Délmagyar logó

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 20°C | 31°C Még több cikk.

Pályázat a jól gazdálkodó településeknek

Balástya - Kapjanak a jól gazdálkodó önkormányzatok is állami támogatást, ha már az eladósodott falvakat konszolidálták – ezt kezdeményezi a belügyminiszter. Az érintett Csongrád megyei települések pályázati lehetőséget szeretnének olyan beruházásokhoz, amelyeket eddig csak önerőből valósíthattak volna meg.

Összesen 685 milliárd forintnyi adósságot vállalt át az állam az önkormányzatoktól februárban. Az ötezer fő alatti települések adósságát teljes egészében – ez 1710 településen összesen 74 milliárdot jelent. Az ötezer fő feletti településeknél összesen 610 milliárd forintot, az adósságok 40-70 százalékát.

Voltak azonban jól gazdálkodó önkormányzatok is, Csongrád megyében például 14. Jogosan vetődött fel, nekik nem járna-e segítség. Pont azok estek el ugyanis az állami segítségtől, akik az adott lehetőségeiken belül gondolkoztak, nem vettek fel hiteleket.

Tovább épülhet, szépülhet Balástya. Fotó: DM/DV
Tovább épülhet, szépülhet Balástya.
Fotó: DM/DV

Néhány hete érkezett a Belügyminisztériumtól egy levél, hogy ezeket az önkormányzatokat is támogatnák, így projektötleteket várnak ehhez – mondta el Ujvári László, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének Csongrád megyei tagozatvezetője. Összehívta tehát az érintett települések – Balástya, Csanytelek, Csengele, Nagymágocs, Ferencszállás, Királyhegyes, Kiszombor, Kövegy, Nagyér, Nagylak, Óföldeák, Pusztaszer, Ruzsa és Üllés – polgármestereit, hogy egyeztessenek.
– Megegyeztünk, hogy olyasmit szeretnénk kérni, ami mindenki számára hasznos lehet. A közösen megfogalmazott levélben így pályázati lehetőség megnyitását szorgalmaztuk – hangsúlyozottan nem látványberuházásokra. Olyan fejlesztéseket szeretnénk ebből megvalósítani, mely a fenntartható fejlődés felé visz. A belterületi utakat, járdákat korszerűsítenénk, illetve látnánk el szilárd burkolattal, valamint a külterületi utakat tennénk rendbe. De hasznos lehet bármiféle munkahelyteremtő vagy energetikai racionalizálást célzó beruházás is.

Ujvári László hozzátette: levelükben azt is kérték, hogy a pályázat kiírása előtt, amikor már ismert a felhasználható keretösszeg, kérjék ki az önkormányzatok véleményét, kinek mi lenne a legfontosabb. Így garantálható, hogy a pályázat valóban a legszükségesebb dologban nyújt majd segítséget.

Olvasóink írták

  • 1. Alexus 2013. május 08. 16:59
    „En a legjobban annak orulnek, ha vegre az arkokat kitakaritanak a regi 5-os ut mellett. Nem allapot, hogy nad, bokor fa es minden mas van az arkokban. Arrol nem beszelve, hogy a kulteruleti buszmegallok ugyet is jo lenne rendezni. Opusztaszeren nagyon szepen megoldottak ezt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Keményen ellenállnak a telefontoronynak

Hallani sem akarnak a kecskéstelepiek a Zombori utca folytatásába tervezett adótoronyról. Tovább olvasom