Délmagyar logó

2017. 10. 21. szombat - Orsolya 10°C | 20°C Még több cikk.

Öt éve veretlen az algyői kajakos

Algyő - Öt éve nézik a hátát vetélytársai az algyői Kopasz Bálintnak. A 13 éves kajakos legutóbb Győrben végzett az első helyen: szobáját számtalan érem és kupa díszíti. Célja az ifjúsági olimpia és az ásványcsiszolás.
Első osztályos korában ugyan elaludt a szülei által szervezett kenutúrán, de a természet közelsége mégis annyira megfogta Kopasz Bálintot, hogy a kirándulás után ő is lapátot ragadott. A 13 éves algyői fiú azóta 35 aranyérmet szerzett különböző kajakversenyeken. Ellenfelei 5 éve nem tudják megverni a 7. osztályos fiút, aki legutóbb Győrben végzett 69 induló közül az első helyen.

– Sokat edzek – osztotta meg a páratlan siker receptjét velünk a fiú, akinek a kajaksportban szintén szép sikereket elért édesanyja az edzője. Jó időben alig 150 métert kell megtennie Bálintnak, hogy vízre szálljon: házuk szomszédságában egy nagyobb tó terül el, ahol a tavalyi év nagy részében készült. A heti nyolcszor másfél óra edzés lemondásokkal is jár: iskola után Bálint nem mehet el csavarogni a diáktársakkal.

Kopasz Bálint eddig 35 aranyérmet szerzett. Fotó: Schmidt Andrea
Kopasz Bálint eddig 35 aranyérmet szerzett.
Fotó: Schmidt Andrea

– Edzések után jól elvagyok itthon, nem is akarok semerre menni. A kajakozást csak addig akarom csinálni, amíg örömet lelek benne. Szeretnék kijutni a 2014-es ifjúsági olimpiára Kínába – mesélt tervéről.
Bálint példaképe Kammerer Zoltán és Janics Natasa. Előbbit gyorsasága és szerénysége miatt tiszteli, de személyesen még nem találkoztak. Natasával baráti viszonyban van a család: az olimpiai bajnok sportolónő találkozáskor mindig szól egy jó szót Bálinthoz, és próbálja ellátni hasznos tanácsokkal. A fiúnak egy ideje már nemcsak a kajak, hanem az ásványgyűjtés is szenvedélye. – Fél éve gyűjtöm őket, már 30 van belőlük. A nemesopál a kedvencem, amit az Ausztráliában élő testvérem küldött. Sok könyvem van a témában, és több bányában is jártam. Ha a kajakozást abbahagyom, Németországba szeretnék kimenni ásványcsiszolónak – hallottuk a céltudatos fiútól.

Édesanyja – akinek keze alatt több száz kajakos fordult meg – mindenféle szülői elfogultság nélkül állítja: Bálintban benne van egy olimpiai szereplés lehetősége, ami nagy szorgalommal és szerénységgel elérhető lesz számára. A fiú már most birtokában van ezen tulajdonságoknak. Amikor számtalan aranyérmével akartuk lefotózni, Bálint a következőket mondta: „Hozok egy ezüstöt is. Ne csak arany legyen a képen."

Olvasóink írták

 • 3. krekati 2011. február 17. 20:36
  „szeti! rosszul sejted, és rosszindulatú vagy.”
 • 2. ketrin72 2011. február 16. 08:59
  „gratulálok”
 • 1. szeti 2011. február 15. 20:37
  „szegényt nyomja az edző anyukája, lehet, nem is ő akarja azt csinálni, amit csinál. remélem, rosszul sejtem ezt.

  ettől függetlenül sok sikert kívánok neki, mert nem semmi, amit letesz az asztalra, jól tudom, én is versenyeztem. sok sikert!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Polgárőrökre, majd rendőrökre támadt az ittas férfi

Zsombó - Polgárőrökre, majd a kiérkező és vele szemben intézkedő rendőrökre támadt az a férfi, aki a… Tovább olvasom