Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Nukleáris rakéta a szomszédban

Ha bevetették volna az SS–24-es atomtöltetű rakétákat, elpusztult volna az emberiség. A hírhedt tömegpusztító – most már hatástalanítva – tegnaptól Szeged közelében, Kecelen látható. Az ukránok által tervezett és gyártott nukleáris fegyver megszerzéséért titkos ügynökök harcoltak.
Az egykori hidegháborús csúcsfegyver mostanra a béke jelképe lett. Fotó: Frank Yvette
Rettegett nukleáris fegyvert telepítettek és avattak fel Szeged közelében, Kecelen. A kiállított atomtöltet és robbanófej nélküli rakéta a béke jelképe lett a világon. A tömegpusztító kuriózum a tizenhat hónapja Isztambulba hurcolt Tüysüz Mehmet Karcsika szegedi édesanyját az elhelyezési per végéig támogató Egymásért Egy-Másért Alapítvány jóvoltából került Magyarországra. A kuratórium elnöke, Földesi-Szabó László elmondta: tizenötmillió forintért sikerült megszerezni és összeszereltetni a hadtörténeti múzeumnak adományozott haditechnikát.

Az ukrán Pildenmas gyárban különleges biztonsági intézkedések mellett tervezték és gyártották azt a hírhedt SS–24-es interkontinentális ballisztikus rakétát, mely a keceli Pintérművek által üzemeltetett Haditechnikai Parkban mered az ég felé. Malonyec, a jó gyerek – ahogy tervezői nevezték – Európában először tegnap óta megtekinthető a Szegedtől kilencven kilométerre fekvő kisvárosban.

A kiállított rakétát katonai csinnadrattával avatták fel. Fotó: Frank Yvette
A katonai csinnadrattával felavatott hidegháborús csúcsfegyvert az amerikaiak és a franciák sem tudták megalkotni, pedig óriási erőfeszítéseket tett a hírszerzés a titkos dokumentumok megszerzésére – nyilatkozta lapunknak Jurij Vasziljev, a Pildenmas igazgatója. A gyártásért felelős vezető elárulta: a titok nyitja többek között abban rejlett, hogy a monumentális, 200 tonnás, három méter átmérőjű, húsz méter hosszú rakétát nem függőleges, hanem vízszintes technológiával szerelték össze. – Ma is építünk rakétákat, de ezeket már az amerikaikkal békés célokra használjuk – jelentette ki Jurij Vasziljev.

A tíz robbanófejes atomtöltetű rakéták bevetése a világ bármely pontján lehetséges lett volna: hatósugara 11 ezer kilométer volt.
– Arra tervezték, hogy megsemmisítse az életet a Földön – hallottuk Jurij Muskától, Ukrajna magyarországi nagykövetétől. Hazánkat egy SS–24-es elsöpörte volna a föld színéről, hiszen a Hirosimára a második világháborúban ledobott atombomba hatóerejének az ötvenszeresével szerelték fel.

Jurij Vasziljev
A Szovjetunió 1991-es felbomlásáig kilencven ilyen rakétát telepítettek. Mivel a legtöbb SS–24-et tervező és gyártó létesítmény Ukrajnához tartozott és az ország a szétválás után nem volt érdekelt többet az interkontinentális ballisztikus rakéták előállításában, a gyártóvonalat 1995-ben bezárták. A Start 1 majd a Start 2 megállapodás orosz ratifikálása után megkezdődött a hidegháborús pusztító fegyverek hatástalanítása és leszerelése.

– Két üzenetet is hordoz a Kecelen felállított történelmi hadászati fegyver: a legenda – ami miatt több ügynök is megbukott – a béke jelképe lett és a hidegháború lezárását is jelenti – fogalmazta meg a most már csak műtárgyként emlegetett, kiállított tömegpusztító eszköz jelentőségét Holló József Ferenc vezérőrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója.


Űrhajót szeretne

Pintér József, a keceli Pintér művek tulajdonosa több éve szeretne űrhajót Haditechnikai Parkjába. A Szojuz összerakását már a helyszínen megfigyelhette, de egyelőre még nem tudta beszerezni. Az alkatrészeket már megsimogattam, remélem egy példány hamarosan látható lesz Kecelen – mondta a vállalkozó, aki az SS-24-re négy éve vetett szemet, s végül megszerezni az Egymásért Egy-Másért Alapítvány segítségével sikerült és a hadtörténeti múzeum tulajdona lett. Az első és második világháborús több száz hadieszköz mellett most már a legmodernebb is megtalálható a parkban. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Balogh Elemér

Megválasztotta az Alkotmánybíróság tagjának tegnap az országgyűlés Balogh Elemért, a Fidesz… Tovább olvasom