Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Nincs veszélyben az Armel-fesztivál

Szeged - Bár a közgyűlés decemberben nem szavazta meg, hogy a színház megkösse a szerződést a szervező Armel Produkcióval, úgy tűnik, nem lesz akadálya annak, hogy az egyre ismertebb nemzetközi operafesztivált idén is megrendezzék Szegeden.
Megírtuk, hogy 13 igen és 15 fideszes tartózkodás mellett december 20-án úgy határozott a közgyűlés: ne kössön szerződést a Szegedi Nemzeti Színház a nemzetközi operafesztivált szervező Armel Produkcióval. Az is elhangzott: így 2014-ben nem rendezik meg Szegeden az operaviadalt.

– Az ünnepek alatt nem tudtam a fesztivál jövőjével foglalkozni, tájékozódni sem volt még lehetőségem. Nem értek a politikához, nem tudom, hogyan kell értelmezni a közgyűlés döntését, ezért egyelőre türelmet kérek – mondja Havas Ágnes fesztiváligazgató. Az Armel Produkció vezetője december 31-én Genfben járt, részt vett a híres Victoria Hallban a 2013-as Armel-operaverseny két fődíjasának, a szerb Jelena Koncarnak és a francia Sébastien Obrechtnek a gálakoncertjén. Úgy fogalmaz: a Pannon Filharmonikusok közreműködésével megrendezett hangverseny telt ház előtt hatalmas sikert aratott, tombolt a hűvösnek tartott svájci közönség.

 A 2014-es program

A szegediek Tutino-produkciója mellett idén a visszatérő svájci Théatre Bienne Soleure társulata Christian Henking Figaro című előadását hozza. A pilseni színház Csapó Gyula Phaedra című új művét mutatja be Alföldi Róbert rendezésében. Új szereplője a fesztiválnak a bécsi Neue Oper: Sir Harrison Birtwistle 1967-ben született operáját, a Punch and Judyt mutatják be – ez lesz az idén 80 éves brit komponista első műve, amely megszólal Magyarországon. Új partner Tbilisziből a Grúz Állami Operaház is, amely Zakaria Paliashvili Absalom és Eteri című darabját hozza.

– Azért tartózkodott a Fidesz-frakció a decemberi szavazáskor, mert nincs még a városnak költségvetése 2014-re, az előterjesztés pedig így kívánt kötelezettséget vállalni. Szerintünk ez az államháztartási törvény szerint nem lehetséges. Februárban tárgyalja majd a közgyűlés Szeged idei költségvetését, ha elfogadta, onnantól kezdve lehet ilyen kötelezettséget vállalni. Az Armel-fesztivál régóta futó rendezvény, látok esélyt arra, hogy megszavazzunk egy részletesebb információkat tartalmazó előterjesztést – fogalmaz Gyimesi László fideszes önkormányzati képviselő, városfejlesztési és külügyi tanácsnok.

– Nem a fesztivál ellen szavazott a polgári oldal, csak tartózkodott, mert valószínűleg nem rendelkeztek elegendő információval. Újra be fogjuk adni az indítványt még alaposabb indoklással. Azt remélem, a bővebb információk alapján megszavazzák majd – hangsúlyozza Gyüdi Sándor. A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója emlékeztet arra is: az idei fesztivállal kapcsolatban tulajdonképpen már majdnem minden eldőlt tavaly. Kiválasztották a döntőben éneklő versenyzőket, megvannak a darabok és a partnerszínházak is. A szegedi társulat például igazi szenzációval készül: a népszerű kortárs olasz komponista, Marco Tutino A gyertyák csonkig égnek című világsikerű Márai-regényből írt új operáját állítják színpadra ősbemutatóként. Altorjay Tamás és egy svájci baritonista énekli majd a két versenyszerepet.

Gyüdi Sándor (jobbról) a két tavalyi győztessel, Jelena Koncarral és Sébastien Obrechttel a nagyszínházi díjátadó gálán. Fotó: Karnok Csaba
Gyüdi Sándor (jobbról) a két tavalyi győztessel, Jelena Koncarral és Sébastien Obrechttel a nagyszínházi díjátadó gálán. Fotó: Karnok Csaba

– Az operafesztivál az elmúlt években folyamatosan fejlődött, Havas Ágnes több változtatási javaslatomat is elfogadta. A korábbi kettővel szemben már csak egy előadásban látható mindegyik versenyprodukció. A külföldi vendégprodukciók jelentős része modern kamara-előadás, nem ideális miliő számukra az aranyozott stukkós nagyszínház, ezért véleményem szerint érdemesebb lenne ezeket a jövőben inkább a kisszínházban játszani. Felváltva mutathatnánk be a versenyprodukciókat a két színházban, így öt nap alatt lemehetne mindegyik előadás, nagyobb lenne a sajtó figyelme, elvárható lenne, hogy mindegyik zsűritag végig jelen legyen, talán még fesztiválturisták is nagyobb számban jönnének, hiszen nemcsak másnaponként, hanem minden estére kínálnánk így számukra programot. Alkalmasabb időpontot is találtunk a fesztiválnak: 2015-től már júniusban, a pécsi POSZT és a miskolci operafesztivál közötti héten rendeznénk meg – sorolja a változásokat Gyüdi Sándor.

Szeged önkormányzata évente 40 millió forintos céltámogatást ad a színházon keresztül a fesztiválnak, ezt az összeget a teátrum egy az egyben átutalja a szervező Armel Produkciónak. – Összességében többe kerül a rendezvény, hiszen egyéb költségekkel is jár. Úgy vélem, jó irányba halad a fesztivál: nemzetközi ismertsége egyre nő, a szegedi közönség is egyre érdeklődőbb. Az előkészítés folyamata is sokkal nyugalmasabb, mert 2013-ban egyszerre két év döntőseit választottuk ki, ezzel minden tervezhetőbbé vált. A színház egyértelműen érdekelt a folytatásban – hangsúlyozza a főigazgató.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Italok a középkorban

Addig ugratták a haverjai az egyetemen, amíg meg nem írta a szeszes italok történetét. Tovább olvasom