Délmagyar logó

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 27°C Még több cikk.

Mit várnak az új évadtól a színészek?

Szeged - Indul a színházi szezon Szegeden is; pénteken tartják az első bemutatót a kisszínházban. Mit vár az új évadtól? – kérdeztük a társulat legnépszerűbb tagjai közül három színművésztől.
– Sokan megállítanak az utcán, hogy megkérdezzék, mikor láthatják Görgey Gábor darabját, a Mikszáth különös házasságát. Csak annyit tudok, hogy ez a produkció is szerepel a tervezett továbbjátszások között. Budapesten, a Nemzeti Színházban is vendégszerepeltük vele tavaly, azzal együtt összesen 25 előadást ért meg, biztosan lehet még jó néhányat tartani belőle. Van olyan rajongónk, aki háromszor is megnézte már – mondja Király Levente, a Nemzeti Színésze, aki 1959 óta a szegedi teátrum társulatának hűséges tagja. A város Kossuth-díjas díszpolgárát még ma is hívják más színházak, de már nemigen vállal máshol rendszeres fellépést. – Nemrégiben Újvidékre hívtak vendégnek, de nem mentem. Szerencsés vagyok, hogy Szegeden a legkisebbtől a legnagyobb szerepig mindent eljátszhattam. Ma már csak akkor vállalkozom új feladatra, ha valami igazi „csemege" adódik. Ilyen volt a múlt évadban a Mikszáthról szóló kétszemélyes játék: a rendezőnk, Sándor Jancsi még arra is rávett, hogy eldobjam a botomat, és táncra perdüljek. A betegségből mostanra felépültem, épp a napokban kellett alapos kivizsgálásra mennem, hogy meghosszabbítsák a jogosítványomat, és az orvosok mindent rendben találtak.

Király Levente játszótársa a Görgey-darabban Fekete Gizi. A társulat egyik vezető színésznője még nem tudja pontosan, milyen új szerepek várnak rá ebben évadban. Az biztos, hogy a Palacsintás király című mesejátékban, amit október 28-án mutatnak be a kisszínházban, Ákom-bákom szerepét alakítja. – Imádom a gyerekeket, régebben kevés kicsiknek szóló produkcióban játszottam, ezért örömmel csinálom. Boldoggá tett tavaly, hogy Király Levente ragaszkodott hozzá: a Mikszáthról szóló darabban Mauks Ilona szerepében én legyek a partnere. Remélem, mielőbb újra műsorra tűzik, hiszen nagyon sikeres produkció volt, és sokan nem tudták még megnézni – mondja a népszerű színésznő, aki azt is elárulta: maradtak még szerepálmai. Például Dürrenmatt nevezetes drámájában, Az öreg hölgy látogatásában örömmel eljátszaná a kisváros lakosságát volt szerelmének meggyilkolására felbujtó Claire Zachanassian szerepét.

– Azt remélem, ebben az évadban folytatjuk a tavalyi sikerszériát, hiszen most is olyan darabokat tűzünk műsorra, amelyekkel fel tudjuk kelteni a nézők figyelmét. Úgy gondolom, jó úton halad a szegedi színház – mondja Gömöri Krisztián, aki a közönség szavazatai alapján májusban elnyerte a legjobb férfi színészi alakításért járó Dömötör-díjat. Most a Haramiák című Schiller-drámát próbálja Bodolay Géza főrendező irányításával. A bemutatót október 21-én tartják a nagyszínházban. Gömöri úgy fogalmaz: önmagában már az is ajándék számára, hogy a korábbi sikerprodukciók – a Csárdáskirálynő, A kölyök, a Bolha a fülbe és a Liliom – a tervek szerint műsoron maradnak. – Chaplin szerepét meghatározónak érzem a pályámon, Bóni grófot is nagy örömmel alakítom. Széles skálán játszhatok, márpedig egy színész számára ez a legfontosabb.

Olvasóink írták

  • 2. Jozsoci 2011. szeptember 22. 01:35
    „Maximális tiszteletem művészeknek. Különösen Fekete Gizinek, akivel egy bálon olyan szerencsém volt, hogy egy keringőt eltáncolhattam vele. Az "öreg hölgy látogatása " darabot kb. 35 éve láttam a Szegedi Nemzeti Színházban. Kb. annyian is voltunk nézők /35-en/.”
  • 1. Glenn 2011. szeptember 22. 00:47
    „Azt szeretném kérdezni, hogy ebben az évadban hívnak rendezőt a színházba? ..... Olyanra gondolok aki az adott MŰVET viszi színpadra, nem pedig ötletbörzét tart a saját kedvére.... Türelemmel várok.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A víg özvegyről rajzoltak a gyerekek

Százezer forint jutalmat adott a Szegedi Szabadtéri Játékok azoknak a rászoruló gyerekeknek, akik szép eredményt értek el A víg özvegy című produkcióhoz kapcsolódó rajzpályázaton. Tovább olvasom