Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Nem fog füstölni az algyői erőmű

Az algyői önkormányzat pozitívan fogadja a helyi ipari parkba elképzelt plazmaerőmű tervét, amely 100 embernek adna munkát. A technológiáról nemrég az Orosz Kulturális Intézetben tartottak tájékoztatót.
Energetikai kutatóknak, befektetőknek mutatta be az Algyőre tervezett plazmaerőmű működési elvét a közelmúltban az Int-Energia Kft. ügyvezető igazgatója, Potashnik Leonid. A budapesti Orosz Kulturális Intézetben tartott rendezvényen elhangzott, hogy Európában még nem használt technológiáról van szó. Szilárd ipari, kommunális és veszélyes hulladék, valamint algatelepeken előállított biomassza kerül a reaktorba, ahol plazmaágyúk által produkált, több mint 5000 Celsius-fokon izzó, úgynevezett vonalas ív bontja le molekuláris szinten az anyagokat. A folyamathoz nem kell levegő, ez nem égetés, a keletkező gázokat „még egy plazmakezelésnek vetik alá, megtisztítás céljából". Az újrahasznosító kazánok füstgázaiból kinyert szén-dioxiddal táplálják az algákat. Az erőmű villamos és gőzenergiát termel.

Szépvölgyi János egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia Természettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója azt mondta, a plazmatechnológia a leginkább környezetbarát megoldás lehet különféle műanyagok, oldószerek, festékmaradványok lebontására: – Az ipari hulladékok kezelése csak akkor lehet versenyképes, ha a bennük lévő alkotóelemeket és energiatartalmat lehetőleg teljes mértékben, különböző értékesíthető termékek, illetve hő- vagy villamos energia formájában nyerik ki. A plazmás kezelés nem égetés, a több ezer fokos környezetben termikus bontás és egyéb kémiai átalakulások sora játszódik le – tisztázta az egyetemi tanár.

Az algyői önkormányzat az eddigi információk ismeretében pozitívan fogadja az erőmű tervét – mondta lapunknak Herczeg József polgármester. Mivel a tájékoztatás szerint nem egy füstöt okádó gyárkéményt kell elképzelni, hanem modern, környezetbarát megoldást, amely 100 helybelinek ad munkát, az önkormányzat kíváncsian várja a fejleményeket, és örül annak, hogy az ipari park lassan teljes egészében megtelik.

Olvasóink írták

 • 7. renici 2012. június 12. 10:31
  „Lehet átgondolni Csernobil után a dolgokat, nem de? Kertészet mellett szép lesz egy erőmű...Többszörösét kell bezárni, mint amennyi munkahely teremtődik...
  Meg lesz az egyensúly a 47-es két oldalán...itt is egy kicsi szennyezés, ott is egy kicsi szennyezés...”
 • 6. mikeepappa 2012. június 11. 20:51
  „?"Az erőmű villamos és gőzenergiát termel." - gőzenergiát. gratulálok. legalább hülyeséget ne írna le, ha nem is tudja mit ír...”
 • 5. fakandrea 2012. június 11. 15:14
  „3. Koszta

  Gondolom van az egésznek egy beruházási költsége, amit a város aligha tudna előállítani. Inkább örülni kell, hogy plusz munkahelyek és plusz iparűzési adó lesz. Részemről amúgy teljesen mindegy, hogy külföldi vagy magyar számlájára fog kerülni az extra profit. A külföldi nagytőkésnél egy cseppet sem jobb a magyar nagytőkés. Igazán profitábilis vállalkozás pedig nincs és sohasem lesz állami tulajdonban, mert az így vagy úgy, de átkerül az éppen aktuális érdekeltségi körökbe. Így aztán mindegy kinek a számláján hízik a pénz, a gazdaság nem lát belőle semmit.”
 • 4. v.imre 2012. június 11. 14:13
  „Persze, természetesen nem vagyok ellene, hogy megépüljön ez az "erőmű", amiből annyi a ténybeli igazság, hogy az a szegedi egyetem lebontásra ítélt (az új klinikai tömb építése miatt) veszélyesanyag megsemmisítő kazánháza pótlására létesülne. Ezt egyszer, korábban a DM már lehozta. Indoklás volt az is a létesítés mellett, hogy az képes lesz feldolgozni az olajtelep területén keletkezett hulladékot is (Hol semmisítették azt meg eddig, az eltelt 50 év során? Amikor ma már a telep a fénykorának csak 40% kapacitásán termel.) Mindegy. Tehát itt nem az erőmű a lényeg; a bevezetett energia és a kijövő energia mérleg talán éppen egyensúlyban lesz. Nemigen lesz a fogyasztói hálózatba táplálható energia többlet. És az is tény, hogy valóban, a vegyszerek, molekulák, a klinikákról kikerülő maradványok és mindenféle ipari anyag atomjaira fog bomlani ebben a technológiában és nem lesz egészségre káros kibocsájtás. Ha ezt írnák meg az "erőműről", azt is megértenék az emberek, sőt, azt értenék is, nem gyanakodnának.”
 • 3. Koszta 2012. június 11. 13:11
  „Egy szélesebb körű tájékoztatás tényleg jó lenne...
  Mert így csak találgatni lehet...
  Pl.: "A szintetikus gáz tisztítás után gázturbinában elégethető, a füstgázok hője gőzös hőhasznosító kazános gőzciklusban hasznosítható, a gőzkazánban termelt magas hőmérsékletű és nyomású gőz elvételes kondenzációs gőzturbinában a mindenkori igényekhez igazodva kapcsolt hő- és villamosenergia termelést biztosít. A plazma gázosítási folyamat szilárd maradéka az üvegesedett, veszélytelen salak környezetkárosítás nélkül lerakható, illetve az építőanyag gyártásban és építőiparban adalékanyagként felhasználható." (http://www.ebpower.eu)
  Ha ilyesmiről van szó, akkor azért látjuk, hogy van "salak", ha füst nincs is...
  Illetve ha ez "üzlet" egyeseknek, akkor miért nem üzlet magának a településnek?
  Miért másoknak "kell", hogy hasznot hozzon? Egy település számára miért nem "haszon" az energia termelés, avagy a hulladék megsemmisítés? Inkább a magán tőkésnek fizetünk érte? Az a gazdaságosabb? Munkahely így is úgy is...
  Miért kell nekünk csak "bérmunkásnak" lenni és profitot, hasznot mindig mások számára termelni?”
 • 2. princeoftheport 2012. június 11. 12:53
  „Nincs környezetterhelés, a gazdaságosság meg az energianyerés mellett a hulladék megsemmisítés.”
 • 1. jozko 2012. június 11. 09:51
  „Anélkül, hogy fanyalognék:
  Csak úgy a kalkuláció szintjén - kb. hogyan tervezhető egy ilyen erőmű gazdaságossága, az energiamegmaradás törvényét is bekalkulálva?

  Egy ilyen erőműnél valóban nem a "füst, nem az "égéstermékek" jelentik a környezetterhelést - viszont van más - amivel gondolom számoltak a tervezők és tájékoztatták a "füst" miatt aggódókat!?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Falunapi újszentiváni rétesfesztivál

Tűzugrás, templomszentelés, rétesverseny és nyilvános állampolgársági eskütétel színesíti a XX. Újszentiváni Falunapokat. Tovább olvasom