Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 24°C Még több cikk.

Nem lesz a menekülteké az algyői iskola

Algyő - A rendőrség figyeli a Nagyfán elszállásolt ázsiaiakat, afrikaiakat, eddig nem követtek el bűncselekményt. A tábor csak október 15-éig működik, és csak rémhír, hogy az iskolába költöztetik át a migránsokat – hangzott el a menekültekről szóló algyői fórumon. A helybeliek kiadták a mérgüket amiatt, hogy a Belügyminisztérium a megkérdezésük nélkül hozta létre a közelükben a tábort.
Október 15-éig működik az Algyőhöz közeli Nagyfán a menekülteket befogadó, elszállásoló ideiglenes tábor, akkor megszüntetik, a migránsokat máshol helyezik el. Valószínű, hogy jövőre már nem lesz szükség ilyen szállásra, mert a változó jogszabályok miatt július elseje óta 30 százalékkal csökkent a határon átlépők száma. Az Algyő-szerte elterjedt, virágboltban, kocsmában, komoly emberektől is hallott hír pedig nem igaz: szó sincs arról, hogy a használaton kívüli Kosárfonó utcai iskolában is menekülteket akarnának elszállásolni.

Eddig egyetlen bűncselekményt sem követtek el a jövevények, de a rendőrök figyelnek rájuk a táborban és a községben, az önkormányzat térfigyelő kamerákat szereltet fel. Ezek voltak a tegnap délutáni lakossági fórum legfontosabb információi, amelyeket Herczeg József polgármester, Seres József, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal vezetője és Zélity László ezredes, szegedi rendőrkapitány osztott meg a jelenlévőkkel. A faluház nézőtere és karzata tele volt: a helybelieket felzaklatta, hogy „egyik napról a másikra feketék jelentek meg és sétálnak a faluban". Többen – közöttük Bera Sándor és Üveges László – azt firtatták, miért nem kérdezte meg az algyői lakosokat senki a tábor létesítéséről. Szabó László, a közeli gátőr arról számolt be, hogy miközben ő Győrben, a Dunánál az árvízi védekezésen dolgozott, azzal hívta fel a felesége, hogy a tanya kapuját „8-10 néger veri", most mit csináljon. Molnár Áron önkormányzati képviselő is a vasműszaki boltot üzemeltető barátjától tudta meg, hogy menekültek jönnek Nagyfára.

Az algyőieket felzaklatta az idegenek jelenléte, de minden kérdésükre választ kaptak. Fotó: Schmidt Andrea
Az algyőieket felzaklatta az idegenek jelenléte, de minden kérdésükre választ kaptak.
Fotó: Schmidt Andrea

Vámosszabadi tiltakozik

Országos hír lett a napokban, hogy lakossági fórumon, transzparensekkel, feliratos pólókban tiltakoztak a Győr-Moson-Sopron megyei Vámosszabadi lakói a befogadóállomás ellen, amelyet a település határában hoz létre a Belügyminisztérium. A mintegy 200 bevándorló elhelyezésére szolgáló létesítmény a lakossági tiltakozás ellenére várhatóan augusztusban megnyitja kapuit. Ez lesz a kilencedik magyarországi menekülttábor.

Seres József – két éve maga is algyői lakos – szavaiból kiderült, a Belügyminisztérium döntéséhez nem kellett a helyiek véleményét kikérni, a BM azért Nagyfa mellett döntött, mert az a tárca területe, és elég messze van nagyobb lakott területtől. „Ez a demokrácia?" – vetették közbe többen. Herczeg József leszögezte: az önkormányzatot sem kérdezte meg a BM, ha megteszi, biztosan tiltakoznak. Azt pedig senki ne gondolja, hogy az algyői testületben bármelyik képviselő is beleegyezne abba, hogy az iskolából menekülttábor legyen, az pedig az önkormányzat területe. Az algyőieknek nem a közbiztonságuk, csupán a biztonságérzetük sérült – állapította meg a polgármester.

Ahogy kiderült, hogy nem jönnek az iskolába afgánok, afrikaiak, lassan hazaszállingóztak az emberek – azért akadtak, akik még hozzászóltak, és elmondták, hogy látták, amint „a faluban sétáló jövevények szárastul, magostul ették a meggyet, széjjeldobálják a gát tetején a szemetet", és „ne is állítsa senki, hogy nem bűnözők, különben honnan lenne pénzük taxira"? Emellett „biztosan betegségeket terjesztenek, és a nőket is félteni kell tőlük". Seres József és Zélity kapitány megerősítette: azon lesznek, hogy a táborban és a tábor miatt „ne legyen balhé" – azt viszont az Unióban hatályos törvények miatt nem teheti meg a rendőrség, hogy ne engedje be az országba azokat, akik menekültstátuszt kérnek.

Olvasóink írták

  • 2. csakhogy 2013. július 12. 09:11
    „Az egész menekült ügy szerintem hivatalos államilag támogatott ember csempészet. mi le velük? megkapják a menekült státuszt és már irány is európa. hála istennek nem maradnak itt. Miért kell ezeket az embereket beengedni egyáltalán. fordítsák vissza és menjenek máshova. Azóta szaporodtak meg amióta nem bűncselekmény a tiltott határátlépés. még csak meg sem büntetik őket, bezzeg a magyar autóst, meg aki dolgozik azt igen. Magyarország én Így nem szeretlek!”
  • 1. pachakuti 2013. július 11. 20:57
    „Egyelőre...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szeged még építkezik, de drágán

Szinte csak Szegeden és csak jó helyeken épülnek társasházak és családi házak a megyében, a lakásnégyzetméter-ár a telek és a minőségi építőanyagok miatt magas. Tovább olvasom