Délmagyar logó

2017. 02. 26. vasárnap - Edina -3°C | 10°C Még több cikk.

Műsebet is kötöznek: vöröskeresztes képzés iskolákban, óvodákban

Szeged - Tíz Csongrád megyei iskola és tizenkét óvoda csatlakozott eddig a Magyar Vöröskereszt Bázisiskola-programjához. A résztvevő intézményekben vetélkedőket, véradásokat, egészségnapot szerveznek.
Vetélkedővel zárult az Eötvös József Gimnáziumban az idén ősszel indult kortárs segítő program. A képzésre a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Innovációs Alapjából nyert 150 ezer forintot az intézmény. A résztvevő diákok a mentőszolgálat és a Vöröskereszt munkatársaitól tanulták meg, hogyan kell elsősegélyt nyújtani. Előadást hallhattak a Csongrád megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szakemberétől arról, hogyan segíthetnek tömegszerencsétlenségnél. A rendőrség képviselője pedig a baleset-megelőzéssel kapcsolatos tudnivalókból készítette fel a diákokat.

Elsősegélynyújtás a szegedi az Eötvös József Gimnázium diákjainak vetélkedőjén. Fotó: Karnok Csaba
Elsősegélynyújtás a szegedi az Eötvös József Gimnázium diákjainak vetélkedőjén.
Fotó: Karnok Csaba

– Az Eötvös József Gimnázium 2009 óta a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt Bázisiskolája. A megyében eddig összesen 10 iskola és 12 óvoda csatlakozott a programhoz – tudtuk meg Buknicz Ivettől. A Magyar Ifjúsági Vöröskereszt elnöke elmondta: a program lényege, hogy a résztvevő intézményekben az iskolai nevelésben kiemelt szerephez jussanak a Vöröskereszt tevékenységével rokon ismeretek. Az iskolák és az óvodák pályázhatnak, majd választaniuk kell kettőt a modulprogramok közül: az egészségre nevelésre helyezik a hangsúlyt, elsősegélynyújtó tanfolyamot, véradást szerveznek. A napsugárzás elleni védelemre oktatják a diákokat, vagy a szociális segítségnyújtásra nevelik őket azáltal, hogy gyűjtéseket szerveznek vagy kórházi betegeket látogatnak. A bázisiskola elnevezés arra is utal, hogy ezen iskolák a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt tagjainak és önkénteseinek fontos bázisai.

Szegeden az Eötvös-gimnáziumon kívül az Arany János, a Madách Imre és a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola csatlakozott a programhoz. A hódmezővásárhelyi Németh László Gimnázium, Általános Iskola és Óvodában egészségnapokat rendeztek. A gyerekek a számháborúhoz hasonló jelháborús játékot játszhattak. A „hadi sérülteket" az apukák hordágyon vitték a tábori vöröskeresztes sátorba, ahol az önkéntesek ellátták „sebeiket". A dóci Szent Ágoston Katolikus Általános Iskolában egészséghetet szerveztek. – Volt olyan gyerek, aki ekkor evett először kivit és ananászt – mondta Buknicz Ivett.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

DÉMÁSZ hőerőműből Alice Csodaországa

Szegedi résztvevővel induló csapat nyerte a DÉMÁSZ-telepre kiírt tervezőversenyt. Új városrész születhet a Kossuth Lajos sugárút, Damjanich, Szatymazi és Puskás utca által határolt területen. Tovább olvasom