Délmagyar logó

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 18°C | 27°C Még több cikk.

Nem érzi magát bűnösnek a tömegszerencsétlenséget okozó román kamionos

Szeged - Megkezdődött a szegedi bíróságon annak a román férfinek a pere, aki tavaly októberben kamionjával 14 ember halálát okozta az M43-as autópályán. O. Munteanu a baleset pillanataira nem emlékszik, együttérez az áldozatok családtagjaival, de nem érzi magát bűnösnek.
Halálos tömegszerencsétlenséget eredményező közúti baleset gondatlan okozásával vádolja az ügyészég azt a 32 éves román férfit, akinek hétfőn kezdődött meg a pere a Szegedi Városi Bíróságon. O. Munteanu tavaly október 30-án késő este az M43-as autópályán kamionjával Szeged felé tartva tisztázatlan körülmények között átszakította a szalagkorlátot, oldalára borult, és frontálisan ütközött a vele szemben jövő román kisbusszal. A Mercedes Sprinterben utazók közül 14-en – köztük egy 6 éves kislány és egy 8 éves kisfiú – a helyszínen életüket vesztették. A roncsból egy túlélőt, a gyermekek életveszélyes sérüléseket szenvedett édesapját tudták kiemelni a tűzoltók.

Az aradi kamionsofőrt súlyos sérülésekkel szállították a szegedi újklinika traumatológiai osztályára, ahol november elején előzetes letartóztatásba helyezték. A férfi a hétfői tárgyalásra is mankóval érkezett, kezei bilincsben voltak. Juhász Zsuzsanna bíró már hétfőn szeretett volna ítéletet hozni, ez végül az ügyész bizonyítási indítványa miatt nem történt meg – orvosszakértő vizsgálja meg, hogy a vádlott alkalmas-e még életében az autóvezetésre. Ezt ilyen tragikus baleseteknél kormányrendelet írja elő.

A tárgyalóteremben. Fotó: Frank Yvette
A tárgyalóteremben. Fotó: Frank Yvette

A védelem sajnálta az elnapolást, hiszen O. Munteanu lassan már 1 éve van előzetes letartóztatásban: a kért vizsgálatot álláspontjuk szerint már eddig is el lehetett volna végezni. Az elnapolás miatt az ügyvéd is kihasználta a lehetőséget a saját bizonyítási indítványának benyújtására: az M43-as autópálya kezelőjének szakvéleményét fogják kikérni, hogy a tragédia helyszínén levő szalagkorlát mindenben megfelelt-e a szabványoknak. A védelem álláspontja szerint ugyanis a korlátnak meg kellett volna tartani egy 38 tonnás, 65 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedő járművet saját sávjában.

O. Munteanu vallomást tett, de nem érezte magát bűnösnek. – A baleset előtt egy hónapig szabadságon voltam. Influenzás tüneteim voltak, Nurophent kaptam. A gyógyszertől kiütéseim lettek, ezután az orvosok a kórházban több gyógyszert is felírtak. Kérték, hogy maradjak bent pár napot, de ezt elutasítottam. Az allergiára felírt gyógyszerből a baleset előtt 24 órával szedtem be az első adagot. Csak arra emlékszem, hogy egy makói benzinkútnál megálltam meghosszabbítani az autópálya matricámat. A következő kép, hogy felébredek a kórházban. Sajnálom, ami történt, mélyen együtt érzek az áldozatok családtagjaival, de nem vagyok felelős a balesetért – vallotta a férfi. Az ügyész szerint az aradi férfi bűnös, hiszen járművet csak olyan ember vezethet, aki biztonságban tudja kezelni azt. A vádlott megszegte a KRESZ-t, őt terheli a 14 ember halála.

O. Muntenau a tárgyaláson többször ellentmondásba keveredett: azt állította, hogy főnöke vitte le Aradról Nagylakig, míg a korábban tanúként kihallgatott felesége azt mondta, hogy férje vezetett a határmenti városig. A bíró rákérdezett az ellentmondásra, de az aradi férfi nem akart válaszolni. Az igazságügyi orvosszakértő véleménye szerint a kapott gyógyszerek nem befolyásolhatták a sofőr vezetési képességeit, viszont az aradi orvosoknak fel kellett volna hívniuk a figyelmet arra, hogy a kapott gyógyszerek mellett miképpen lehet vezetni. Ezt a vádlott vallomása szerint nem tették meg. Ügyvédi kérdésre elmondta: egy rövid ideig tartó epilepsziás görcsrohamot a baleset előtti pillanatokban nem lehet kizárni, ugyanakkor semmiféle bizonyíték sincs rá.

Az elnapolás előtt a védő ügyfele szabadlábra bocsátását kérte a bíróságtól az első fokú ítélet meghozataláig. Arad nincs messze Szegedtől, a férfi szökésétől nem kell tartani – érvelt. A bíróság elutasította a kérelmet: álláspontjuk szerint a vádlott elrejtőzésétől és szökésétől tartani lehet, az elkövetett cselekedet 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető, így különösen súlyos megítélés alá esik. A tárgyalást január 30-ára napolták el, helyt adva az ügyészi és az ügyvédi bizonyítási indítványnak is.

Olvasóink írták

30 hozzászólás
12
 • 30. X_Y 2012. szeptember 27. 01:29
  „29. ráérő 2012.09.26. 21:25

  Ha jól rémlenek a képek a román kisbusz egy minimum kettővel előző generációs Tranzit volt...”
 • 29. ráérő 2012. szeptember 26. 21:25
  „"A román kisbusz vezetője (ahol a 9 személyes buszban 15-en utaztak sámlin, csomagon, egymás ölében) is tömeggyilkos."
  Ebbe a tipusú autóban még az utólag beszerelt ülésekkel is több hely van mint az engedélyekkel rendelkező néhány ide haza össze kokányolt kisbuszban.Pl. a Ford Transitban(Tiszaszigeti önkormányzat) semminek nincs hely és még gkv. mellett is ülnek ketten, a belmagassága nem éri el 170 cm.rt.
  Erre nagyon igaz amit irtál, ha rajtam mulna ennek a tipusnak inkább nem volna buszozásra papirja!”
 • 28. X_Y 2012. szeptember 26. 16:23
  „27.anyamano 2012.09.26. 12:56

  A román kisbusz vezetője (ahol a 9 személyes buszban 15-en utaztak sámlin, csomagon, egymás ölében) is tömeggyilkos...Talán tőle is meg lehetett volna kérdezni hogy mennyit és egy ember élete. Meg azokat a szülőket is akik a gyerekeikkel egy ilyen busszal utaznak.”
 • 27. anyamano 2012. szeptember 26. 12:56
  „25. Renn! Igazad van! Igen is tömeggyilkos! Megölt 14 embert, köztük 2 gyereket!!! És csupán 2-8 évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető??? Osszuk már el! Mennyit is ér egy emberélet?????
  És tök mindegy hogy románok voltak. EMBEREK VOLTAK!!!!!”
 • 26. dilidoki 2012. szeptember 26. 08:27
  „23: Nosza rajta, mondd el. Nem tán nem neked adott igazat? A börtönben is mindenki ártatlan.
  Egyértelmű ügy meg nem létezik. Átment, ütköztek, meghaltak? Csak épp volt ott egy szalagkorlát is, ami kb. a budipapír ellenállását mutatta...”
 • 25. Renn 2012. szeptember 26. 08:14
  „"1. klj-54 2012.09.24. 12:44
  Nem értem a rendőröket és a bírót!
  Ez az ember nem egy tömeggyilkos."

  De az!”
 • 24. Carlo 2012. szeptember 25. 18:29
  „aszongya az ügyvéd,: Komám, mond azt, hogy nem emlékszel semmire, oszt megúszod 1-2 év felfüggeszett.tel
  és röhögjünk rajtuk közösen”
 • 23. ráérő 2012. szeptember 25. 17:03
  „.." mert az iratokból csak egy van, amit a szakértőknek látniuk kell...ugyebár! :"
  Azt az egy iratot ki és hol és miböl álltotta össze, hogy még a " szakértő"is ebböl dolgozik?
  Ha ennyire fontos ez az irat, akkor miért nem veszik figyelembe a tárgyalásokon?
  Miért kell egy ilyen teljesen egyértelmű ügyet még bonyolultabbá tenni?
  Lehet valaki más a baleset okozója?
  Mivel a biró nő már tárgyalt egy balesetemet bőven megtudnám mondani a valós okát és a vele együtt dolgozó "szakértő" nevét is.”
 • 22. USB 2012. szeptember 25. 13:15
  „Csak ne itt börtönözzék be az idiótát a mi pénzünkön, adjuk vissza mint a baltást !”
 • 21. klacc 2012. szeptember 25. 12:36
  „18. Mert szerinted a két szakértői vélemény is kész van holnaputánra? Nyilván a kettőt egymás után tudják megcsinálni, mert az iratokból csak egy van, amit a szakértőknek látniuk kell...ugyebár! :) bírom ezt a rengeteg nagyonokos hozzászólót...”
 • 20. klj-54 2012. szeptember 25. 10:16
  „@ Tiszthelyettes:
  Linux alatt?
  No ne viccelj már!”
 • 19. dilidoki 2012. szeptember 25. 07:34
  „4.; 18.: Például ekkor tárgyalják a már kitűzött ügyeket. Merthogy a többi pár száznak is haladnia kell, ugyebár.”
 • 18. Ganxta 2012. szeptember 24. 23:50
  „Január 30.-ra? Addig mit csinálnak? Az több mint 120 nap.”
 • 17. dasza 2012. szeptember 24. 23:09
  „Azt elhiszem... Honfitársai sem hiszik, hogy vétenek a közlekedési szabályok ellen, hogy a legszutyokabb tragaccsal is alaphangon 170-el mennek az M5-ön, büntetlenül...”
 • 16. booo 2012. szeptember 24. 22:35
  „Nem véletlen a rövid póráz! Megtörtént olyan eset, hogy az ítéletre váró kiugrott az ablakon és a bíróság épületéből meglógott. Igy legalább "kézben vannak tartva" a bűnösök! Ezt én nem tartom kritikusnak, vigyázni kell és akkor nem kerül az ember ilyen helyzetbe! Megjegyzem én az ítélet után kiadnám Romániának az illetőt, otthon sínylődjön és ne a mi pénzünkön.”
 • 15. kgb696 2012. szeptember 24. 22:20
  „1,2,3, aki előzetesben van annak alpoból jár a póráz!”
 • 14. alfoldi 2012. szeptember 24. 20:19
  „Elvileg az acél szalagkorlát egy biztonsági elem és nem dísz!

  Elvileg?”
 • 13. booo 2012. szeptember 24. 19:34
  „Nohát: "Kérték, hogy maradjak bent pár napot, de ezt elutasítottam." Persze, mert lehet be akarták állítani a gyógyszert esetleg nem-e valami mellékhatása kijön a páciensen. Hát kijött ez a szédelgéses eszméletvesztés. Ezek után nincs miről beszélni! Megtagadta az orvosi utasítást, neki kell viselnie a balhét.
  Megértem hogy nem is emlékszik semmire.”
 • 12. Tiszthelyettes 2012. szeptember 24. 18:20
  „11: Óvakodj a "gator" végződésű bővítményektől! Minden vírus melegágyai!”
 • 11. klj-54 2012. szeptember 24. 16:58
  „@ mackósajt :
  5-12 éve, sok a minősítő:(
  Nyugodj bele, hogy a szlovák milliomoslány nem kap semmit ehhez az ítélethez képest.

  *

  @na:
  Igen!
  nem kell elhinned de csak akkor szólok valamihez, ha sikerül külső szemlélőként tenni.
  Ha ez nem megy akkor csendben vagyok.
  Amúgy nekem AZ ÖSSZES hír megjelenik az "Akregator" nevű hírolvasómban, tehát valóban nem szólok mindhez, amit elolvasok:)

  Ehhez sem szóltam volna, ha nem látnám azt, hogy egy ebnek több joga van mint egy embernek!”
30 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lesz több hely a Széchenyi téren

Nem festik újra a Széchenyi tér merőleges parkolóit: a kötelező műszaki előírás helyi szinten csak ajánlott - az autók viszont „kihízták" a régi szabványt. Tovább olvasom