Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

Nem dicsekszik eredményeivel a civil centrum

Szeged - Még mindig nem tudjuk, mit csinál a megyei Civil Információs Centrum. Igazából azt sem, szükség van-e rá, hiszen a vezetője szerint ugyanúgy kell megírni egy pályázatot, mint korábban, pályázatírók is vannak, mint eddig. Abban egyetértett, hogy a közvéleményt érdekelné, mire megy el 35 millió forint.
– Képzéseket tartottunk a civilszervezetek képviselőinek, amelyre Szentesen például nagyon kevesen, de Szegeden mintegy 200-an jöttek el. Bármilyen téren szívesen adunk tanácsot, többnyire telefonon keresnek minket – adott számot működésük részleteiről Fekete Andrea, a Csongrád megyei Civil Információs Centrum (CIC) vezetője. A Kurca-parti városban pénteken tartott a települési önkormányzat és a helyi civil tanács egy szakmai napot, amelyre a megyei szervezet képviselőjét is meghívták.

Lapunk többször megírta: tavaly nyáron a szentesi, addig szinte ismeretlen Kurca Vidéke Polgári Egyesület nyerte el a megyében a CIC címet. Az újonnan létrehozott központok feladata, hogy szakmai tanáccsal segítsék más civilszervezetek munkáját pénzügyi, pályázati kérdésekben, erre 2014 végéig 35 millió forintot költhetnek. Bár a nyertes szervezet szentesi, a feladatok többsége Szegeden találja meg őket, mondta Fekete Andrea, ezért a megyeszékhelyen is kijelöltek egy irodát számukra a Rákóczi tér 1. szám alatt.

A szentesi rendezvényen megkérdeztük, hány egyesületnek segítettek eddig, hány nyertes pályázatot köszönhetnek nekik a civilek. Fekete Andrea említett két helyi, régóta működő egyesületet, de hogy ők az újdonsült megyei központ tanácsadásának köszönhetően értek el sikert, vagy eddig is tudták, hogyan kell pályázatot írni, nem sikerült kideríteni. Kíváncsiak voltunk arra is, hogy az egyesületek milyen problémákkal keresik meg őket.
A CIC képviselője ekkor leszögezte: nyilatkozni nem szeretne, de egyet azért mégis említett. Néha egészen banálissal, mondta, például olyannal, amikor a telefonáló nem tudta, hogyan kell használni a számítógépet. Fekete Andrea szerint a munkájuk iránt Szegeden hatalmas az érdeklődés, ott nagy az igény a velük való közvetlen kapcsolatra, vidéken kevesebb. – Valahol ezek szerint információhoz jutnak a szervezetek. Olyan nagy változások nincsenek, ugyanúgy kell most is megírni egy pályázatot, pályázatírók is vannak, mint eddig – tudatta. Abban egyetértett lapunk munkatársával, hogy a közvéleményt érdekli, mire megy el 35 millió forint közpénz, konkrét válasszal és példákkal azonban nem szolgált. A szentesi működésükkel kapcsolatos legkézzelfoghatóbb eredmény talán az, hogy a délutánonként nyitva tartó irodájuk a Máltai Szeretetszolgálat Kisér városrészben található címéről a Kossuth utca 11. szám alá költözött.

Olvasóink írták

 • 3. kormoska 2013. május 22. 20:53
  „Hát szegeden nem sok sót eszik meg a CIC!
  Amit ők csinálnak(pályázatírás,tanácsadás,egyéb civil szervezetek segítsége)azt mások is csinálják:Például a különböző kamarák.
  Ha én azt hallom civil összefogás az számomra=A Fidesz egyik helyi tagozatával.
  Magyarországon szerintem már rég NINCSENEK pártfüggetlen"civil szervezetek"
  Szerintem a CIC tagjai szervezik be Csongrád megyében a békemenetek résztvevőit+segítenek a rezsicsökkentéshez kapcsolódó aláírásgyűjtésben.....”
 • 2. jozkó 2013. május 22. 17:55
  „CIC....cic..cicicic...valamikor a macskákat csalogatták így.
  Egyébként ki pénzeli és miből az ilyen szervezet munkatársait?”
 • 1. Lutetia 2013. május 22. 12:29
  „Rájuk kell szabadítani az atlatszo.hu-t közérdekű adatigénylésért. Már ameddig még jogunkban áll megtudni, mire mennek el a közpénzek.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókkal zárták le a nagykörút egyik sávját a Szeviép egykori alvállalkozói

Vonulásos demonstráció tartanak a szakadó esőben Szegeden a bentragadt milliókért küzdő alvállalkozók, akiket 2010-ben nem fizetett ki az felszámolás alatt álló Szeviép Zrt. Tovább olvasom