Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Óriásokat szül a megye

Csongrád megye - Intézményóriásokat hoz létre a megyei önkormányzat, hogy tovább spóroljon. A tanulásban akadályozott gyerekek szegedi, makói, szentesi, csongrádi iskolája a vásárhelyihez fog tartozni. Az Egyesített Szociális Intézmény három településen működő otthonai egy negyedikhez, a csongrádi Aranyszigethez kerülnek.
Összevonja két oktatási intézményét a megyei önkormányzat. A központ a tanulásban akadályozott gyerekek vásárhelyi intézménye lesz, a Kozmutza Flóra Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon. Ehhez fog tehát tartozni az ugyanilyen profilú makói Pápay Endre Óvoda, Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakiskola, Diákotthon, Gyermekotthon és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény. A laikus arra gondol, hogy itt két iskola egyesült, és kész – holott a vásárhelyi iskolának már eleve volt egy tagintézménye egy másik városban: ez a szentesi Rigó Alajos Óvoda, Általános Iskola, Szakiskola, Diákotthon és Gyermekotthon. Ehhez a szentesi intézményhez is tartozik egy csongrádi részleg. Ám a jövevény makói iskola sem egyedül „érkezik", hiszen a fönntartó megyei közgyűlés néhány évvel ezelőtti döntése hozzácsatolta szegedi iskoláját-óvodáját, amely Klúg Péter nevét viseli. Egy igazgatás alá fog tartozni az összes, tanulásban akadályozott gyerekekkel foglalkozó megyei iskola, amelynek Hódmezővásárhely mellett Szegeden, Makón, Szentesen, Csongrádon lesz tagintézménye. Lényegében öt különálló tantestület munkáját fogja össze, és ez nem lesz könnyű feladat.

A végső döntésig még kikérik az iskolaszék, a szülői szervezet, a diákönkormányzat és az alkalmazottak, köztük a tantestület véleményét. A választott vezetőét nem tudják: néhány hónappal ezelőtt a makói Pápay Endre iskola igazgatónője, Illyés Gyuláné lemondott tisztségéről. Lapunk kérdésére nem akarta megindokolni döntését.

Ugyanígy határozott január végén az Egyesített Népjóléti Intézmény eddigi vezetője, Ferenczy Zoltánné is, aki azt mondta, csak rá és Magyar Anna elnökre tartozik, hogy miért mondott le. Az ő intézményének része a megye szentesi, derekegyházi és nagymágocsi otthona. Most ezt májustól a csongrádi Aranysziget Otthonhoz csatolják. Szintén megszűnik az Ópusztaszeri Pszichiátriai Otthon önállósága, mert a kisteleki Napsugár Otthon telephelyévé válik – ehhez a központhoz tartozik már egy mórahalmi tagintézmény és egy ruzsai telephely. Ez utóbbi lépésről volt véleménye az ópusztaszeri intézménynek: „Az átszervezés veszélyezteti a lakók és dolgozók munkáját, életkörülményeit. Kérik a döntéshozók segítségét, hogy a jelenlegi szervezeti struktúrában, az intézmény teljes önállóságával folytatódhasson a működés" – áll az előterjesztésben. A döntés mégis megszületett, mert a megyei közgyűlés minden lehetőséget megragad a takarékoskodásra. Az ellenzéki képviselők szerint nem lesznek működőképesek ezek a konglomerátumok. Ezt az állítást azonban nehéz alátámasztani, hiszen nem ezek lesznek az első, több településen dolgozó gigaintézmények: a Szegedi Kistérség Többcélú Társulása Egységes Gimnáziuma, Általános Iskolája, Óvodája, Pedagógiai Szakszolgálata, Eötvös József Gimnázium például évek óta így működik.

Olvasóink írták

  • 2. jozko 2011. március 10. 21:22
    „Spórolni!
    Kerüljön bármibe....”
  • 1. rozator 2011. március 10. 19:57
    „Na, majd a vármegye! Meg a főszolgabíró! Meg a főispán! Meg az a jó ....!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Január óta 15 ezer honosítás

Január óta 15 ezer határon túli magyar egyszerűsített honosításának ügyintézését segítették a Demokrácia Központok. Tovább olvasom