Délmagyar logó

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -3°C | 4°C Még több cikk.

Napkitörés 2013-ban: katasztrófát hoz az emberiségre?

Egyes kutatók szerint minden idők legintenzívebb napkitörésére kell számítani 2013-ban. A híradások ezt mint elkerülhetetlen, a Föld számára végzetes katasztrófát említik. Az általunk megkérdezett szakemberek azonban azt mondják: meglehet, hogy a korábbiaknál intenzívebb napvihar keletkezik, amire fel kell és fel lehet készülni, de az emberiség megsemmisülésétől egyáltalán nem kell tartani.
Hetek óta egyre rettenetesebb főcímekkel keringenek az interneten a 2013-as napkitörést beharangozó hírek. Egyesek szerint a három év múlva esedékes napkitörés a pusztulás szélére sodorhatja a Földet és vele együtt az emberiséget. A szakmájában ismert és elismert amerikai kutatónő, Mausumi Dikpati, az Egyesült Államok Nemzeti Atmoszférakutató Központjának (National Center for Atmospheric Re-
search, NCAR) vezető munkatársa szerint minden idők legintenzívebb napviharára kell számítani, amely 30–50 százalékkal lesz erősebb, mint az előző.

A katasztrófa elmarad

Lőrincz Henrik a budapesti Planetárium csillagásza azt mondta: való igaz, hogy 2013-ban és 2014-ben erős napkitörések várhatóak, de ez egyáltalán nem meglepő, hiszen a naptevékenység 11 éves ciklusokban nyugodt, illetve aktív. Ezt a jelenséget az emberiség több évszázada ismeri. A következő, három-négy év múlva esedékes ciklusban valószínűleg nem történik más, mint legutóbb: akkor is volt egy csúcspont, ez a következő alkalommal is megismétlődik.

– Hatalmas, váratlan katasztrófára egész biztosan nem kell számítani. A nap tevékenységét a kutatók jelenleg nem tudják megjósolni, az aktivitás intenzitását illetően csak feltételezéseink vannak. A napkitörés nem más, mint a Napból kiáramló hatalmas plazma, ez az anyag „dobódik ki" az űrbe. A Napot több űrszonda is figyeli, és mivel a Nap–Föld-távolság 150 millió kilométer, a kitörés egy-két nap alatt éri el a Földet, az esetleges hatásaira fel lehet készülni.

 A napkitörés a Napból kiáramló hatalmas plazma, ez az anyag „dobódik ki
A napkitörés a Napból kiáramló hatalmas plazma, ez az anyag „dobódik ki" az űrbe.
Fotó: Planetárium, Budapest

Szélsőséges, de nem végzetes

Mire fel a katasztrófát jósló főcímek? – kérdeztük a csillagászt. Lőrincz Henrik azt mondta: mivel az elmúlt három napminimum – amikor a Nap „pihenő" fázisban van – a megszokottnál is nyugodtabb volt, szakértők egy csoportja ebből arra következtet, hogy a maximum, vagyis a napkitörés szintén szélsőséges lesz – vagyis sokkal erősebb, mint korábban. A szakértő szerint számolni kell azzal, hogy egy erősebb napkitörés okozhat gondokat, de katasztrófát nem.

– A napkitörés a Föld felszínén élő emberekre nincs hatással. Hatással van viszont a bolygónk körül keringő műholdakra, közvetve pedig a rajtuk keresztül bonyolított telekommunikációra – magyarázta a csillagász, aki egyben nyugalomra is intett: ha a tudósok napkitörést észlelnek, egyből tudnak rá reagálni, és két napjuk van arra, hogy felkészüljenek a naptevékenység hatásainak kivédésére.
Az erdon.ru internetes portál szerint „a 2013-ban várható napkitörés ereje száz hidrogénbomba erejével érhet fel". Ezzel kapcsolatban Lőrincz Henrik csillagász elmagyarázta: mire a napkitörés eléri a Földet, az elektromosan töltött plazmaanyag tágul a térben, felhígul, kisebb lesz az intenzitása. A földet elérve nem robban, robbanás csak a Nap felszínén történik.

Lőricz Henrik szerint a napkitörés erős lesz, de hatalmas katasztrófára nem kell számítani. Fotó:Planetárium, Budapest
Lőricz Henrik szerint a napkitörés erős lesz, de hatalmas katasztrófára nem kell számítani. Fotó:Planetárium, Budapest

Csökkenő naptevékenység

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság szakértője, dr. Grad János professzor Berlinből küldött választ e-mailben kérdéseinkre. Mint írta: meglepetéssel, sőt megdöbbenéssel olvasta a hírt, miszerint a közeljövőben – állítólag 2013-ban – minden idők legintenzívebb napkitörésére kell számítanunk. „Kétségtelen, hogy a naptevékenység intenzitásában körülbelül 10,7 éves periodicitás van, de hogy éppen ekkor történne minden idők legnagyobb napkitörése, annak feltételezésére nincs semmi okunk, ellenkezőleg, a naptevékenységi maximumok jelenleg csökkenő tendenciát mutatnak."

A professzor rámutatott: a naptevékenységnek károsító hatása van az űrben működő mesterséges szerkezetekre – műholdakra, űrszondákra, űrteleszkópokra, űrhajókra. Ezeket a szerkezeteket eleve úgy méretezik, hogy a várható sugárzási intenzitásokat elviseljék. Megjegyezte: sem az amerikai NASA, sem ennek európai megfelelője, az ESA, sem a nagy nemzeti űrtechnológiai intézetek (mint a francia CNES) nem kaptak jelzést arról, hogy belátható időn belül extrém sugárzási viszonyokkal kellene számolni, és ennek megfelelően az űrobjektumok fokozott védelemről kellene gondoskodni. Hozzátette azt is, hogy a Föld felszínén egy esetleges fokozott naptevékenységnek inkább jótékony hatásai vannak. Megnövekszik az északi fény típusú légköri jelenségek száma, és az ilyen légköri jelenség délebbi területeken is észlelhetővé válik. Ami a rádiózást illeti: a rövidhullámú műsorszórás vételkörzete kiterjed, ezen túlmenően pedig a nagy távolságú rádiós katonai hírközlés bizonyos technikái is eredményesebbé válnak.

Összehangolt intézkedések

Grad János professzor hozzátette: a naptevékenység fokozódása nem hirtelenül, ugrásszerűen megy végbe, hanem viszonylag lassan, folytonos módon történik. Ha emiatt megnövekszik a földfelszín közelében az elektromágneses térerősség, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság mérőszolgálata mérni fogja, együttműködve Európa és a világ fejlett országainak mérőszolgálataival. Ha pedig az elkövetkező napkitörés a megszokottnál nagyobb veszélyt jelentene, akkor arra az Európai Unió országai összehangoltan, közösen reagálnak majd.

A naptevékenység intenzitását a kutatók csak megbecsülni tudják. Fotó: Planetárium, Budapest
A naptevékenység intenzitását a kutatók csak megbecsülni tudják.
Fotó: Planetárium, Budapest

Világvége-elméletek

Geomágneses viharok.

1958-ban a napkitörés keltette geomágneses vihar megsemmisítette To-
rontó áramelosztó rendszerét, hosszabb áramszünetet okozott. 1972-ben ugyanez történt az Egyesült Államokban, a túlterheltté vált transzformátorok felmondták a szolgálatot. Az utolsó nagy geomágneses aktivitást 1989-ben jegyezték fel, ennek hatására egyes kanadai telefonhálózat-vezetékekben 80–150 amper erősségű indukált áramot mértek.

A maja naptár.

Számos világvége-teória látott már napvilágot. A legtöbben a majáknak hisznek: a titokzatos, nagy tudású nép naptára 2012. december 21-én (a naptár szerint 13.0.0.0.0) véget ér. Sokan találgatják, hogy mindez véletlen, vagy a világvége eljövetelét jelzi. Ha utóbbihoz lesz „szerencsénk", akkor a 2013–14-re várható napkitörés már senkinek nem fog gondot okozni a Földön.

Olvasóink írták

33 hozzászólás
12
 • 33. scorpiosecret 2010. november 12. 22:35
  „Egy újabb félelemkeltés...”
 • 32. bzoli-41 2010. november 11. 22:06
  „Ismét egy világvége. Már hiányzott, rég volt pánikolás ezügyben...”
 • 31. Smerdis_of_Arshak 2010. november 11. 09:17
  „ennek a Henrik gyereknek világít a homloka az észtől!!”
 • 30. Kathryn 2010. november 10. 23:47
  „28. történész: akkor kezdj pakolni, mert billgétsz már osztja a vagyonát :-))”
 • 29. persona 2010. november 10. 20:41
  „6. hozzászólás achilleus 2010.11.10. 10:36

  pereld be plágium miatt:DDD”
 • 28. történész 2010. november 10. 18:31
  „Én már az orbán korszakokon úgy megedződtem,hogy ezzel hiába is ijesztgetnek.Majd akkor leszek betojva ha azt látom az össz. politikus elkezdi szétosztogatni a milliárdjait mert úgyis jön a világ vége..”
 • 27. KamuNeni 2010. november 10. 17:24
  „Nahh nem kell betojni. Mire eszre venned mar szet is egsz.”
 • 26. ebebri 2010. november 10. 17:11
  „Végre egy jó humorú cikk. Ez meglepett, mert a Délmagyarban ilyen nem szokott lenni. Tetszett a vége nagyon :-)
  Amúgy meg mit lehet tenni? Ha jön a vég, hát jön... Sosem lehet tudni, hogy kinek mi van előírva, nem?”
 • 25. DVB 2010. november 10. 16:47
  „Egy másik oldalon olvastam tegnap Nostradamus és Vange jósnő jövendöléseiről egy cikket ami szerint idén novemberben (konkrétan 11.-én tehát már holnap) indulhat a 3. világháború.

  Konrétan így szól: "Vange szerint a III. világháború 2010 november 11-én fog elkezdődni és 2011-ben a muszlimok indította vegyi háborúban szinte Európa teljes lakossága meghal. További próféciái szerint 2018-ra Kínai lesz a világ legnagyobb hatalma, míg 2043-ra azt jósolta, hogy a muszlimok fogják irányítani és lakni európát, ahol a gazdaság virágozni fog . 2076-tól pedig - próféciája szerint - ismét eluralja a világot a kommunizmus."

  Na jól nézünk ki....”
 • 24. Church 2010. november 10. 15:47
  „22. dublini 2010.11.10. 14:36

  Szerintem szervezd nyugodtan! Kirobbanó buli lesz :)))”
 • 23. csafe 2010. november 10. 15:00
  „Minden évben világszerte néhányszáz nagy transzformátor megy tönkre a világban. Tehát 11 évente van is mire fogni :-)
  Hírközlő kábelen 80÷150 A áramerősséget mérni... ??? Szkeptikus vagyok..”
 • 22. dublini 2010. november 10. 14:36
  „Na akkor most 2012-re elkezdjem szervezni a szilveszteri bulit vagy ne?”
 • 21. FeketeMamba 2010. november 10. 14:29
  „moderálva”
 • 20. gróf 2010. november 10. 14:15
  „17. hozzászólás CID 2010.11.10. 13:32

  :D Lehet ugyanazt a napot nézték ők is a naptár számításakor.

  Csak a majáknak nem 4 évente volt 1 szökőnapjuk hanem 52 évente egyszerre 13 napot ugrottak!
  (így már más az értelme) :)”
 • 19. man 2010. november 10. 14:01
  „"Egyes kutatók..." - Pákó és Kiszel Tünde? A DM kemény munkával már elérte azt a színvonalat...”
 • 18. ferdzso 2010. november 10. 13:43
  „Maja naptár, "Gergely naptár", az átszámítási hibák miatt lehet némi igazság. Majd kiderül. A nap fénye, Nyolc, nyolc és fél perc alatt ér ide. Lesz időnk felvenni egy "kormos napszemüveget", hogy gyönyörködjük az "utolsó" látványosságban! (Borzasztó! Mi lesz így a kormány négyéves ciklusával??! Szerintem, át tolják 2014 .-re e miatt.)”
 • 17. CID 2010. november 10. 13:32
  „gróf : akárcsak nekünk :)”
 • 16. falusijóska 2010. november 10. 13:28
  „Most, hogy tudom a világvége időpontját bedobok egy pohár duplabuborékos szódavizet!”
 • 15. gróf 2010. november 10. 12:34
  „Majákkal jössz! :D
  Írni sem tudtak csak hieroglifa szerű rajzokkal! Nem a világvégét jósolták, nem véget ér ...inkább újrakezdődik Őnáluk volt naptárkorszak forduló...nagyobb egység mint az év...évtized...évezred...és akkor kb 5000 évente újra kezdődik az időszámításuk ( 2012 decemberében). (tíz helyett a 2x 5-t használták)
  Olyan fejlettek voltak, hogy már 50 éve hanyatlott a birodalmuk a polgárháborúk miatt amikor a spanyolok bevonultak hozzájuk!

  A tévhit a szuper naptárjukról...nevetséges, valójában 52 évente 13 szökőnapjuk volt.”
 • 14. JungHeinrich 2010. november 10. 12:10
  „Never trust to a Klingon !!!”
33 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Traviata a Duna Televízióban

Szeged - A Duna Televízió csütörtökön 20.30-tól sugározza a nemzetközi operafesztivál szegedi… Tovább olvasom