Délmagyar logó

2018. 05. 28. hétfő - Emil, Csanád 16°C | 28°C Még több cikk.

Nincs hivatalos megerősítés, hogy elfogták a magyar turisták gyilkosait Etiópiában

Egyelőre sem a külügy, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni azt a kubai sajtóhírt, hogy elfogták volna Etiópiában a magyarok gyilkosait.

Zajlik az információgyűjtés, de egyelőre sem a külügy, sem a Terrorelhárítási Központ szakemberei nem tudták megerősíteni azt a kubai sajtóhírt, hogy elfogták volna Etiópiában a magyarok gyilkosait – közölte az MTI érdeklődésére a Miniszterelnökség kedden.

Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtóstábjának vezetője hozzátette: amint lesz új információ az ügyben, azt megosztják a nyilvánossággal.

A Prensa Latina kubai hírügynökség kedden - az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozva - jelentette azt, hogy elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai turisták támadóit.

Korábban

Elfogták a január közepén Etiópiában megölt európai turisták támadóit - köztük a két szegedi oktatóét - jelentette internetes felületén a Prensa Latina kubai hírügynökség kedden.

A jelentés az afrikai ország biztonsági szerveinek és rendőrségének a közleményére hivatkozik.

A kubai hírügynökség utalt arra, hogy január 16-án fegyveresek az etiópiai Afar körzetében egy 27 tagú európai turistacsoportot támadtak meg. Két németet, két magyart és egy osztrákot megöltek, többeket megsebesítettek és elhurcoltak.

Az etióp szervek - a Prensa Latina szerint - nem közölték az elfogott támadók személyazonosságát, nemzetiségét és letartóztatásuk helyszínéről sem tettek említést, mondván, hogy a nyomozás még folyik. Megjegyezték viszont, hogy a támadók az al-Kaida nemzetközi terrorhálózathoz tartoznak, és a szervezet a jelek szerint további akciókra készül a térségben.

A turisták az Erta Ale vulkánhoz tartottak. A támadásban a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa, Fábián Tamás 53 esztendős geográfus és Szabad Gábor 39 éves kutatóorvos meghalt, Vizler Csaba, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológia Központjának kutatója pedig súlyosan megsérült.

Winter Zoltán, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontjának munkatársa és Puskás Irén, a Szegedi Tudományegyetem természeti földrajzi tanszékének posztdoktori munkatársa, akik szintén a helyszínen voltak, január 23-án sajtótájékoztatón elmondták, hogy a vulkánnál huszonegy turista tartózkodott fegyveres kísérőkkel és vezetőkkel.

A magyarok a táborukban az éjszaka közepén lövésekre ébredtek, majd két fegyveres kizavarta őket alvóhelyükről. A kunyhók közötti nagyobb szabad területre sorakoztatták fel őket, majd lövéseket adtak le rájuk. Az első lövések Fábián Tamást érték, aki azonnal meghalt. Ezután a mellette álló Szabad Gábor is súlyosan megsebesült.

A kutatónő elmondta: a lövéseket hallva elrejtőztek, néhány perccel később - miután a fegyveresek távoztak - előbújtak, és már csak sebesült társuk ellátásával és mentésével foglalkoztak.

Olvasóink írták

 • 5. igazságkereső 2012. február 08. 14:24
  „Egy ilyen hír közzétételét jobb lett volna alaposabb megfontolás és konkrét bizonyíték után megtenni, mert ezzel csak a két család fájó és nem múló sebeit szaggatják tovább,kiknek családtagjaik egy értelmetlen támadásban vesztették el életüket!”
 • 4. táborosigábor 2012. február 07. 12:55
  „Apátfalvi, racionalitás? - Ti aztán igazán jól érezhetitek magatokat a mai Magyarországon, hisz irányt vettünk a korai középkorba! Komoly személyes érintettség okán a saját hatáskörben elkövetett - SZIGORÚAN TÖRVÉNYTELEN - fizikai megtorlást én sem vetettem el, de mindezt a jogrend álcájában, - azt elfogadhatatlannak érzem.
  Aki olvasta az ARDUF közleményét, korántsem tudhatja innen megítélni, kik és miért rendezték a mészárlást. Nagyon hatásos az Al-Kaidával elintézni a dolgot, kivégezni az etióp kormány számára kényelmetlen, ilyen-olyan fegyveresek közül néhányat, a világ megl majd elégtételt érez. Szerintem.”
 • 3. Apátfalvi** 2012. február 07. 11:43
  „ha terroristákat fogtak el (ami valószínűbb, mint hogy egy egyszerű szobafestőt), akkor azokat így is-úgy is ki kell végezni, lehetőleg kb.3 perces tárgyalás után, persze miután kivallatták őket (eszközök nem számítanak) társaik hollétéről. Így kell ezt, és megszűnik a terrorizmus.”
 • 2. racionalitás? 2012. február 07. 11:10
  „humbukkkkk golyót beléjük.”
 • 1. SzMgabi 2012. február 07. 10:55
  „Szerintem ez sohasem lesz bizonyított, hogy valóban azokat kapták el, akik elkövették ezt a szörnyűséget.
  De kell az eredmény a nemzetközi visszhangnak...........
  Őket már senki nem adja vissza. ............))
  Nagyon sajnálom, hogy ez megtörténhetett. Nyugodjanak békében.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fábián Tamást a szegedi dómban búcsúztatják

Szerdán vehetnek végső búcsút Fábián Tamástól a dómban a szegediek. Tovább olvasom