Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Mulcs és madáretető lehet a fenyőből

Szeged - Negyven-ötven tonna fenyő kerül az utcákra a napokban. A környezetgazdák „különjárattal" gyűjtik be a fákat, amelyekből mulcsot készítenek. A város karácsonyfájából madáretető is lehet.
A katolikus egyházban elsősorban a háromkirályok tiszteletének, a keleti keresztény egyházakban pedig Krisztus megkeresztelkedésének az ünnepévé vált január hatodika. Vízkereszt napján kezdődik a farsangi időszak, legtöbben ilyenkor válunk meg a lakás ünnepi díszétől, a karácsonyfától.

A magánházaknál a kuka mellé tehetjük, a lakótelepeken pedig a konténerek mellé, lehetőleg egy helyen gyűjtsük – kéri Makrai László, a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. igazgatója, akitől megtudtuk: idén is szerveznek „fenyőfajáratot". A hétvégére várják a dömpinget, az előző évek tapasztalatai alapján körülbelül 40–50 tonna fát gyűjtenek össze kollégái, akik naponta járják majd a várost.

Vízkereszttől naponta köröz a Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.
Vízkereszttől naponta köröz a  Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. 
„fenyőfajárata" Szeged utcáin. Fotó: Frank Yvette

Fontos, hogy a karácsonyfákat teljesen csupaszítsuk le a díszektől, ne hagyjunk rajtuk szaloncukorpapírt, se a lábakat, hiszen a fenyők utolsó útja a komposztálóüzembe vezet: mulcsot darálnak belőlük, amelyet a városi parkokban, ligetekben szórnak majd szét a sétautakra. A legtöbb országban ez a bevett gyakorlat, de van, ahol a homok terjeszkedését vagy a talajeróziót megállító kerítést készítenek a fákból, vagy halastavakba süllyesztve a halak menedékéül és etetőhelyéül szolgálnak. Egy amerikai honlap a kerttulajdonosoknak ad ötletet: felállíthatják a csupasz fenyőt a kert végében, és eleséget ráaggatva a hideg időben madáretetőként használhatják.

Sok helyen eltüzelik

Tavaly tüzelő lett az ország karácsonyfájából: egy hat gyermekét egyedül nevelő asszony kapta meg. Pécsett ma bontják le a „mindenki karácsonyfáját", köztéri padok, valamint fából készült szemetesedények megrongálódott, hiányzó elemeit pótolják a kiszárított törzséből. A lakásokból kidobott fák a Pannonpower Holding Zrt. pécsi erőművébe kerülnek, ahol felaprítják, majd más faaprítékkal keverve az elsősorban villamosenergia-termelést szolgáló biomasszablokkokban elégetik. A fővárosi fák a rákospalotai hulladékégetőben végzik. Az ott termelt hő a távfűtés hálózatába kerül, vagyis a környék lakótelepeinek lakásait melegíti. 

Véletlen elírás

A múlt év végén kipostázott városi naptárban a szegedi városképvédők szerint vallási érzékenységet sértő tévedés történt: a polgármesteri kabinet kiadásában elkészült, s  közel hetvenezer háztartásba eljuttatott naptárban vízkereszt napja január 6-a helyett január 4-eként szerepel – hívta fel a figyelmet v. Szilágyi Árpád, a Szegedi Hagyományőrző és Városképvédő Egyesület elnöke, a Magyar Kultúra Lovagja. A polgármesteri kabinet sajtóközleményben reagált: „A tévedés nyomdai hiba következménye, amely sajnos a leggondosabb előkészítő munka mellett is előfordul. Mindazonáltal szíves elnézést kérünk mindazoktól, akiknek az elírás problémát okozott."

Olvasóink írták

 • 4. Wargex 2011. január 06. 18:42
  „2. hozzászólás papsajt 2011.01.06. 12:57

  Ma van vízkereszt, de sokan csak hétvégén fogják kitenni, mert idő kell a lebontáshoz és a vele járó takarításhoz :)

  Én ezt értem, és tudom is. ezt a fényképet tegnap csinálták a fák folyamatosan jönnek a Nyitra utcából ide január 2. óta és itt azt írja, hogy naponta járják a várost.A fenyőfa halom meg csak nő itt az utcába akkor hova járnak? mert ide nem, és ha már itt vannak akkor ne csak a fénykép erejéig tegyenek az autóra hanem akkor már pakolják bele azt ami belefér. a másik ha ez a komposztálóüzembe megy akkor nem lenne célszerű nem a Szemét szállítós autó helyet a platós autóra tenni mint a faleveleket.”
 • 3. szeti 2011. január 06. 18:39
  „Kedves Bóbkó Anna! Arra vonatkozó információt nem találtam a cikkben (sem az SZKHT honlapján), hogy MEDDIG tart a begyűjtés. Ugyanis nekem hétfőn lesz csak időm kidobni a fát. Előre is köszönöm!”
 • 2. papsajt 2011. január 06. 12:57
  „Ma van vízkereszt, de sokan csak hétvégén fogják kitenni, mert idő kell a lebontáshoz és a vele járó takarításhoz :)”
 • 1. Wargex 2011. január 06. 11:46
  „Ez nevetséges Mert Ez a kép épp a Fűtőmű Utcába készül ahol lakom és az ablakból láttam az egészet, A fénykép kedvéért jött ki ide a Kukásautó hogy 2-3 db fát bedobjanak az autóba, és a fényképezés után mindenki elégedetten távozót a többi 40-50 még mindig itt van a parkolóba azokkal mi lesz itt rohadnak el?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idős asszony meggyilkolása miatt áll bíróság előtt egy szatymazi férfi

Szeged - A vádirat ismertetésével megkezdődött csütörtökön a Csongrád Megyei Bíróságon annak a… Tovább olvasom