Délmagyar logó

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -2°C | 3°C Még több cikk.

Növelni kell a fizetőnézők számát

Szeged - Az új színházi törvény szerint a fizetőnézők száma is fontos a teátrumok állami támogatásának meghatározásakor. A látogatottság növelése ezért minden színház számára létérdek. Szegeden százezer nézővel lennének elégedettek – egy revizori jelentésben legutóbb 86 ezer jegyvásárló szerepelt.
Az országgyűlés tavaly decemberben csaknem hatvanszázalékos többséggel fogadta el a színházak működését is szabályozó előadó-művészeti törvényt. A finanszírozással kapcsolatos változások érintik leginkább a teátrumokat.

– Visszafelé haladunk a korábbi rendszerhez, amikor a színházak önkormányzati támogatásából mechanikusan számítódott ki az állami támogatás. 2010-től ez lesz az állami támogatás egyik szelete; a másik a kereskedelmi sikertől függ. A fizetőnézőszámból kalkulálja az állam a támogatást. Továbbra is bemutatjuk azokat a számunkra kedves darabokat, amelyek kisebb előadásszámot képesek csak elérni, de lesznek olyan produkcióink is, amelyek garantálják, hogy meg tudjon élni a teátrum – hangsúlyozza Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója.

A Tisza-parti teátrumban már belső intézkedések születtek: a dolgozóknak is kedvezményes áru szakmai jegyet kell váltaniuk, ha hozzátartozóik számára kérnek belépőt. A szakmai jegyekkel érkezők is beleszámítanak ugyanis a fizetőnézők számába.

Vajda Júlia (Ruth) és Rácz Tibor (Ellentengernagy) a Kalózkalandban. Fotó: Frank Yvette
Vajda Júlia (Ruth) és Rácz Tibor (Ellentengernagy) a Kalózkalandban.
Fotó: Frank Yvette

– A látogatottság emelésének receptje tulajdonképpen egyszerű: jó előadásokat kell csinálni. A gazdasági válságra is tekintettel roppant fontosak a kedvezmények. A fizetőképes kereslet 2006 ősze óta folyamatosan csökken a hazai színházakban. Ennek a tendenciának nemcsak anyagi, hanem hangulati meghatározottsága is van. A társadalom fáradt, csalódott, elkeseredett, nem a színházat választja elsősorban arra, hogy a problémáitól szabaduljon. Ezért nekünk figyelnünk kell arra is, hogy aki megszokta, hogy színházba jár, igényli a jó produkciókat, az hozzájusson akkor is, ha az anyagi lehetőségei szűkülnek – mondja Gyüdi Sándor. Sokféle kedvezményt terveznek, nem csupán egész évadra érvényes akciókban gondolkodnak, hanem egyes estékre szólókon is. Aki úgy érzi, hogy rászorul, annak érdemes lesz figyelnie a színház honlapját, ahol közreadják a napi akciókat. Így nagyon olcsón is hozzá lehet majd jutni a belépőjegyekhez.

Költségvetés számokban

A Szegedi Nemzeti Színház költségvetési előirányzata 2009-re 1 milliárd 216,7 millió forint. Mint Bojtos Mónika gazdasági igazgatótól megtudtuk, ebből 574,9 millió forint az állami, 341,8 millió forint az önkormányzati támogatás. A tervezett saját bevétel 300 millió forint, ebből 124 millió forint a jegy- és bérleteladásokból folyna be. A tavaly nyáron hivatalba lépett új főigazgató szeretné megcélozni a százezres nézőszámot – a két játszóhelyen összesítve. Az önkormányzat legutóbbi revizori jelentésében még 86 ezer fizetőnéző szerepelt, igaz, van olyan minisztériumi statisztika is, amely szerint a teátrum 96 ezer nézőt tud felmutatni.

Világnapi séta

Felfedezősétára várja az érdeklődőket a szegedi teátrum a színház világnapján a kulisszák mögött rejlő titkok megismerésére. Ma délelőtt 10 órakor, valamint 15.30-kor és 16.30-kor indulnak a turnusok a jegyirodából (Szeged, Stefánia 6.). A résztvevőket a 125 éves színházat bemutató könyvvel is meglepik. A színházi világnap alkalmából a Kalózkaland című operett-kaland ma 19 órakor kezdődő nagyszínházi előadására a helyszínen 18 és 19 óra között ajándék áron, 500 forintért vásárolhatók belépők.

Olvasóink írták

 • 3. Kasza 2009. március 30. 00:24
  „lehet olcsóbb a jegy ha szar az előadás
  na mármost az a 100.000 nézőt ,hogy fogják számolni ?
  nagy+kicsi színház vagy +szabadtéri is ebbe fog tartozni.”
 • 2. Boytronic 2009. március 28. 11:43
  „Egyszerü,adják olcsóbban a jegyeket!!!!”
 • 1. waterbear 2009. március 27. 22:40
  „Már látom ahogy a kötelező olvasmányok alapján a jövőben lesznek kötelező színházi előadások a jövőben....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A festmény ideje a REÖK-ben

Szeged - Ritka kincsek, méltatlanul hanyagolt, zseniális alkotások is szerepelnek A festmény ideje című kiállításon, amelyekre a Magyar Nemzeti Galéria raktárában bukkantak a szervezők. Tovább olvasom