Délmagyar logó

2017. 07. 27. csütörtök - Olga, Liliána 16°C | 26°C Még több cikk.

Nem minden hatéves megy iskolába

Szeged - A hatéves gyermekek szülei ezekben a napokban már az iskolai beíratáson gondolkoznak. Nem minden iskoláskorú gyerek kezdheti meg azonban szeptemberben a tanulmányait: néhány százalék minden évben lemorzsolódik az iskolaérettségi vizsgálaton.
Idén is több ezer gyermek vált iskoláskorúvá Csongrád megyében, de közülük nem mindannyian iratkozhatnak be az iskolákba. A tanulmányok megkezdéséhez ugyanis nem elég a törvényben meghatározott életkor – 2010. május 31-éig a hatodik életév – betöltése: feltétel egy iskolaalkalmassági igazolás is, amit csak az értelmileg, testileg és szociálisan alkalmas gyerekek kaphatnak meg.

Az esetek többségében az igazolást az óvónők automatikusan kiállítják, hiszen az intézményben töltött évek alatt folyamatosan nyomon követik a gyerekek fejlődését, kisebb lemaradásaikat pedig egyéni fejlesztéssel pótolják. – Az úgynevezett Differ-tesztet többször is elvégezzük, így iskolába menetel előtt is, mert kiválóan alkalmas arra, hogy egy biztos adatot mutasson – mondta el Huszkáné Pék Erzsébet, a szegedi óvodaigazgatóság szakmai igazgatóhelyettese. – Törvény szerint az óvoda feladata megállapítani, hogy egy gyermek iskolaérett-e, de ha úgy látjuk, hogy egy-egy területen gyenge, nevelési tanácsadóhoz küldjük, hogy szakértői véleményt mondjon.

Pont, pont, vesszőcske. Az emberábrázolást is nézik. Fotó: Frank Yvette
Pont, pont, vesszőcske. Az emberábrázolást is nézik.
Fotó: Frank Yvette

Ebben az intézményben már pszichológusok és pedagógusok foglalkoznak egyénileg és csoportosan is a gyerekekkel. – A 3–4 órás játékos vizsgálat után négy lehetőség közül dönthetünk: iskolába mehet, fejlesztés mellett iskolába mehet, fejlesztés mellett óvodában marad, vagy komplex, speciális nevelésre van szüksége – mondta el Csapó Ágnes, a kistérségi nevelési tanácsadó tagintézmény vezetője.

Szegeden 1610 iskoláskorú gyermekből idén 90 nem kapta meg az iskolaérettséget igazoló papírt, Makón pedig 230-ból 32. Hódmezővásárhelyen 474-en mehettek volna idén iskolába, közülük azonban 42 gyereket nem találtak érettnek, 24 kicsit pedig még vizsgál a bizottság. Csongrádon 204 iskoláskorú gyermek él, közülük 64-en nem kezdik meg szeptemberben az iskolát, ám egy részük nem a bizottság, hanem a szülők döntése miatt.

A hatéves gyermekek szülei ezekben a napokban már az iskolai beíratáson gondolkoznak. Fotó: Frank Yvette
A hatéves gyermekek szülei ezekben a napokban már az iskolai beíratáson gondolkoznak. Fotó: Frank Yvette

Akiket most elutasítanak, ők sem kerülnek hátrányos helyzetbe kortársaikhoz képest: az esetek többségében csupán egy évet „veszítenek", ez idő alatt pedig felzárkózhatnak iskolaérett társaikhoz.

Most kell beiratkozni

Szegeden és Csongrádon április 21-én és 22-én várják az iskolák a leendő elsősöket, Szentesen, Hódmezővásárhelyen és Makón már lezárultak az iskolai felvételek. A beiratkozásra a születési anyakönyvi kivonatot, az iskolába lépéshez szükséges fejlettség elérését tanúsító igazolást, valamint a szülő személyi igazolványát kell vinni. Bárki bármely intézménybe kérheti gyermeke felvételét, de az iskolák csak a körzetben lakókat kötelesek felvenni.

Olvasóink írták

 • 5. amina 2010. április 22. 11:59
  „Ismerve a szegedi szokásokat, számomra megdöbbentő volt olvasni, hogy csak 90 iskolaköteles korú gyermek nem kezdi meg szeptembertől a tanulmányait. Már csak azért is, mert több oviban tudom, hogy 4 év után szokás iskolába menni a gyerekeknek és ott (biztosan tudom) idén sem volt másképp. Ha csak 3 ovis csoportot nézek, már ott megvolt majdnem a 90 gyermek, és nyilván még volt olyan ovi, ahol valóban alkalmatlannak is ítéltek más gyermeket. Nekem irreálisan kevésnek tünik igy a 90-es létszám.
  Amugy az ovónéni véleménye ellenére mi sem kezdjük ősztől az iskolát, sem a gyermek figyelme, sem a kézügyessége nem volt megfelelő, mi így döntöttünk.”
 • 4. laca74 2010. április 21. 15:17
  „A szülőknek és az óvodáknak is megvan a maga feladata és felelössége abban hogy a gyerköc mikor is mehet iskolába. Egyre inkább ki akarják tolni 1 évvel a szülők az iskolakezdést,ez szuverén joguk”
 • 3. gróf 2010. április 21. 14:19
  „Bízzuk ezt a szakemberekre!!!”
 • 2. BagatElla 2010. április 20. 12:33
  „Azért a megfogalmazásban súlyos csúsztatás van, az a 90 gyerek nem feltétlenül azért nem kapott iskolaérettségi igazolást, mert alkalmatlan, hanem mert a szülők még nem akarják beíratni iskolába. Általában azok a gyerkőcök sem kezdik el az idén a sulit, akik február-május között töltik a 6-ot, mert a szülő úgy dönt, hogy hadd játszon még egy évet. És az óvónők is erre biztatják őket. Így aztán sokan már a 8-at töltik, mire az iskolapadba kerülnek.
  Nem feltétlenül lesz fogékonyabb a tanulásra, inkább kezelhetetlen kiskamasz, mert az oviban minden rá volt hagyva.”
 • 1. varadipal 2010. április 20. 12:08
  „Ha egy gyermek a három feltételből 6 éves korában szociálisan alkalmatlan, az 7 éves korára mitől lesz alkalmas?
  Egy év alatt az óvoda gyerekszobát és új ruhatárat, meg teli uzsonnástáskát vesz neki?
  Nem baj ha egy évvel tovább marad a 6 éves gyerek óvodás, később az iskolában fogékonyabb lesz a tanulásra, érettebben áll a feladatok megoldásához, és egy évvel később válik munkanélküli diplomássá.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiállítás Kass János bélyegeiből

Szeged - A közelmúltban elhunyt Kossuth-díjas grafikusművész, szegedi díszpolgár Kass János… Tovább olvasom