Délmagyar logó

2016. 12. 08. csütörtök - Mária -5°C | 3°C

Öttömös készül a szombati spárgafesztiválra

Öttömös - A spárga zömét már leszüretelték és eladták Öttömösön. A hétvégi fesztiválra azért maradt néhány mázsa. Ragulevessel és puffanccsal kínálják a vendégeket.
Ha Öttömös, akkor spárgafesztivál. Szombaton minden a különleges alakú és ízű zöldségről szól majd a faluban. A helybeli termelők adják össze a kóstoló alapanyagát. A Spárga-Kert Kft.-től idén is 5–600 kiló érkezik. Seller Attila és Molnár József osztálytársakból lettek üzlettársak, 18 éve gazdálkodnak a falu határában.

– Többféle zöldséggel, gyümölccsel foglalkozunk, de főként spárgával. Hazai exportőrökön keresztül adjuk el német, osztrák és skandináv vevőknek – mondja Attila a 20 hektáros spárgaföld terméséről. Mossák, szortírozzák, de a hűtőházukban sem áll sokáig a friss áru, mert csomagolják és szállítják tovább.

A Spárga-Kert Kft. üzemében mossák és válogatják a spárgát, ami később a cég hűtőházába kerül. Fotó: Frank Yvette
A Spárga-Kert Kft. üzemében mossák és válogatják a spárgát, ami később a cég hűtőházába kerül.
Fotó: Frank Yvette

Már az ókori görögök is

Hippokratész írt először a spárga jótékony hatásáról 2400 éve, ételekhez a rómaiak kezdték használni. Hazánkban a 15. századtól terjedt el, főúri kertek gyógynövényeként. 93–95 százaléka víz, könnyen emészthető rostokból áll. Az élelmezési szakember elmondta: magas a nyomelem-, ásványianyag- és vitamintartalma. Többek között szilícium, molibdén, vas, fluor, kalcium, kálium és B1, B2, B6 és C vitamin van benne. Kiváló a főzőlé vízhajtó, vesekő-eltávolító hatása. Méregtelenítésre és alacsony szénhidráttartalma miatt cukorbetegek diétájához is ajánlják a spárgát.

Június első napjaiban kifut a szezon. Attila enni is nagyon szereti a spárgát, hétfőn éppen rakottan került a család asztalára.

– 300 liter spárgás ragulevessel készülünk a nagy napra és legalább egy mázsa spárgás puffancsot sütünk. Hajnalban látunk hozzá – hallottuk Tanács Tiborné Angélától, az önkormányzati intézmények élelmezésvezetőjétől. A ragulevest sertéscombból főzik, a végén kerül bele a meghámozott, felkockázott spárga. A puffancshoz leforrázzák a spárgakockákat és fánktésztához hasonló állagúra keverik vegetával, liszttel, tojással, zsemlemorzsával. Ízlés szerint megbolondítható tejföllel, sajttal, virslivel, gépsonkával. Kanállal szedik forró olajba, és aranybarnára sütik.

Az üzemi konyhán, ahol 200 adag készül, szintén főznek a menübe spárgakrémlevest és puffancsot. Szombaton viszont – a tavalyi felhozatal alapján – számítani lehet olyan kuriózumokra is, mint a madzagos tekercs, a spárgás krémes és ivólé vagy a spárgatorta. Utóbbi alapját a bevált piskótarecept alapján liszt, tojás, cukor, sütőpor hozzáadásával sütik. Tetejét megkenik gyümölcspudinggal, amire egy sor spárgakockát rétegeznek, végül citromos, málnás vagy narancsos gyümölcskocsonyával díszítik.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiltakoznak a taxisok

Ötévente vizsgázniuk kellene a taxisoknak, 10 évesnél idősebb autóval nem dolgozhatnának – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium rendelettervezetében. Tovább olvasom