Délmagyar logó

2017. 10. 22. vasárnap - Előd 10°C | 20°C Még több cikk.

Öngyilkos akart lenni Savanya Norbert

Szeged - Kórházban ápolják Szeged egyik legsikeresebb volt sportolóját, az egykoron világklasszis búvárúszó Savanya Norbertet. Azt mondta, többé nem kísérel meg öngyilkosságot, sőt létrehoz egy alapítványt, ami a hozzá hasonlóan kilátástalan helyzetbe került sportolókon fog segíteni.
kórházban ápolják Szeged egyik legsikeresebb volt sportolóját, az egykoron világklasszis búvárúszó Savanya Norbertet. A különböző világversenyeken szenzációs eredményeket elért, és még mindig csak 31 éves sokszoros bajnok kétszer is megpróbált önkezével véget vetni az életének. Azt mondta, többé nem kísérel meg öngyilkosságot, sőt létrehoz egy alapítványt, ami a hozzá hasonlóan kilátástalan helyzetbe került sportolókon fog segíteni.

Depresszió, pánikroham

A depresszív állapot általános értelemben olyan jelenségekkel írható körül, mint hosszan tartó lehangoltság, szomorúság, melankólia, búskomorság, veszteségérzet, elesettség, apátia, katatónia, halálvágy, öngyilkossági késztetések stb. Némelyik a legtöbb ember életének hosszabb-rövidebb időszakában megjelenik. A depresszió kezelése a hivatalos gyógyászatban lehet pszichológiai (pszichoterápia) vagy gyógyszeres.
A pánikroham átmeneti erős félelemérzet vagy rossz közérzet. Különbözik más szorongásos betegségektől. A legtöbb pánikbeteg halálfélelemről, „megőrülésről", valamint érzelmi és viselkedésbeli irányításvesztésről beszél. Erős késztetést éreznek, hogy elmeneküljenek onnan, ahol a roham elkezdődött, amit mellkasi fájdalmak, a lélegzet megakadása és az elkerülhetetlen végzet érzése követ.

– Többé nem próbálok meg öngyilkosságot elkövetni! – jelentette ki eltökélten lapunknak Savanya Norbert, a többszörös világ-, Európa- és magyar bajnok egykori szegedi búvárúszó. A volt világklasszis sportolót jelenleg kórházban ápolják, legutóbb a múlt héten kísérelt meg öngyilkosságot, de mint a korábbit, ezt is túlélte.

– Az én történetem nem egyedi eset. A visszavonult sportolók közül sokan nem tudnak beilleszkedni a civil életbe. A megváltozott életritmushoz nehéz alkalmazkodni, nincs meg az éveken keresztül megszokott siker, az élmény, ráadásul a barátok és a rajongók száma is egyik napról a másikra hirtelen megcsappan. Említhetnék neveket is, köztük olimpiai, világ- és Európa-bajnokokét, de nem akarok helyettük beszélni. Az én tragédiám is ez. Tizenkilenc évig versenyeztem. Európa-bajnoki és világbajnoki győzelmeket szereztem, többször állítottam fel világcsúcsot. A teljesítményemet elismerték. Azt hiszem, sok örömet szereztem a szegedieknek, az ország sportrajongóinak, és természetesen szűkebb környezetemnek, a családtagjaimnak is – mondta az előzményekről Savanya Norbert, aki egy idő után egyre nehezebben tudta teljesíteni az edzésadagokat, az eredménykényszer miatt doppinghoz nyúlt. Magyarországon, a hat éve Egerben rendezett Európa-bajnokságon bukott le, és nyomban eltiltották. Sportkarrierje egy csapásra véget ért. 25 éves volt.

Névjegy:

Savanya Norbert
1976. 06. 02.
sportág: búvárúszás
eredményei: tízszeres világbajnok, háromszoros Európa-bajnok, világjátékok-győztes, 67-szeres magyar bajnok.


Sportpályafutásának befejezése után ügyvédjelöltként, majd ügyvédként dolgozott, korábban úszótanodát üzemeltetett, kórházi kezelés alatt álló gyermekek rehabilitációjában is részt vállalt. Az exbúvárúszó azt mondja, „új" élete csak látszólag volt csillogó.
– Később különböző betegségeket állapítottak meg nálam, de nem emiatt akartam öngyilkos lenni. Harmincegy éves vagyok, visszavonulásom óta nem tudtam beilleszkedni a civil életbe. Arra már utaltam, hogy a korábbi évekhez viszonyítva sikertelennek éreztem magam, nem találtam a helyem, ez váltotta ki a depressziót. Pánikbetegséget is megállapítottak nálam, és azt is kimutatták, hogy hajlamos vagyok az öngyilkosságra – mondta.

Savanya Norberttel az elmúlt napokban többször és hosszasan beszélgettünk. Mindannyiszor fontosnak tartotta megjegyezni, hogy bármilyen furcsa, de a kórházban találta meg újra az életcélját, azt, amivel segíthet magán.
– Eldöntöttem, amint kikerülök innen, létrehozok egy alapítványt, amely nem hagyja magára a karrierjüket befejező sportolókat, hanem segít beilleszkedni nekik egy addig ismeretlen világba, a civil életbe.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hatalmas dugó az 5-ösön

Szeged - Óriási forgalmi dugóba kerültek csütörtökön a főváros felől az M5-ösön Szegedre érkezők. A… Tovább olvasom