Délmagyar logó

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 14°C | 24°C Még több cikk.

Ne vásárolj semmit! – válság idején

Szeged - Egynapos vásárlási stopra hívják fel ma a figyelmet a tudatos fogyasztásért küzdők. A legtöbben azt mondják erre: örülök, ha kenyér van az asztalon.
Kilenc éve tartják meg Magyarországon a Ne Vásárolj Semmit Napot. A részvételre buzdító szervezetek a túlfogyasztásra hívják fel ezzel a figyelmet. Sokan csak a válság idején jöttek rá, mennyi kiadást el lehet kerülni, mennyi felesleges terméket lehet ésszerűségből a polcon hagyni. Vajon aktuális most is felvetni a problémát, vagy a többség csak a vállát rándítja: ugyan miből vásárolgatnék én agyatlanul?

– Férjem szerint én sok felesleges dolgot vásárlok, de én nem így gondolom – mondja mosolyogva az egyik szegedi hipermarketben az éppen vásárolgató Julianna. Majd viccet félretéve beismeri, hogy bizony sokszor visszafoghatnánk magunkat a vásárlás terén. – A túlkínálat csábításának nehéz ellenállni, előfordul, hogy már alig van a számlámon, mégsem bírom ki, hogy a kosárba tegyem a hirtelen megtetsző árut – mondja. Kicsit szégyenkezve vallja be, nem szokott listát írni, ami megtetszik neki, és belefér a keretbe, azt megveszi.

Ellen tudunk állni a hívogató termékeknek?
Ellen tudunk állni a hívogató termékeknek?

Többen úgy nyilatkoznak, csak olyan, a bevásárlólistájukon nem szereplő dolgot vesznek, ami eláll, kellhet később, és épp akciós. Úgy gondolják, ilyen szempontból ezek nem feleslegesek. Amúgy legtöbbször megnézik, mire adnak ki pénzt. – Néha az az érzésem, hogy csak nekem nincs pénzem, sokaknak nem gond a vásárlás, ők biztosan számos kacatot megvásárolnak. De én, ha vagyonos lennék, akkor sem költenék feleslegesen – fejti ki a sorok között nézelődő Mária.

Akármilyen nehéz időket élünk, paradox módon ilyenkor a legszembetűnőbb, milyen vásárlási kényszer logikájába ragadtunk – magyarázza a szokásokat Szentistványi István, a Védegylet szegedi koordinátora. – Hiába nincs pénzük az embereknek, mégis meg akarnak felelni a fogyasztási elvárásnak, a bevásárlóközpontok is tele lesznek karácsonykor. Szentistványi nem hisz a pillanatnyi figyelemfelkeltésben, szerinte az akció neve sem szerencsés. – Szisztematikus, több szinten megvalósuló kampány lehet hatásos, ami beépül a közbeszédbe. Nyugaton folyamatosan foglalkoznak a pazarlás, a túlfogyasztás témájával, míg Magyarországon kuriózumként említik meg, érdemi dolgokról alig van szó. Meg kellene pedig jeleníteni az egész vásárlási logika abszurditását, amelyben az embert csak mint munkaerőt és mint fogyasztót tartják számon.

Melyiket válasszam?
Melyiket válasszam?

A tehetősebbeknek azért nehéz a probléma jelentőségét elmagyarázni, mert nem tudnak ellenállni a vásárlásnak, a szegényebbek pedig több akciónak dőlnek be, mint kellene. A tudatos vásárló ismérveinek nehéz teljesen megfelelni, de nem árt törekedni pénztárcánk és környezetünk védelmében is.

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. CID 2009. december 02. 21:26
  „koxos : ...... nem foglalkozok :)

  buha néni : Mielőtt elsírom magam. Javaslom mondja le a netet, adja el a PC-t, hamár a betevőre sem biztos futja :)”
 • 28. bélás 2009. december 01. 13:15
  „Sétáltatnám azt a popót én is”
 • 27. buha.istvanne 2009. december 01. 09:53
  „Az idei vásárlást elvite a kormány a nyugdijasiktol, 13-rom unokám és 3-rom déd unokámnak sajnos semi nem lessz a fa alat, örülök ha nekem lessz mit enni, na meg kiváltani a gyogyszeremet a magasvérnyomássomra . KÖSZÖNÖM NEKED KORMÁNY.NYUGDIJAS NAGYMAMA.”
 • 26. koxos 2009. november 29. 16:34
  „CID ez jó segg?? sanyarú sorsod lehet”
 • 25. borcsokzsolt 2009. november 28. 18:04
  „Semmi gond!Kaptam ingye vásárló kártyát azt nyomom.Itt nincs semmi féle válság.Kapom a bankoktól a szebbnél szebb plasztik kártyákat sok nullás kerettel.Ez itt a tuti!Vehetek nyugati autót keleti vázát.Csak azt nem értem,hogy?Nekem azt mondták válság van.És mégis kapok hitelt?!”
 • 24. Kmetter.Bubi 2009. november 27. 21:09
  „Macs, erről az jut eszembe, hogy volt az egyetemen egy filozófia-esztétika szakos ismerősöm. Sokszor merült fel bennem az a kérdés, hogy vajon ilyen szakpárral mire számít majd a munkaerőpiacon?...”
 • 23. macs 2009. november 27. 20:58
  „mattil,
  bármennyire fáj, de a vállalat szempontjából Te egy erőforrás vagy. A vállalat a munkaerődet, tudásodat, képességeidet vásárolja meg, és mindezek ára a munkabéred. Ez utóbbit persze befolyásolja, hogy mekkora a konkurenciád, mármint hány hasonló, vagy jobb adottságú emberkével versenyzel a piacon. Ez olyan mint amikor túlkinálat van krumpliból, ilyenkor drágán a kutya se veszi meg.
  Tudom durva, de ez van :-((”
 • 22. Kmetter.Bubi 2009. november 27. 20:44
  „Szerintem mindenkinek magánügye, mikor, mit és mennyit vásárol. Persze addig, amíg ezt a saját pénzéből teszi :)”
 • 21. LukSzusz 2009. november 27. 20:03
  „Ami igaz,az igaz,valóban jó segge van.”
 • 20. CID 2009. november 27. 19:49
  „Fekete felsős hölgyeménynek nagyon-nagyon jó a feneke :)”
 • 19. mattil 2009. november 27. 19:39
  „"Meg kellene pedig jeleníteni az egész vásárlási logika abszurditását, amelyben az embert csak mint munkaerőt és mint fogyasztót tartják számon."
  No és amikor a személyzetist humán erőforrás menedzsmentnek hívják, a munkást meg humán erőforrásnak, a főnökét meg humán erőforrás gazdálkodónAK? a 90-es évek elején hallottam először ilyetén formában megjeleníteni a melóst (erőforrásnak és nem embernek) és azóta is meg vagyok róla győződvem hogy aki ezt kitalálta egy rettenetesen önző tetűláda lehetett.”
 • 18. mattil 2009. november 27. 19:32
  „13 davebrown: Te ugye a Délmagyarnál dolgozol?
  Nekünk ugyanis nem adatik meg, hogy javítsuk, átírjuk a hozzászólásunkat, neked viszont sikerült.
  Vagy csak egyszerű kis hackergyerek vagy? ;-)”
 • 17. baloghkatica 2009. november 27. 17:26
  „Ne vásárolj válságban a MULTIKNÁL...

  Ám a forgást az segítheti, ha magyaroknál, termelőknél hagyod ott a pénzt, és nem a multik kasszáiban, akik kiviszik a lét a picsssába!”
 • 16. szandokán 2009. november 27. 16:57
  „Én 365-napos stoppot csinálnék,akkor majd Bajnaiék megtudnák,hogy mi az a bevétel kiesés.”
 • 15. .suhym. 2009. november 27. 15:30
  „11. hozzászólás kispanda84 2009.11.27. 12:20

  Én meg töltött káposztát nem eszem, mert utálom!:)))))))))))))

  "A nagy karácsonyi láz meg egyenesen bosszantó...karácsonyra akár 100ezret is van,aki elkölt!!"

  A szeretet és ajándékozás...... nem zárja ki egymást.
  Nem szép dolog irigykedni a másikra, mert annak jobban megy valamivel.

  Egyébként én sem értek egyet, hogy sokan hitelből finanszírozzák az " eszemiszomot" és az ajándékozást, de ez legyen az ő gondjuk....”
 • 14. cyt 2009. november 27. 13:56
  „Hulyeseg a cim. A helyes allaspont - es viselkedes is egyben - az, hogy mindig csak annyit es azt vasarold meg, amire SZUKSEGED van vagy TUDOD, hogy szukseged lesz zaros hataridon belul. Ennyi. A "ne vasarolj ma" ugyanolyan idiotizmus, mint az "egyszer elunk, akkor most mindent bele" dolog.”
 • 13. daveedbrown 2009. november 27. 13:53
  „Ja ma van a ne vásárolj semmit nap???
  Akkor megyek is a boltba xD”
 • 12. szatyi 2009. november 27. 13:34
  „Kinek mi köze hozzá, hogy mikor és mennyit vásárolok?
  Én sem mondom ezeknek a szervezeteknek, hogy szűnjenek meg, és ezzel megszűnnének a költségeik amit valószínűleg én is finanszírozok az adómból.”
 • 11. kispanda84 2009. november 27. 12:20
  „Az emberek nagy része meggondolatlanul költekezik,és megveszi azt is,ami teljesen felesleges...
  Belevágnak nagy mennyiségű hitelekbe,csak éppen arra nem gondolnak,hogy majd hogyan fogják visszafizetni!!!
  A szegények (pl.én) állandóan hasonlitgatni kell az árakat,és meg kell nézzem,mi mennyibe kerül..és akkor még nincs is családom,és közös életem párommal...
  A nagy karácsonyi láz meg egyenesen bosszantó...karácsonyra akár 100ezret is van,aki elkölt!!
  Az a baj,hogy a karácsony már sokaknak nem a szeretetről szól,hanem arról ,hogy kinek mennyi ajándéka van,és ki költ el a legtöbbet.
  Mi karácsonykor csak töltött káposztát eszünk,nekünk a közös együttlét,és a családi vacsora hozza meg a jó hangulatot,és nálunk ez a legjobb ajándék,a szeretet!!!”
 • 10. Mil 2009. november 27. 10:49
  „Ez a fogyasztói társadalom, és a takarékosság a halála. EGyébként az emberek tényleg nagyon buták. Iszonyat sok pénzt dobnak ki az ablakon. Ismerek olyat, aki 10-20e ft-ot költ havonta kv-ra(átlagfizuból..), van, aki cigire és így tovább. Aztán sokan megveszik a méregdrága kütyüket is, akár hitelre, csak hogy legyen. Pl. ismerek nem egy embert, aki vett GPS-es telefont. OK, de a GPS-re igazából nincs szüksége, hisz nem is utazgat, de azért kell.. Egyszerűen nem gondolkodnak az emberek. MEgjegyzem, a kapitalista gazdaság döglődne is, ha mindenki gazdaságosan, megfontoltan vásárolna. Ennek jeleit láthatjuk most. A fenti levezetésből pedig láthatjuk: a legjobb fogyasztó a buta ember, ezért züllesztik az oktatást. Agymosott, vásárló zombikra van szükség, máskülönben megdöglik a rendszer.”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jönnek a szerbek – leomlik a schengeni fal

Jönnek a szerbek. Ritkán jelentett jót ez a mondat a magyarok számára. Talán soha, talán majd most. Tovább olvasom