
 • 5. okz63 2010. május 04. 08:08
  „A Cserepesen rosszul írták, mert érdekes módon azt írták róla, hogy a hétvégék az erősebbek, viszont a felsorolásban már csak hétfőtől péntekig jegyezték, pedig szombat-vasárnap is van...”
 • 4. Kasza 2010. május 03. 23:28
  „Medve Csak egy a baj ,hogy én kint voltam az Ópusztaszeri vásárban árulni CSAK éppen VEVŐ nem volt sehol, viszont a többi vásárral meg az a probléma ,hogy kijárnak ezek az anyaszomorító felügyeleti szervek mint pl az APEH,FOGYASZTÓ ÉS VPOP és még sorolhatnám,szarakodni a Magyarral aki sajnos már nem tudja igazolni a gyermeke által kinőtt ADIDAS és NIKE melegítőt,őt meg büntetik,de a ROMÁN CIGÁNNYAL nem tudnak mit csinálni, ezen kívül azt sem írja a a cikk hogy egy embert a múlthavi Mórai vásárban milyen szinten össze vertek a RENDŐRÖK,mint meg tudtam el is tört a lába.
  Na meg azt sem írja a cikk, hogy az említett vásárokban ha az emberre rájön a szükség ??,egy wc van ötezer emberre,még valami?”
 • 3. varadipal 2010. május 03. 17:21
  „2., rolee. Medve alíg várta a megerősítésed. Nélküled a kutya sem hitt volna neki. :-))”
 • 2. rolee 2010. május 03. 10:55
  „1. hozzászólás medve11 2010.05.03. 10:48

  Így, ahogy mondod :)”
 • 1. medve11 2010. május 03. 10:48
  „"Csak" a tejlesség kedvéért: egy hasonlóan új kezdeményezés kimaradt a listából! Ópusztaszeren minden második szombaton Országos kisállat vásár és díszmadár börze, minden második vasárnap Országos Kézműves, Régiség és kirakodó vásár van a Találkozások Terén a Nemzeti Történeti Emlékparkkal szembeni téren! Minden információ megtalálható a www.talalkozasoktere.hu -n! (a mostani hétvége a hónap 2. hétvégéje! Így, vásár a találkozások terén!)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czár Gergely táncdíja

Szeged - A Szegedi Kortárs Balett táncművésze, Czár Gergely kapta Az évad legjobb férfi táncosa… Tovább olvasom