Délmagyar logó

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -1°C | 3°C Még több cikk.

Nagy Szegedi Fafelmérés

Szeged - Részletes felmérés készül Szeged fáinak jelenlegi állapotáról az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke segítségével. A környezetgazdák csak akkor vágnak ki fát, ha élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet, vagy ha kiszáradt.
A város összes fájáról készül egy digitális adatbázis az SZTE TTIK Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszéke és a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. együttműködésében. Az egyetemről nagyjából 60 hallgató segíti a munkát, eddig körülbelül 3500 fát vizsgáltak meg az elmúlt hetekben a belvárosban. Aktualizálták a régi adatokat, és új területeket vontak be, például a Lechner teret. Most a Stefánián folyik a vizsgálat, amelybe hétfőn a sajtómunkások is belenézhettek.

Fotók: Frank Yvette
Fotók: Frank Yvette

– Részletes felmérés készül, amely kiterjed a törzs állapotára, a méreti paraméterekre, a fa részeinek egészségi állapotára. Sok jellemzőből a konkrét egészségügyi problémákra lehet következtetni, többek között csúcsszáradásra, gyökérsérülésre. Azt szeretnénk egészen pontosan, forintra is meghatározni, hogy milyen szolgáltatást nyújt a városlakó számára egy jól működő vegetáció – fogalmazott Gulyás Ágnes egyetemi adjunktus, tanszékvezető helyettes. A fa helyét is vizsgálják, illetve kezelési javaslatokat adnak a hallgatók a szemmel is látható, jellemzőbb problémákhoz.


– Két éve kezdtünk azon gondolkozni, hogy precíz digitális állományt készítsünk az önkormányzati vagyon tekintélyes részének üzemeltetéséről, amelyet társaságunk végez. A teljes szegedi önkormányzati vagyon feléről van szó, 150 milliárd forint értékben üzemeltetünk a felszín fölötti vagyontárgyakat. Ennek része az útburkolat, a KRESZ-táblák, a padok és a teljes zöldállomány – mondta Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.


2011 tavaszán repülőgépről végigfotóztatták a várost, így kapták azt a digitális térképet, amely segíti a fafelmérést. – Az egyetem megfelelő tanszékével, ahol magam is óraadó vagyok, két éve kezdtünk együttműködni. Pontos képet szeretnénk arról, hogy hány fa él Szegeden, milyen életminőségben, milyen paraméterekkel rendelkeznek, és milyen értéket képviselnek. Ehhez szoftvert kellett fejleszteni – fűzte hozzá Makrai, aki szerint a fák feltérképezésének nagyjából a 20 százalékánál tartanak jelenleg. Az önkormányzat kétévente nyilvántartást kér a társaságtól arról, milyen állományt üzemeltetnek, és hogy áll az „objektum kataszter".


Kivágás: csak igazgatói engedéllyel


– Három éve csak olyan fát vágunk ki, amely élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet, vagy már kiszáradt. Én személyesen adok engedélyt minden egyes fa megnyesésére vagy kivágására – jelentette ki az ügyvezető igazgató. Úgy látja, a legrosszabb állapotú fák például a Kossuth Lajos sugárúton és a Tisza Lajos körúton élnek, ahol faltól falig aszfalt borítja mind az útburkolatot, mind a járdát, és alig marad hely vízfelvételre. A szűk helyeken egy összekötött faverem-rendszerre vagy öntözőrendszer a megoldás. Faültetési program is zajlik, de a közművekhez előírt védőtávolságok miatt nem minden kiszáradt fát tudnak pótolni.

Olvasóink írták

 • 11. ikszy 2013. október 24. 00:05
  „A tisztelt igazgató saját maga dönt a fák sorsáról. Ha egy erősebb szélben az egyes egyedek ágai a járdára letörve egy nem népnemzeti embert ütnek agyon még ki is tünteti őket.”
 • 10. K.T. 2013. október 22. 18:24
  „7. Khts
  Bár már előttem gazsi11 is felfedte: az idézett mondatok megfogalmazása volt szerencsétlen, így a helytelen címzésem is ennek volt köszönhető. ;)
  Köszönöm a választ Igazgató Úr. :)

  ...akkor futok egy kört az önkormányzat hivatala felé is. Csak hogy szembesüljenek vele, ártanak a városnak.”
 • 9. achilleus 2013. október 22. 17:20
  „7. Khts 2013.10.22. 16:47
  "1, forduljon elődökhöz."

  - Az elődökhöz már fordulTUNK, csak éppen 20 egynéhány évvel megelőztük korunkat abban, hogy ennek igényét már akkor felvetettük. Semmifajta szemrehányás a mostaniakkal szemben - érzésem szerint - nem volt a hozzászólásomban, talán még egy kis elismerés is van benne, hogy arra a munkára talán mégiscsak szükség lett volna, hiszen most aktuálisan megcsinálják. Az meg hogy közben - 20 év alatt - a helymeghatározási és térinformatikai módszerek ennyit fejlődtek, inkább azt mutatja, hogy komoly munka lett volna a Kiskörúton belüli rész dokumentálása is.”
 • 8. gazsi11 2013. október 22. 17:10
  „Kedves Khts
  A kordé elkerüli a szamarat. Rendben van, hogy a cég kezeli a közterületi faállományt. Azonban, ha kivágni szeretnének egyet (ami ugye nem az út melletti két méteres sávon belül van - ha jól emlékszem-, mert az útkezelői hatáskör), akkor kérelmet kell benyújtaniuk a jegyzőhöz, aki engedélyez, és előírja a pótlási kötelezettséget. Tehát ez a szöveg: "Én személyesen adok engedélyt minden egyes fa megnyesésére vagy kivágására" alapvetően ott hibás, hogy személyesen vagy sem, de nincs joga engedélyt adni. (Úgy lett volna helyes a mondat, hogy "Személyes döntésem alapján kérjük meg a vágási engedélyt." Ebben viszont az az érdekes, hogy a felelősség úgyis az övé, de itt rossz megfogalmazással támasztotta alá azt a felelősségérzetet amit jogosan lehet tőle elvárni. Ha pedig nem a megfogalmazás volt rossz, hanem valóban így mennek a dolgok, akkor valaki ott nagyon nem áll a helyzet magaslatán. Bocs.)

  Az már külön finomság, hogy még csak nem is a város saját jegyzője járhatna el a saját közterületen történő fakivágás ügyében, hanem kijelölt eljáró hatóság kell.”
 • 7. Khts 2013. október 22. 16:47
  „1. K.T és 3. gazsi11-nek senki nem vitattta, h ki a hatóság. Azon esetről van szó mikor egyáltalán a kht-t megkérdezi a hivatal, vagyis mikor kérnek üzemeltetői hozzájárulást. Amennyiben nem kérik be, mint ez történt az idézett helyszín ügyében, saját hatáskörben adnak engedélyt kivágásra, pótlási kötelezettséggel és s kht csak tákékoztatást kap. Szóval kedves DA máshol kopogtasson a panasszal.
  6. achilleus: 1, forduljon elődökhöz. 2, Ma ez +/- 5 cm felbontással készül. 20 éve milyen felbontást tudtak volna produkálni 50 méterest. 3. teljes Szeged, teljes felszín fölötti zöld és nem zöld objektumairól van szó most. 4. a felmérés jórészt térítésmentes, a fejlesztés, feltöltés, szerviz saját munka.”
 • 6. achilleus 2013. október 22. 13:54
  „"- Két éve kezdtünk azon gondolkozni, hogy precíz digitális állományt készítsünk az önkormányzati vagyon tekintélyes részének üzemeltetéséről, amelyet társaságunk végez."

  - Kb. 20-25 évvel ezelőtt pályáztunk arra - egy 286-os (!) PC áráért - hogy a kiskörúton belüli fákat teljeskörűen, a cikkben felsorolt szempontokat rögzítve felmérjük és térinformatikai adatbázisban rögzítjük. Nem kellett.”
 • 5. mazsolaszolo 2013. október 22. 08:21
  „"A környezetgazdák csak akkor vágnak ki fát, ha élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztet, vagy ha kiszáradt."

  Ez nem baj, HA azonnal ültetnek is a helyébe másikat.”
 • 4. info 2013. október 22. 07:53
  „Kereszttöltés u 29.sz épület mögött a sarkon beton virágtartóban !!! (valamikor régen) elhelyezett diófa! a nyugdíjasok napközi bejárata mellett. Nem állítom de kétségbe sem vonom, hogy egészségtelen gondolat meghagyni azt a diófát. A gyökere miatt fel fog türemkedni a beton járda, ha az ága letörik baleset veszélyt teremt.
  Többen szeretnék ha az illetékesek kivágatnák ezt a fát. Több a kár belőle mint a haszon. Csak föltételezem, reménykedem, hogy azok is olvassák akik ez ügyben tehetnek valamit.”
 • 3. gazsi11 2013. október 21. 23:58
  „Valaki mondja már meg az igazgató úrnak, hogy nem ő a jegyző. Ha kérdi, hogy ez miért lényeges, akkor olvastassák el vele a 346/2008. (XII. 30.) Korm. rendeletet, mely szerint az engedélyező a jegyző.”
 • 2. ikszy 2013. október 21. 22:45
  „Csak igazgatói engedéllyel lehet kivágni minden egyes fát. Biztosan mindenhez ért, felesleges tehát a sok műszer, egyetemi alkalmazottak segítsége, hozzáadott munkaórák ezrei. A felelősséget is a saját vállára veszi?”
 • 1. K.T. 2013. október 21. 22:44
  „"- Három éve csak olyan fát vágunk ki, amely élet- vagy vagyonbiztonságot veszélyeztet, vagy már kiszáradt. Én személyesen adok engedélyt minden egyes fa megnyesésére vagy kivágására - jelentette ki az ügyvezető igazgató. "

  Akkor mutatok egy mai képet:
  https://picasaweb.google.com/lh/photo/25i4vNYy-Ku8c1ZGDYbvotyKp4C5gkTaGAjQbiyZWYs

  ...és várom az Igazgató Úr írásos válaszát: Mi indokolta az újonnan épülő szálloda előtti fa brutális megkopasztását/kivágását?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felújítják az elfeledett napórát

Talán még az ott lakók sem tudják, micsoda érdekesség fekszik a panelházak között a Retek utcában. Tovább olvasom