Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Munka helyett ellátásból élnek a rokkantgyugdíjasok

Szeged - Kétszer több rokkantnyugdíjas, de aktív korú él Ópusztaszeren, mint Magyarcsanádon. Mindszent pedig a legbetegebb megyebeli településünk, ha az ott élő felnőttek egészségi állapotára is utal a rokkantnyugdíjasok aránya. A „lerokkantosításban" élen járó és sereghajtó települések orvosait kérdeztük az okokról.
– „Lerokkantosíttatom magam!" – mondják sokan azok közül, akik elveszítik munkahelyüket, és ilyen vagy olyan ok miatt reményük sincs a visszatérésre. Ezért nincs szoros összefüggés a rokkantnyugdíjban részesülő 15-64 év közöttiek települési aránya és az ott élők egészségi állapota között – magyarázza dr. Chappon Tibor. Az ópusztaszeriek háziorvosa szerint mindenféle ürügy, még a gyermekbetegség is előkerül, ha valamiféle biztos bevétel reményében, de végső megoldásként rokkantnyugdíjat szeretne szerezni a beteg. Ugyanakkor az „ártalmasító szerek" – a dohány és az ital – túlzó és gyakori használatával a felnőtt magát betegíti. Alapbetegségként a mozgásszervi, a keringési bajokat említi a doktor, de azt is figyelemre méltónak találja, hogy előretört a cukorbetegség az évekkel ezelőtti 4-ről 11 százalékra.

Járadék és nyugdíj

Az ötvenszázalékos rokkanttá nyilvánítás csak járadékra, most 24 ezer 270 forint havi fixre jogosít. Rokkantsági nyugdíjban (aminek összege – az öregségi nyugdíjhoz hasonlatosan – a szolgálati időtől és az aktív kori keresettől függ) az részesülhet, akinek minimum 67 százalékos munkaképesség-csökkenését állapítja meg az orvosokból álló bizottság. Évek múltával, a rokkantsági nem „cserélhető" át öregségi nyugdíjra, ha ez utóbbinak magasabb az összege – elvileg. Mert itt is léteznek kiskapuk.

– Aki csak teheti, dolgozik: vagy a mezőgazdaságban, vagy eljár Makóra, de még Szentesre is – osztja meg velünk tapasztalatát dr. Aboul Hosn Hussein. A doktor szerint a magyarcsanádiak elsősorban mozgásszervi problémákkal küzdenek, de sok a magas vérnyomásos és a szívbeteg is. – A kéthavonta esedékes ingyenes és önkéntes szűrővizsgálatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy panaszaikkal minden harmadik magyarcsanádi késlekedve fordul orvoshoz, mert ameddig bír, dolgozik – keres magyarázatot arra a doktor, mi lehet annak az oka, hogy épp ezen a településen a legalacsonyabb az aktív korú rokkantnyugdíjasok aránya.

– Reuma, ér- és szívrendszeri panaszok, a gyomor- és a bélrendszer betegségei miatt fordulnak legtöbbször orvoshoz és a rokkantosításról döntő bizottsághoz a mindszentiek – sorolja dr. Abdul Rahim. A háziorvos szerint a kisvárosban és környékén nagyon kevés a munkahely, ez az oka annak, hogy sokan „inkább elmennek betegnek".


– Főleg a férfiak és az idősek hanyagolják el magukat és fordulnak későn orvoshoz. De az aktívak közül azok, akik végre munkához jutnak, akár lázasan és legyengült immunrendszerrel is dolgozni mennek, mert örülnek a pénzkereseti lehetőségnek – mondja dr. Makány Julianna. A makóiak egyik háziorvosa meglepődött, hogy a városainkban élők közül a makóiak a legkevésbé hajlamosak rokkantnyugdíjba menekülni. Úgy véli, ennek oka lehet, hogy a mezőgazdaságban élők közül sokan nem járulnak az orvosi bizottság elé, inkább kétkezi munkájukkal igyekeznek valahogy megélni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orvosprofesszorok kitüntetése

Szeged - Horváth Ágnes egészségügyi miniszter felterjesztése alapján Sólyom László köztársasági… Tovább olvasom