Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Örülnek a kertészek, indulnak a beruházások

Csongrád megye - A kertészek évek óta várták azt a törvénymódosítást, amely leszögezi: nem kell visszasajtolni a termálvizet. A döntés megszületett. A gazdák örülnek, bizonyos érdekcsoportok nem.
Az ügy jelentőségéhez képest nem volt nagy hírverés a parlament múlt heti döntése körül: a honatyák szavaztak, így a vízgazdálkodási törvény keretén belül eltörölték a termálvíz-visszasajtolási kötelezettséget. Az ügy sokáig vajúdott, lapunk többször írt arról, hogy gazdák, termelőcégek, szakmai szervezetek is hangoztatták: a visszasajtoló kutak építése vállalhatatlan költség.

A hírek szerint a bizonytalan gazdasági környezetnek köszönhetően Csongrád megyei mezőgazdasági vállalkozások kezdték meg a szomszédos országokba települést. Például Romániába, ahol fel sem merült a visszasajtolási kötelezettség ötlete.

Termálvíztől érik a paradicsom – a visszasajtolási kötelezettség megszüntetése miatt pedig csökken a gazdák kiadása. Illusztráció: Segesvári Csaba
Termálvíztől érik a paradicsom – a visszasajtolási kötelezettség megszüntetése miatt pedig csökken a gazdák kiadása. Illusztráció: Segesvári Csaba

Éppen Szentesen, a DélKertész márciusi jubileumi közgyűlésén jelentette be Czerván György agrárgazdaságért felelős államtitkár, hogy a kormány törvényben szeretné megszüntetni a visszasajtolási kötelezettséget. Most végre fellélegezhetnek a kertészek, jelentette ki kérdésünkre a térség fideszes parlamenti képviselője, Farkas Sándor, aki parlamenti felszólalásai során többször kiállt a termálvíz mezőgazdasági célú felhasználása mellett.

– A korábbi bizonytalanság megszűnt, azok a fejlesztések, amelyek az elmúlt években emiatt elmaradtak, most lendületet kaphatnak. A kertészek nagyon örülnek, tudok olyan szakemberről, aki a hír hallatán már új pályázaton dolgozik. Biztos vagyok abban, hogy megnő a beruházási kedv – foglalta össze. További jó hír, tette hozzá, hogy várhatóan nyár végén a jelenlegi, 2,5 milliárdos mezőgazdasági célú forrás négyszeresére pályázhatnak a gazdák.

– Vízfelhasználói oldalon pozitívak a visszajelzések, van, akinek fáj a döntés. A kútfúrólobbi biztosan nem örül – tudatta Szegvár polgármestere, a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének (Agrya) alelnöke, Gémes László. Korábban ez a szervezet is tiltakozott a kötelező visszasajtolás ellen. – Állíthatom, hogy jogtalan a félelem: a víz nem fogy el alólunk. A törvénymódosítás eloszlatta a bizonytalanságot, így a bankok is a beruházások mögé mernek majd állni – mondta. A szentesi Árpád Zrt. szakembere, Nagygál János szerint a fenyegetettség ugyan megszűnt, ám egyelőre önmérsékletre intené az érintetteket. – A törvénymódosítás önmagában nem elég, még meg kell várni a végrehajtási utasításokat, az apró betűs részeket.

Olvasóink írták

  • 1. deszkás 2013. június 06. 13:51
    „Én se örülök neki. Hol vannak a környezetvédők? Nézegetik a számlát? Nézd meg az újszegedi termálkútnál mi marad vissza a kivágott csővezetékben.(NEM a vízelfogyásról van szó!) Ha törvényt hozol akkor mitől szűnik meg ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csődtől félnek a kistelepülések

Az adósságkonszolidáció fejében olyan megszorításokat hajtott végre a kormány, amelyek csődbe viszik a kisfalvakat – állítják polgármesterek. Tovább olvasom